Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija ili zatvori obavijest.

Zahvaljujući Lipiku Hrvatska i ove godine u 3x3 svjetskoj eliti

Zahvaljujući Lipiku Hrvatska i ove godine u 3x3 svjetskoj eliti

Organizatori Lipik challengera, najjačeg svjetskog challengera u 3x3 uličnoj košarci, novom olimpijskom sportu, proteklog su tjedna u Barceloni od strane FIBA-e potvrđeni kao supervizori (nadzornici) na 3x3 eventima diljem Europe i svijeta. Nagrada je to za 20 godina organiziranja ulične 3x3 košarke u Lipiku, a iznimka neće biti ni ova 2018. godina. Zahvaljujući Lipiku Hrvatska će i ove godine biti u središtu svjetske 3x3 elite i to na Cedevita Lipik 3x3 challengeru koji će u Lipiku biti održan 22. i 23. lipnja. Uz najbolje europske ekipe, interes za nastup u Lipiku već su sada iskazale i ekipe iz SAD-a, Australije, Japana, Urugvaja, Meksika...

Proteklog tjedna Udruga Libox Lipik, koja treću godinu za redom organizira Lipik 3x3 Challenger, a već 20 godina u Lipiku organizira turnire ulične 3x3 košarke, dobila je još jedno veliko priznanje.

Na poziv FIBA-e, predstavnici Liboxa Ivan Pušćenik i Darian Husko boravili su u Barceloni na sastanku na kojem su Lipičani i službeno postali organizacijski partneri FIBA 3x3 i to u svojstvu supervizora (nadzornika) na FIBA 3x3 međunarodnim natjecanjima ovog novog olimpijskog sporta. Potvrđeno je da će ove sezone predstavnici Liboxa za FIBA 3x3 biti supervizori na najmanje jednom 3x3 eventu, a u sljedećoj predolimpijskoj sezoni i na njih znatno više.

"Poziv moćne FIBA-e da im budemo partneri u daljnjem razvoju i organiziranju 3x3 događaja na najvišem nivou u Europi i Aziji znači veliko priznanje našoj organizaciji, svima nama koji smo stvarali i stvorili ovaj naš lipički streetball. Pozvali su nas da budemo njihovi supervizori odnosno da u ime i ispred FIBA-e vodimo evente u Europi i Aziji, prvenstveno velika natjecanja kao što su kvalifikacije za europska i svjetska prvenstva, kontinentalne kvalifikacije, ženski 3x3, U18, U23 i slično. Tek nas sada očekuje velika ekspanzija 3x3 košarke u svijetu i Hrvatskoj, a mi ćemo aktivno kreirati razvoj 3x3 košarke i predstojeće događaje ne samo u Hrvatskoj, nego i znatno šire", rekao je nakon sastanka u Barceloni Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox.

Uz Lipičane, na spomenutom sastanku su još sudjelovali i organizatori turnira iz Rumunjske i Francuske, a predstavnici FIBA-e 3x3 su ih upoznali sa strategijom razvoja ovog sporta u narednom dvogodišnjem razdoblju te o modelima plasmana ekipa na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Već treću godinu za redom važan dio svjetske WT serije bit će i Cedevita Lipik 3x3 Challenger koji će biti održan 22. i 23. lipnja. Ovo će ujedno biti i jubilarni 20. turnir u uličnoj košarci koji će biti organiziran u Lipiku.

U odnosu na prethodne dvije godine kada je u svijetu bilo 14 challengera, ove godine bi ih trebalo biti 20 pa je Lipik ponovno u društvu velikih svjetskih metropola kao što su Moskva, Sydney, Bukurešt, Chengdu, Penang, Berlin, Edmonton, Kaunas, Ulaanbaatar, Hague... Povećan je i broj Masters turnira, s lanjskih sedam na ovogodišnjih 10 čime FIBA želi, uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, maksimalno popularizirati ovaj najbrže rastući urbani sport na svijetu.

Najbolji svjetski igrači 3x3 ulične košarke će se u Lipiku boriti za novčanu nagradu od 20.000 dolara, a pobjednik i finalist ovogodišnjeg Cedevita Lipik 3x3 Challengera će izboriti nastup na WT Mastersu u švicarskoj Lauseannei. Inače, ovo je prva 3x3 sezona u kojoj će ukupni nagradni fond biti oko milijun i pol dolara.

Na Cedevita Lipik 3x3 challengeru će nastupiti 16 ekipa, a sve najjače ekipe iskazale su interes za ovogodišnji nastup. Osim Europljana, u Lipik žele doći i ekipe iz SAD-a, Australije, Japana, Urugvaja i Meksika, a točan popis ekipa trebao bi biti poznat pet tjedana prije samog turnira (sredina svibnja).

Izdvojeno

  • Sportnet Klub
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!