Rukomet

Skupina B: Francuzi favoriti skupine, Norvežani im odmah za petama, zanimljiva borba za treće mjesto

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 08.01.2018.
Skupina B: Francuzi favoriti skupine, Norvežani im odmah za petama, zanimljiva borba za treće mjesto
Foto: EPA

Hrvatska je od petka domaćin Europskog rukometnog prvenstva, a narednih dana upoznat ćemo vas sa svim sudionicima ovog spektakla. U skupini B Francuska i Norveška ne bi smjeli imati problema u hvatanju drugog kruga dok će se Bjelorusija i Austrija potući za treće mjesto...

Francuska je uvijek favorit

Francuska i u Hrvatsku dolazi kao jedan od glavnih kandidata za zlatno odličje. Proteklih godina radili su laganu i postupnu smjenu generacija, odlazili su oni najstariji i u velikoj mjeri zaslužni za razdoblje dominacije, ali to nimalo nije promijenilo sliku o ovoj reprezentaciji što se snage tiče. Kod Francuza nema ništa na silu i naglo, sve je odrađeno planski i postupno, pa čak i uvođenje novog izbornika Didiera Dinarta koji je učio uz Onestu, zatim ga naslijedio, a Onesta ostao kao savjetnik, da bi se na kraju jedan od najboljih trenera u povijesti u potpunosti povukao.

Francuska

Vratari: Cyril Dumoulin (HBC Nantes), Vincent Gerard (Montpellier HB)

Lijeva krila: Raphaël Caucheteux (St-Raphaël Var HB), Michaël Guigou (Montpellier HB), Kentin Mahe (SG Flensburg-Handewitt)

Lijevi vanjski: Timothey N'Guessan (FC Barcelona)

Srednji vanjski: Nicolas Claire (HBC Nantes), Nikola Karabatić (Paris SG HB), Romain Lagarde (HBC Nantes)

Pivoti: Benjamin Afgour (Montpellier HB), Cédric Sorhaindo (FC Barcelona), Nicolas Tournat (HBC Nantes)

Desni vanjski: Adrien Dipanda (St-Raphaël Var HB), Dika Mem (FC Barcelona), Nedim Remili (Paris SG HB)

Desna krila: Luc Abalo (Paris SG HB), Valentin Porte (Montpellier HB).

Posljednja dvojica koji su se oprostili od reprezentacije su oni koji su Hrvatskoj često zadavali glavobolje. Nema više Thierryja Omeyera i Daniela Narcissea. I dok Francuska tradicionalno ima sjajne vratare i bez problema zamijenit će Omeyera s Gerardom i Dumoulinom, problem se javlja na Narcisseovoj poziciji. Tu je Dinart ostao na samo jednom klasičnom lijevom vanjskom i to Timotheyu N'Guessanu koji će najvećim dijelom susreta pokrivati tu poziciju, a dok se bude odmarao, Dinart će vrlo vjerojatno morati posegnuti za Nikolom Karabatićem kojem nije strano odigrati na svim pozicijama u vanjskoj liniji.

Problema bi sigurno bilo manje da su zdravi William Accambray i Olivier Nyokas koji bi mogli ponijeti dio tereta iako je Accambray miljama od prave forme i nikako se vratiti na one staze gdje je bio prije nekoliko godina. No dobra je vijest da je Nikola Karabatić zdrav i spreman, koliko god glupo zvučalo dobro mu je došla stanka zbog suspenzije čime je napunio baterije i u odličnom stanju dočekuje Europsko prvenstvo.

Posljednji problem koji se pojavio je onaj s Lukom Karabatićem koji će jako teško biti spreman za nastup, možda u nekoj kasnijoj fazi, ali i to je vrlo upitno. Dinart je tako ostao bez dva pivota koja bi mu puno značila u obrambenoj fazi, prvo je otpao Ludovic Fabregas, a zatim i Karabatić, međutim Francuska tu ima širinu i uspjet će se zakrpati. Cedric Sorhaindo je elitni igrač na crti, Nicolas Tournat iz dana u dan u Nantesu potvrđuje klasu, a ništa lošiji nije niti Benjamin Afgour iz Montpelliera.

Na ostalim pozicijama Francuska je široka i moćna, posebno na desnom vanjskom otkud prijete same svjetske klase Nedim Remili, Valentin Porte i Dika Mem. Porte može odigrati i na desnom krilu što mu u biti i je prirodna pozicija te se tako nadopunjavati s Abaloom dok na drugom krilu minutažu posve ravnopravno mogu dijeliti Michael Guigou i Kentin Mahe.

I iako su ih neki neprimjereno slali u mirovinu i najavljivali pad u prosječnost, Francuska samo pokazuje kako kvalitetno radi i kako nema nikakvih problema održavati se u vrhu svjetskog rukometa. Ne treba zaboraviti da na širem popisu imaju niz vrlo mladih igrača koji već sada igraju važne uloge u svojim klubovima i uopće ne sumnjamo da bi i oni dali svoj doprinos ako bi se ukazala potreba već sada za tim.

Nabrajati francuske uspjehe je nepotrebno, osvojila je sve što se moglo osvojiti i uz pobjednički mentalitet koji njezini igrači posjeduju, nikada nije sita uspjeha. U Hrvatskoj je tako opet jedan od glavnih kandidata za zlato. Možemo očekivati vrlo borbenu i čvrstu Francusku, Dinart je bio specijalist za obranu i to je ono na čemu očekivano inzistira. Francuzi imaju podosta igrača sposobnih istrčati i odraditi kvalitetnu tranziciju, a Dinart jako dobro zna da od odlične obrane sve kreće.

Prognoza: Top 4

Prva sedmorka: Gerard - Guigou, Abalo - N'Guessan, Karabatić, Porte - Sorhaindo

Embed from Getty Images

Sagosen i Myrhol ključ norveškog uspjeha

Norveška posljednjih godina proživljava svoje najbolje razdoblje u muškom rukometu, godinama je ta država bila poznata po rukometašicama, a sada dio slave odnose i rukometaši. Dugo je Norveška igrala atipičan skandinavski rukomet, nije tu bilo nekadašnje danske ili švedske lepršavosti, rezultat je u velikoj mjeri ovisio o Steinaru Egeu i ako je on imao dobar dan, Norveška je mogla iznenaditi. U protivnom uglavnom je bila simpatična i čvrsta reprezentacija koja se teško nosila s najboljima.

Norveška

Vratari: Espen Christensen (GWD Minden), Torbjorn Bergerud (TTH Holstebro), Kristian Saeveras (HK Malmo)

Lijeva krila: Magnus Jondal (GOG Svendborg TGI)

Lijevi vanjski: Goran Sorheim (Drammen HK), Espen Lie Hansen (HC Midtjylland), Goran S. Johannessen (GOG Svendborg TGI)

Srednji vanjski: Christian O'Sullivan (SC Magdeburg), Sander Sagosen (Paris SG HB)

Pivoti: Magnus Gullerud (GWD Minden), Henrik Jakobsen (GOG Svendborg TGI), Bjarte Myrhol (Skjern Handbold), Joakim Hykkerud (Drammen HK)

Desni vanjski: Harald Reinkind (Rhein-Neckar Löwen), Eivind Tangen (HC Midtjylland), Kent Robin Tonnesen (Telekom Veszprem), Magnus Abelvik Rod (SG Flensburg)

Desna krila: Kristian Bjornsen (HSG Wetzlar)

Međutim na Europskom prvenstvu u Poljskoj eksplodirala je. Poklopilo se to s ulaskom u reprezentaciju izuzetno talentiranog Sandera Sagosena koji od juniorskih dana nosi na svojim leđima teret velikih očekivanja i kojeg Norvežani vide kao spasitelja reprezentacije. Sagosen je debitirao na velikim natjecanjima 2014. godine u Danskoj na Europskom prvenstvu, međutim tada je tek prikupljao iskustvo, a dvije godine kasnije već je bio u naslovnim ulogama. Norveška je u Poljskoj otišla do polufinala, u susretu za treće mjesto izgubila od Hrvatske da bi prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj napravila korak dalje i igrala finale protiv domaćina.

Danas Norveška neće biti iznenađenje, sada je to reprezentacija koju svi respektiraju i za koju su svi svjesni koliko je opasna. Možda nemaju toliko pojedinaca za koje se može reći kako su svjetska klasa, ali Christian Berge stvorio je odličnu reprezentaciju, ujedinio igrače i Norveška možda izgleda i najkompaktnije kao momčad među svim reprezentacijama na ovom Prvenstvu.

Sagosen uz ponešto uspona i padova uspješno prolazi kroz tranziciju u PSG-u, sve je važniji dio momčadi i pokazuje zašto ga smatraju igračem budućnosti. U reprezentaciji će puno toga ovisiti o njegovom nadahnuću, on je taj koji treba i zabijati i razigravati. Protivnici jako dobro znaju da zaustavljanjem Sagosena odrađuju dobar dio posla u neutraliziranju Norveške, ali to se dosad pokazalo kao nešto što je bilo lakše reći nego napraviti.

Druga ključna norveška karika je iskusni pivot Bjarte Myrhol, vođa ove reprezentacije, čovjek koji drži obranu na svojim leđima, a u napadu ima vrlo visok postotak realizacije. Myrhol je uvjerljivo najstariji igrač ove reprezentacije, ali ima energije za dvojicu, pravi je vođa na terenu i u svlačionici, igrač koji je polako na odlasku i kojeg će Norvežani jako teško nadomjestiti.

Ne treba zaboraviti niti odlično krilo Wetzlara Kristiana Björnsena, sjajnog izvođača sedmeraca i igrača koji je uvijek prvi u kontri. Björnsen svoje najbolje igre pruža upravo u dresu reprezentacije iako je i u Wetzlaru jedan od glavnih igrača. Tijekom ljeta spominjao se kao potencijalno pojačanje Flensburga, ali to se na kraju nije ostvarilo.

Uz Francusku Norveška je apsolutno glavni kandidat za prolazak skupine i sve ispod drugog mjesta u grupi prihvatit će kao neuspjeh. Za takvo što Norvežani imaju dovoljno kvalitete, znali su već stvoriti probleme i Francuzima i upravo s njima će voditi bitku za prvo mjesto.

Zanimljivo, i u kvalifikacijama Norvežani su bili u skupini s Francuzima i tu su zauzeli drugo mjesto. U svojoj dvorani slavili su 35:30, ali su u Francuskoj poraženi 28:24. Prije nekoliko dana u Zlatnoj ligi Francuzi su bili uspješniji s 32:27.

Prognoza: Drugi krug

Prva sedmorka: Bergerud - Jöndal, Björnsen - Hansen, Sagosen, Tonnesen - Myrhol

Embed from Getty Images

Bjelorusija kao spoj mladosti i iskustva

Bjelorusija je reprezentacija koja se godinama poistovjećivala sa Siarheijom Rutenkom i kojem je bilo sve podređeno. Koliko je jedan Kiril Lazarov značio za Makedoniju, toliko je i Rutenka značio za Bjelorusiju, možda čak i više. Odlaskom Rutenke Bjelorusija je sigurno izgubila, ali nije nestala s rukometne karte, neki drugi igrači preuzeli su glavne uloge i dobro se s tim nose.

Bjelorusija

Vratari: Ivan Mackevič (Meškov), Arcem Padasinau (Gomel), Vjačeslav Saldacenka (Odorhei)

Lijeva krila: Andrej Jurinok (Meškov)

Lijevi vanjski: Vladislav Kuleš (SKA Minsk)

Srednji vanjski: Aliaksandr Padšivalau (SKA Minsk), Gleb Garbuz (SKA Minsk), Baris Puhouski (Motor), Vadim Gajdučenko (Dinamo Bukurešt)

Pivoti: Aleksander Titov (Riihimaen Cocks), Maksim Babičev (Motor), Arcem Karalek (Saint-Raphael), Vjačeslav Bohan (SKA Minsk)

Desni vanjski: Artur Karvacki (Balatonfuredi), Siarhei Šilovič (Meškov)

Desna krila: Maksim Baranov (Odorhei), Dzianis Rutenka (Meškov)

Prednost Bjelorusa je svakako činjenica da dobar dio igrača dolazi iz Meškova i SKA Minska, neće trebati puno vremena za uigravanje, a kao i svaki put prvi su krenuli s pripremama i odradili su pozamašan broj prijateljskih utakmica. Tako je uoči svakog natjecanja, Bjelorusi se odlučuju na veći broj prijateljskih utakmica kroz koje dobivaju jasniju sliku tko će otpasti, a tko od igrača ostaje.

Ova reprezentacija je spoj mladosti i iskustva. Tu je nekoliko starijih igrača koji će povući kada to bude potrebno, no i veliki broj onih mlađih koji će u budućnosti nositi reprezentaciju. Svega nekolicina igrača je u onim najboljim rukometnim godinama.

Na velikim natjecanjima Bjelorusi nisu imali previše uspjeha te im je najbolji plasman osmo mjesto na Europskom prvenstvu u Portugalu još 1994. godine. Od 2013. godine stalni su sudionik velikih natjecanjima, međutim uvijek važe za protivnika koji je autsajder, ali može pokvariti planove jačoj reprezentaciji ako im se tako poklopi. 2013. godine na SP-u u Španjolskoj svladali su Južnu Koreju i Saudijsku Arabiju te do kraja držali u neizvjesnosti Sloveniju, godinu dana kasnije na Euru u Danskoj svladali su Crnogorce i namučili Poljake, 2015. u Kataru upisali su pobjede protiv Čilea i BiH, 2016. u Poljskoj svladali su Island i Makedoniju, a prošle godine na SP-u u Francuskoj pobijedili su Saudijsku Arabiju i Mađarsku.

Ti posljednji rezultati pokazuju napredak, ostvareni su bez Rutenke, a pobjede protiv Islanda, Makedonije i Mađarske nisu za podcijeniti. Ako se tome doda i činjenica da je Bjelorusija nastup u kvalifikacijama završila na prvom mjestu u skupini ispred Srbije, Poljske i Rumunjske, to je samo razlog više za oprez.

Od igrača na koje treba obratiti pozornost, tu su svakako iskusni i već dobro poznati Baris Puhouski i Dzmitri Nikulenkau koji organiziraju igru, zatim Siarhei Šilovič te Dzianis Rutenka. Polako glavnu riječ u reprezentaciji preuzimaju oni mlađi i to prije svih Uladzislau Kuleš i Arcem Karalek. Tog visokog pivota Karaleka dobro se sjećamo iz Rouena gdje je stvarao dosta problema Hrvatskoj, ali Luka Cindrić i društvo ipak su spriječili iznenađenje.

Od Bjelorusa se očekuje borba s Austrijom za treće mjesto u skupini i prolazak u drugi krug, ali kao i na svim dosadašnjim velikim natjecanjima, to bi im trebao biti maksimalan domet. Teško je za očekivati da će moći napraviti nešto više u dvoboju s elitnim reprezentacijama iz dana u dan u drugoj fazi natjecanja. Uostalom, već Francuska i Norveška ionako se čine previsokom preprekom za Bjelorusiju i bodovni konto u drugom krugu ne bi trebao biti bogat.

Prognoza: Borba za drugi krug.

Prva sedmorka: Saldacenka - Jurinok, Rutenka - Kuleš, Puhouski, Šilovič - Karalek

Embed from Getty Images

Austrijanci na bundesligaški pogon

Austrija je autsajder skupine i svaki osvojeni bod bit će velika stvar. Riječ je o reprezentaciji koja u individualnom dijelu nema previše onih igrača koje možemo nazvati vrhunskima, tu su tek trojica i to Nikola Bilyk, Robert Weber i Raul Santos, a ogroman udarac za Austrijance predstavlja ozljeda lijevog krila Kiela Santosa na kojeg ne mogu računati na Europskom prvenstvu.

Austrija

Vratari: Thomas Bauer (Massy), Kristian Pilipović (Nexe)

Lijeva krila: Sebastian Frimmel (Westwien), Tobias Schopf (Krems)

Lijevi vanjski: Alexander Hermann (Wetzlar), Christoph Neuhold (Hamm), Romas Kirveliavičius (Coburg)

Srednji vanjski: Gerald Zeiner (Alpla Hand), Lukas Frühstück (Bregenz), Nikola Bilyk (Kiel)

Pivoti: Wilhelm Jelinek (Westwien), Tobias Wagner (Balingen), Lukas Herburger (Alpla Hand)

Desni vanjski: Janko Božović (Sporting), Thomas Kandolpf (Tirol)

Desna krila: Julian Ranftl (Westwien), Robert Weber (Magdeburg)

Tako je izbor igrača dodatno sužen i izbornik austrijske reprezentacije Patrekur Johannesson bit će u problemima. Puno toga morat će polagati u odličnog vanjskog igrača Kiela, još uvijek vrlo mladog Bilyka te u jednog od najboljih strijelaca Bundeslige, krilo Magdeburga Roberta Webera. Međutim to znaju i protivnici, ne treba biti previše pametan da bi se znalo kako će se svi postavljati protiv Austrijanaca, a pitanje je hoće li oni imati odgovor na to.

Na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj nastupit će i jedan od igrača koji nastupa u hrvatskom klubu, vrlo dobri vratar Nexea Kristian Pilipović bit će jedan od onih koji će morati pružiti veliki doprinos. Minutažu će dijeliti s poznatim vratarskim imenom, iskusnim Thomasom Bauerom koji ima veliko iskustvo igranja u njemačkoj i francuskoj ligi. U Njemačkoj je dugo branio po nižim ligama da bi 2013. godine dobio priliku u Lemgu i iskoristio je. Nakon toga uslijedili su angažmani u Istresu i Aixu, a ove sezone nosi dres Massyja s još jednim bivšim igračem Nexea Mirkom Hercegom.

Najveći dio igrača ipak nastupa u Austriji i to nisu raspoređeni u dva-tri kluba već "više od pola lige" daje reprezentativce. Od onih što nastupaju vani, valja još istaknuti iskusnog Janka Božovića koji igra u Sportingu.

Do Europskog prvenstva Austrija je došla uz dosta muke, tek u posljednjem kolu osigurala je nastup domaćom pobjedom protiv Bosne i Hercegovine. BiH je trebala na tom gostovanju pobjedu kako bi osigurala drugo mjesto, međutim Austrijanci su slavili 34:32 i tako završili ispred BiH i Finske. Daleko ispred njih bila je Španjolska koja se prošetala kroz kvalifikacije sa stopostotnim učinkom.

Ovo je za Austriju prvo veliko natjecanje nakon 2015. godine kada je na Svjetskom prvenstvu u Kataru završila na 13. mjestu. Iako joj je najbolji plasman u novije doba deveto mjesto iz 2010. godine s Europskog prvenstva kojeg su i ugostili, Austrijanci su na svim velikim natjecanjima bili tvrd protivnik kojeg nije bilo nimalo lako slomiti. Uostalom i Hrvatska se dva puta pošteno namučila na putu do pobjede, a Austrijanci su znali pobjeđivat i renomirane reprezentacije.

Međutim dio tih igrača koji su tada nosili reprezentaciju povukao se, nedostaje im i taj Santos i trenutno Austrija ne izgleda uvjerljivo. Uostalom, posljednja pripremna utakmica u Češkoj okončana je teškim debaklom, u nedjelju su Česi slavili s visokih 35:21.

Prognoza: Borba za drugi krug.

Prva sedmorka: Pilipović - Frimmel, Weber - Herrmann, Bilyk, Božović - Wagner

Embed from Getty Images

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!