Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija ili zatvori obavijest.

Infantino: "Nogomet se ne igra samo u Europi ili Južnoj Americi, neka i mali osjete čaroliju Mundijala"

Infantino: "Nogomet se ne igra samo u Europi ili Južnoj Americi, neka i mali osjete čaroliju Mundijala"
Foto: EPA
Foto: EPA

Fifa je povećala broj sudionika na svjetskim nogometnim prvenstvima, a ta odluka stupa na snagu na Svjetskom prvenstvu 2026. godine. Ovo će biti četvrta promjena broja sudionika od održavanja prvog Svjetskog prvenstva u Urugvaju, davne 1930. godine. Ono što je vezano uz proširenje jest i promjena formata, broj skupina, sudionika u nokaut fazi, ukupni broj utakmica....

AUTOR: Luka Medić

Jučer je u Zurichu FIFA održala redoviti sastanak, a na sastanku su donesene povijesne izmjene. Naime na još samo dva svjetska prvenstva, ona u Rusiji i Kataru, sudjelovat će po 32 reprezentacije, a onda dolazi do proširenja, tako da će na Svjetskom prvenstvu 2026. Za koje još ne znamo gdje će se održati, nastupiti rekordne 48 momčadi.

Unatoč tome što su se brzo i jednoglasno dogovorili oko proširenja broja sudionika, nisu se mogli dogovoriti oko podjele kvalifikacijskih mjesta. S novim pravilima otvara se novih 16 mjesta koja se moraju podijeliti između šest neravnopravnih izvršnih tijela kontinentalnih saveza. Razgovori za raspodjelu novih mjesta počet će sljedećeg mjeseca. Neke će dobiti više, a neke manje. Stoga su zanimljive izjave koje su dali članovi FIFA-e, koji su izglasali ovu odluku.

Predsjednik CONMEBOL-a, južnoameričke podružnica FIFA-e, Alejandro Dominguez izjavio je: „Pravi posao počinje sljedeći mjesec kada ćemo raspraviti mjesta među konfederacijama. Ideja je odlična za nogomet i to neće utjecati na kvalitetu igre.“

Predsjednik Japanskog nogometnog saveza, koji je predstavljao AFC u Zurichu, Kozho Tashima nije bio tajnovit te je otkrio što Azija očekuje: „Azija želi tri mjesta. To su naše želje, ali ćemo razgovarati s ostalima, sjest ćemo i razgovarati. Ovo je odlična stvar za nogomet, male momčadi dobile su mogućnost igrati na Svjetskom prvenstvu“.

Victor Montagliani predsjednik je CONCACAF-a, a novinarima nije želio puno otkriti: „Svaka konfederacija će dobiti dodatno mjesto ili dva. Mi već znamo što ćemo tražiti, ali nećemo još ništa otkriti“.

No tko bi trebao dobiti koliko? Ako uzmemo sadašnju situaciju, stanje izgleda ovako: Europa ima 13 mjesta na svjetskoj smotri što čini čak 42% od svih kontinenata. Afrika dobiva pet mjesta, dok po četiri i pol mjesta imaju Azija i Južna Amerika (ovih pola predstavlja momčadi koje igraju dodatne kvalifikacija s momčadima koje nisu u istoj konfederaciji). Sjeverna Amerika ima tri i pol mjesta dok Oceanija nema nijedno zagarantirano mjesto na prvenstvima, ali ima jedno za dodatne kvalifikacije. Što bi značilo da po jedna momčad iz Azije, Sjeverne Amerike, Južne Amerike i Oceanije igraju međusobno i iz dva para dvije momčadi odlaze na natjecanje.

Pred novinare je izašao i čovjek koji je ovo i osmislio, aktualni predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino, te je rekao kako je ovo velika stvar za nogomet i male momčadi: “Nogomet je danas globalna stvar. Ne igra se samo u Europi ili Južnoj Americi, igra se svugdje u svijetu. Ovo će pomoći razvoju igre, a dodatni novac samo će se reinvestirati natrag u nogomet. Zemlje koje su o svjetskom prvenstvu mogle samo sanjati, dobile su priliku da zaigraju na tom čudesnom turniru. Više sudionika znači i da će nogometna groznica zahvatiti više zemalja, a to je upravo najveća promocija nogometa u svijetu“.

Neke stvari se ipak ne mijenjaju. Za pobijediti na svjetskom prvenstvu trebat će odigrati sedam utakmica, kao i do sada. Također prvenstvo će trajati 32 dana i igrat će se na 12 stadiona. A što se mijenja? Puno toga. Osim većeg broja, mijenja se i broj grupa. Momčadi će biti raspoređene u 16 grupa po tri momčadi. Slijede tri utakmice u skupini, gdje je svako kolo po jedna momčad slobodna, a postoji mogućnost da će se uvesti i izvođenje jedanaesteraca, ako u grupi završi neriješeno. Kao i u hokeju, netko mora pobijediti. Nakon grupne faze ide nokaut faza, gdje će se umjesto dosadašnjih 16 momčadi nalaziti čak 32 momčadi. Jedna je utakmica u skupini manje, ali je zato jedna u nokaut fazi više. Trebat će proći pet faza kako bi se postalo novim svjetskim prvakom.

Ovo je četvrta promjena broja sudionika na svjetskim nogometnim prvenstvima. Prva promjena dogodila se na drugom svjetskom prvenstvu 1934. u Italiji kada je umjesto 13 momčadi koje su sudjelovale četiri godine ranije igralo 16 momčadi. 16 momčadi zadržalo se 48 godina. Na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj koje se igralo 1982. zaigralo je 24 momčadi. Zanimljivo je prva dva puta, kada se mijenjao broj sudionika, svjetski prvak postajala reprezentacija Italije. Treća promjena desila se 16 godina kasnije, na svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Ne treba ni spominjati što je nama donijela ta promjena. I sada četvrti put u povijesti povećava se broj sudionika. Sve što su čelni ljudi rekli istina je. Nogomet neće propasti već će samo dobiti više pobornika u novim krajevima. Ali kolika je njihova iskrenost kad kažu da ne rade sve zbog novca? Zadnjih godina smo ipak bili svjedoci da su neke stvari koje su se radile, bile vođene novcem.

Izdvojeno

 • Sportnet Klub
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • ManchaVerde   11.01.2017. u 17:51
  Što reći, osim:
  ManchaVerde
  Bravo majstore!Pišeš gluposti!
  0
 • Big-Boss   11.01.2017. u 14:42
  Za one koji ne pričaju mafijaški: "nije nam dosta novac koji sad zarađujemo, želimo da nam Kinezi i Arapi plaćaju iako nisu dovoljno dobri za SP, ali jebi ga, lova je lova"
  Big-Boss
  Bravo majstore!Pišeš gluposti!
  +4
 • PlsNoBully   11.01.2017. u 14:08
  "Treća promjena desila se..." Dajte malo poradite na tom jeziku
  PlsNoBully
  Bravo majstore!Pišeš gluposti!
  +3