Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija ili zatvori obavijest.

Natjecateljski bogato ljeto za sve hrvatske vaterpolske selekcije

Natjecateljski bogato ljeto za sve hrvatske vaterpolske selekcije

Nakon izborene zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti A selekcija hrvatskih vaterpolista uživa u zasluženom odmoru.

P

redsjednik Organizacijskog odbora Budimpešte 2017 i ministar nacionalnog razvoja Miklos Sesztak ponosno je objavio kako je tijekom 17-dnevnog natjecanja i svečanosti otvaranja i zatvaranja tribine punilo čak 485.000 gledatelja. No i Hrvatska se može pohvaliti lijepim brojkama. Tako je završnica Svjetskog prvenstva bila najgledaniji televizijski sadržaj toga dana s čak 526.066 gledatelja, odnosno 13 posto opće populacije (AMR), dok je posljednja četvrtina susreta premašila i te brojke. Nju je pratilo čak 645.975 gledatelja.

I dok se A selekcija odmara, mlađe selekcije tek očekuju najveća prvenstva ove sezone.

Tako sutra u Beogradu počinje Svjetsko prvenstvo za reprezentaciju U-20. Prvenstvo će od 5. do 13. kolovoza okupiti čak 20 timova s pet kontinenata, što je povećanje od dviju momčadi od prethodnog izdanja prije dvije godine u Almatyju, gdje se 18 timova borilo za krunu.

Natjecatelji su sportaši do 20 godina i mlađi, a natjecanje je organizirano u četiri skupine:

GRUPA A: SAD, Rusija, Grčka, Portoriko, Iran

GRUPA B: Nizozemska, Crna Gora, Španjolska, Japan, Hrvatska

GRUPA C: Novi Zeland, Australija, Argentina, Srbija, Kina

GRUPA D: Italija, Mađarska, Egipat, Kanada, Južna Afrika

Srbijanski juniorski reprezentativci brane naslov svjetskih prvaka, dok su u Almatyju Talijani odnijeli srebro, a Mađari broncu. Hrvatska reprezentacija prvu utakmicu igra 5. kolovoza s reprezentacijom Crne Gore.

Ono što posebice veseli jest nastup ženske vaterpolske reprezentacije. Žene po prvi puta u povijesti sudjeluju na Svjetskom prvenstvu. Natjecanje za igračice uzrasta 20 godina i mlađe ugostio je grčki Volos od 3. do 9. rujna. Vaterpolo, najstariji olimpijski timski sport, postaje sve popularniji među djevojkama, pa i gledaniji od muških vaterpolo susreta.

"Unazad dvije godine u svjetskom ženskom vaterpolu dominira reprezentacija Amerike, međutim za vratom im pušu Ruskinje, Španjolke, Grkinje, Talijanke, Mađarice, Nizozemke i Australke. Naše će djevojke u Šibeniku imati sparing s Ruskinjama koje su u prosincu 2016. osvojile zlato, te nam je iznimno drago što su svjetske prvakinje odlučile s nama odraditi pripreme. Također, krajem kolovoza smo pozvane na turnir u Mađarskoj, te nas tamo očekuju utakmice s reprezentacijama Australije i Mađarske. Ovo je prvi nastup hrvatskih vaterpolistica na jednom Svjetskom prvenstvu, te očekujemo da ćemo igrati svoju igru i nametnuti se protivnicama, te pokazati kako bismo uskoro mogle poremetiti ravnotežu snaga u ženskom vaterpolu. Kako s njima treniramo već četiri godine, izuzetno mi je drago biti uz njih kroz njihovo odrastanje i sportski napredak", rekla je glavna trenerica hrvatske ženske selekcije, Mia Šimunić.

Utakmice će se odigravati po sljedećim skupinama:

GRUPA A: Japan, Rusija, Mađarska, Nizozemska

GRUPA B: Kina, Australija, Južnoafrička Republika, Grčka

GRUPA C: Italija, Kanada, Srbija, Njemačka

GRUPA D: Španjolska, Hrvatska, Novi Zeland, SAD

Djevojke otvaraju prvenstvo utakmicom protiv reprezentacije SAD-a.

Isto tako, reprezentacija U-17 u rujnu putuje na Maltu gdje se od 10. do 17. rujna održava Europsko juniorsko prvenstvo.

Utakmice će se odigravati po sljedećim skupinama:

GRUPA A: Hrvatska, Mađarska, Crna Gora, Ukrajina

GRUPA B: Španjolska, Italija, Rumunjska, Njemačka

GRUPA C: Srbija, Malta, Gruzija, Francuska

GRUPA D: Grčka, Rusija, Slovačka, Turska

U prvoj utakmici hrvatski juniori se sastaju s reprezentacijom Crne Gore.

Izdvojeno

  • Sportnet Klub
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!