Fanatik

XDAY u Ičićima

Davor Sajko • petak, 22.04.2011.
XDAY u Ičićima

Subota 30.04.2011. i plaža u središtu Ičića biti će najpoželjnije mjesto za sve ljubitelje ekstremnih sportova gdje će u sklopu XDAY-a biti predstavljena čitava paleta ekstremnih sportova kao što su padobranstvo, snowboard, extreme BMX, podvodni ribolov, a uz sve navedeno održat će se i prva utrka Jet ski prvenstva Hrvatske 2011...

Slika 1 od 1.

Izuzetna zanimljivost ovog događanja je i ta što će se na jednom mjestu moći vidjeti kombinacija snježnih i morskih sportova što svakako garantira dodatnu atraktivnost. Realizatori ove manifestacije su zaljubljenici u ekstremne sportove okupljeni u određene klubove ili domicilne saveze dok je glavni organizator Snowboard klub Nine iz Rijeke.

Besplatan ulaz je samo još jedan od razloga da se subota uoči Praznika rada provede podno Učke. Osim navedenih ekstremnih disciplina posjetitlji će moći uživati u nastupu akro zrakoplova GILES kakvog je moguće vidjeti na Red Bull Air Race. Njime će upravljati pilot Tomo Poljanac, višestruki državni prvak u najtežoj kategoriji "unlimited".

Slika 2 od 2.

Raspored događanja je tako vremenski organiziran da će svi moći popratiti sve aktivnosti dok će se najzanimljiviji trenuci dodatno prikazivati i na videozidu na kojem će među ostalim biti pokazane i fotografije sa Skydiving Photo Contesta još jedne poslastice ovogodišnjeg Xday-a.

Cijela manifestacija ima i jednu humanitarnu komponentu točnije humanitarno-edukativni projekt "Moto nautika za sve nas" u koju su uključena djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz četiriju domova za nezbrinutu djecu iz Osijeka, Vinkovaca, Selca i Kaštela. Nakon završetka svih programa i dodjele nagrada najboljima u Ičićima, u opatijskoj diskoteci Colloseum bit upriličen i After Hour Party.

Jet ski - Prva utrka jet ski prvenstva Hrvatske 2011.

Utrka će biti organizirana u dvije klase, Offshore i Closed Course Racing. U Closed Course Racing utrci natjecat će se neki od najboljih stranih i domaćih jet ski pilota klasa ski (stand up jetovi) i Runabout (klasični sjedeći jetovi) te će biti izrazito atraktivna jer se održavaju dvije utrke (dva mota) na kružnoj stazi ispred same plaže Ičići.

Start i cilj Offshore utrke nalazi se ispred plaže Ičići, a najzanimljiviji trenuci bit će prikazivani na videozidu. Organizator Prvenstva Hrvatske je Hrvatski jet ski savez, a Zagrebački jet ski savez i Tvrtka H11 d.o.o., na čelu sa svjetskim jet ski prvakom i Guinnessovim rekorderom Davorom Hundićem, unijet će humanitarni karakter u cijeli event. Naime, oni su organizatori humanitarno-edukativnog projekta "MOTO NAUTIKA ZA SVE NAS" koji će svoju krunu doživjeti upravo na Offshore utrci. Sudionici projekta, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz četiri doma za nezbrinutu djecu smještenih u Osijeku, Vinkovcima, Selcu i Kaštelima, po prvi će se put natjecati u utrci Prvenstva Hrvatske. Stručna i profesionalna edukacija koju je omogućio Zagrebački jet ski savez i Tvrtka H11 koja je stavila na raspolaganje deset jet skijeva, pruža mladima iz dječjih domova ovo jedinstveno iskustvo iz kojeg se možda izrodi neki novi svjetski prvak.

Skydiving Photo Contest

Skydiving Photo Contest je nadmetanje zračnih i zemaljskih fotografa i snimatelja u radovima s temom padobranstva. Opatijski Aeroklub Cumulus organizirat će padobranske skokove iznad plaže Ičići s visine od 1.100 do 4.000 metra. Skokove će izvoditi najiskusniji hrvatski i inozemni padobranci, koji će predstaviti različite padobranske discipline. Izvoditi će se tandemski, artistički, likovni i grupni skokovi sa slobodnim padom u dužini od 10 do 60 sekundi, dok će padobranski fotografi i snimatelji imati priliku napraviti fantastične fotografije koje kasnije ulaze u uži krug natjecanja. Foto uradci će nakon skakačkog programa biti prezentirani na video zidu, nakon čega će stručni žiri proglasiti pobjedničke fotografije i dodijeliti nagrade.

Snowboard

Snowboard je sport koji svojom atraktivnošću izrazito plijeni pažnju mladih, te je sport koji se na globalnoj razini najbiše razvio u posljednjih 20 godina od svih sportova. Organizator ovog dijela XDAY-a je SK Nine koji se dokazao kako kroz organizaciju Prvenstava Hrvatske tako i gradskih snowboard natjecanja od kojih je najpoznatije Carnival snowboard session u Rijeci koji je vezan uz događanja oko riječkog karnevala, te se 05.02.2011. organizirao po četvrti put. Na izgrađenoj snowboard stazi tik uz more neki od najboljih hrvatskih snowboardera pokazat će svim prisutnim svoje vještine.

BMX

Bmx je ekstremna biciklistička disciplina koja je od 2008. godine dijelom olimpijskih sportova. BK Čudo kao organiztor ovog dijela manifestacije će premijerno predstaviti svoj novoizgrađen elemnat – jumpbox. Izrađen prema nacrtu Dew toura širine četiri, visine dva i duljine osam metara upravo je ovaj elemenat jedini u Hrvatskoj takvih karakteristika.

Mogućnosti jumpboxa će do krajnjih granica iscrpiti najbolji hrvatski bmx vozači tako da atraktivnosti akrobacija i zastajanja daha neće nedostajati. BK Čudo će ovim vatrenim krštenjem jumpboxa najaviti glazbeno sportsku manifestaciju Čudesni bmx džem 2 koja će se održati 14. svibnja u Svetom Kuzmu. Događaj itekako poznat u hrvatskoj ekstremnoj biciklističkoj kremi.

Podvodni ribolov

Podvodni ribolov stekao je veću popularnost sa razvojem i lakšom dobavljivošću ronilačke opreme. Popularizacija podvodnog ribolova u Hrvatskoj rezultirala je mnogim izvrsnim lovcima koji su se dokazali na svjetskoj razini, pa tako imamo i aktualnog svijetskog prvaka. Kako izgleda jedno takvo natjecanje vidjet će se i na plaži u Ičićima. Za tehničku organizaciju samog natjecanja zaslužan je ŠRK Jadran iz Opatije.

Sve ovo je više nego dovoljno da se subota 30. travnja provede u Ičićima, a svi detalji o predstojećem XDAY-u na njihovim službenim stranicama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!