Fanatik

Još malo pa s ruba svemira

Davor Sajko • srijeda, 01.08.2012.
Još malo pa s ruba svemira

I posljednji pripremni korak prije skoka sa ruba svemira uspješno je savladan. Felix Baumgartner je izveo probni skok s visine od 29.455 metara...

Slika 5 od 5.

Prvi je probni skok s visine od 21.817 metara Baumgartner bez ikakvih poteškoća izveo u ožujku. Drugi je probni skok u dva dana dvaput odgađan zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, no oluja i jaki vjetar ni u jednom trenutku nisu obeshrabrili stručni tim misije Red Bul Stratos. Čak i lansiranje Space Shuttlea zbog nepovoljnih se uvjeta ponekad odgađa i po nekoliko dana. Uspješno izvedni jučerašnji skok dokaz je da se strpljenje itekako isplati.

Slika 4 od 4.

Baumgartner se nakon iskakanja iz kapsule slobodnim padom spuštao prema zemlji čak tri minute i 48 sekundi dostigavši brzinu od 862 km/h. Spustio se u pustinju Novoga Meksika, na mjesto koje je od lokacije s koje je poletio udaljeno svega 15 minuta helikopterom.

Slika 3 od 3.

Tehnički je direktor projekta Art Thompson komentirao: „Teško je ostati ravnodušan. Drago nam je da se Felix uspješno spustio na zemlju. Ovo je bi dug i naporan tjedan, a vrijeme nam nije išlo na ruku. Svi su članovi tima dali svoj maksimum.“

Slika 2 od 2.

Balon koji će Baumgartnera povesti na visinu s koje će izvesti konačni skok bit će visok poput nebodera, a da bi uspješno poletio vjetar ne smije puhati brzinom većom od 6,5 km/h. Datum skoka ovisit će o vremenskim uvjetima i rezultatima detaljnog pregleda kapsule i opreme nakon probnoga skoka.

Slika 1 od 1.

Drugi probni skok za koji je korišten stratosferski balon četverostruko veći od onoga u ožujku, donio je nova važna saznanja i mnoštvo vrijednih podataka za razvoj aeronautičkih istraživanja. „Posljednjih je nekoliko dana bilo vrlo naporno, no sad sam jako uzbuđen. O ovome sam oduvijek sanjao. Pred nama je još samo jedan korak,“ izjavio je Baumgartner nakon spuštanja na zemlju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

PsychoFanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • gangrena01.08.2012. u 18:53
    brutalno, zamislite koji pogled on ima na zemlju i općenito svemir na visini od 22 km
    gangrena