Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija ili zatvori obavijest.

Hrvatski stijeg na otvaranju Olimpijskih igara nosit će Venio Losert

Hrvatski stijeg na otvaranju Olimpijskih igara nosit će Venio Losert
Foto: Dragan Kovač
Foto: Dragan Kovač

Nakon odluke Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora obznanjen je stjegonoša na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu, kao i detalji o hrvatskoj olimpijskoj delegaciji te njen sastav.

Hrvatski će barjak na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu ponijeti rukometni vratar Venio Losert. Losert je dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje. Naslovom olimpijskog pobjednika okitio se 1996. godine u Atlanti te 2004. godine u Ateni, a ovo će mu biti četvrti nastup na Igrama.

Hrvatski stijeg prije četiri godine u Pekingu nosio je također rukometaš, Ivano Balić, dok su prije njega tu čast imali Dubravko Šimenc 2004. godine u Ateni, Zoran Primorac 2000. godine u Sydneyu. Perica Bukić hrvatsku zastavu nosio je 1996. godine u Atlanti, dok je na prvim Olimpijskim igrama od hrvatske neovisnosti, 1992. godine u Barceloni, stjegonoša bio Goran Ivanišević.

Slika 1 od 1.
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša najavio je rekordnu hrvatsku delegaciju.
Nakon 38. sjednice Vijeća HOO-a, predsjednik Odbora Zlatko Mateša objavio je kako će rekordnu delegaciju Hrvatske u gradu na Temzi činiti rekordnih 110 sportaša, od čega dvije zamjene. Naime, u London će putovati 108 sportaša te "dodatni" rukometaš i rukometašica kao zamjene. Osim njih će čitava delegacija imati još 94 člana misije ili liječničke i fizioterapeutske službe pa je ukupan broj Hrvata koji će se 23. srpnja zaputiti u Englesku 204.

To je ujedno i najbrojnija hrvatska delegacija ikad, a na Igrama u engleskoj i britanskoj prijestolnici sudjelovat će također rekordnih 110 hrvatskih sportaša.

Nakon što je postalo poznato da će Venio Losert biti novi stjegonoša, Mateša je pojasnio i kriterije: "Imali smo nekoliko kriterija za izbor stjegonoše, a oni su sljedeći: kao prvo, kriterij za odabir je bio broj i težina medalja iz Pekinga, a tu su u prvi plan došli Blanka Vlašić, Filip Ude i Snježana Pejčić. Međutim, ne zna se još hoće li Blanka uopće ići na OI, a Ude i Pejčićeva imaju natjecanje već drugog dana Igara te smo u dogovoru sa stručnjacima zaključili kako je najbolje da oni ne budu stjegonoše kako bi se mogli koncentrirati na svoje nastupe".

Mateša se nada medaljama

Na kraju je predsjednik poželio mnogo uspjeha hrvatskim olimpijcima te izrazio optimizam i nadu za medaljama: Gledamo li racionalno i analitički, vidimo da imamo jako mnogo sportova i sportaša koji nam na kraju mogu donijeti medalje. To su i sestre Zaninović, Sandra Perković čija je forma fantastična, a tu su i rukometaši, vaterpolisti te jedriličari. Nadam se da će Londona svi ostati zdravi, da će svi biti uspješni i imamo razloga za optimizam., zaključio je Mateša.

Potom je Mateša objasnio i ostale kriterije: "Drugi kriterij bile su medalje s Igara u Ateni i ranije, a po tome su Venio Losert i Igor Hinić bili u konkurenciji jer Losert ima dva zlata iz Atene i Atlante, a Hinić srebro iz Atlante. Treći je kriterij bio broj nastupa na OI uopće, a po tome je Losert u prednosti nad Hinićem s pet nastupa naprema četiri.", kazao je predsjednik HOO-a i nastavio: "Četvrti je kriterij bio potencijal kandidata i njihova trenutačna forma, a po tome su u konkurenciju još ušli Fantela i Marenić, sestre Zaninović i Sandra Perković. No, zbog većine argumenata na strani Loserta odlučili smo se da će on u Londonu nositi hrvatski barjak", završio je Mateša.

Kao i obično, na zatvaranju Igara će stijeg Hrvatske ponijeti najuspješniji hrvatski sportaš na tim Igrama, naravno, ostane li do kraja svih natjecanja u Londonu.

Mateša je najavio i Izbornu skupštinu na kojoj će se birati predsjednik HOO-a, no o svojoj se kandidaturi odbio izjasniti: Od drugih važnih odluka, treba reći da smo zakazali Izbornu skupštinu koja će se održati 22. listopada. Rok za kandidaturu je 14. listopada i nakon toga ćemo odlučiti o vodstvu HOO-a u sljedećim godinama. Ja zasad razmišljam samo o Londonu".

Hrvatska najbrojnija delegacija u povijesti na OI kreće 23. srpnja prije čega će biti organiziran ispraćaj istih iz Zagreba.

Izdvojeno

 • Sportnet Klub
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • kristian19pu   10.07.2012. u 00:50
  Trebali su dati Zoranu Primorcu da nosi zastavu ponovo. Pa čovjek ide na svoje 7 olimpijske igre. Bez obzira šta je on već nosio zastavu ja mislim da je zaslužio da je nosi ponovo,u mnogim državama su isti ljudi nosili zastavu više puta,tako da mislim da su napravili grešku jer... [cijeli komentar na forumu]
  kristian19pu
  Bravo majstore!Pišeš gluposti!
  0
 • Gips   09.07.2012. u 22:13
  Sramota, trebala je Zaninovicka nositi zastavu!
  Gips
  Bravo majstore!Pišeš gluposti!
  -10
 • Yakov   09.07.2012. u 19:37
  vjerojatno je politika urgirala da losert ponese zastavu ali to ne mijenja činjenicu da on to u potpunosti zaslužuje...
  Yakov
  Bravo majstore!Pišeš gluposti!
  -1
 • tom tailor   09.07.2012. u 19:03
  Ma sve da je imao samo jednu odbranu ( a nije, Venio ih je imao jako puno ) kao sto kaze ovaj ocito vrli poznavatelj rukometa Venio je ipak zasluzio ovu cast, sportas od glave do pete, bez ijedne mrlje u jako dugoj i uspijesnoj karijeri, a usput ovo je i nagrada za cijelu rukometnu reprezentaciju... [cijeli komentar na forumu]
  tom tailor
  Bravo majstore!Pišeš gluposti!
  +9
 • idukar17   09.07.2012. u 17:30
  Ispravna odluka HOO za stjegonošu.Četvrte olimpijske igre i k tomu još dvije zlatne Olimpijske medalje uopće nije ni trebalo doći do dileme.
  idukar17
  Bravo majstore!Pišeš gluposti!
  +10