Intervju

Lino Červar: "Teško je, ali nećemo se predati"

Ivana Tomičić • utorak, 07.11.2000.

Lino Červar, trener rukometnog kluba Badel 1862 Zagreb, sjedi trenutno u jednoj od "najvrućih" trenerskih stolica u hrvatskom sportu. Naime, radi se o klubu koji je osvojio sva dosadašnja hrvatska prvenstva i kup natjecanja, dva je puta bio prvak Europe (1992. i 1993.), još je tri puta igrao u finalu istog natjecanja. Međutim teška financijska situacija kluba uvjetovala je odlazak mnogih igrača, a u najavi je i odlazak ponajboljeg svjetskog vratara Andreja Lavrova. S kakvim ambicijama Zagreb ulazi u sezonu i kakvu budućnost očekuje, upitali smo najkompetentnijeg - trenera “Badelaša”...

Velike najave dolaska kvalitetnih stranih igrača (Lazorov, Manaskov) samo su se djelomično ostvarile. Naime, Manaskov još uvijek nije došao te je pitanje hoće li uopće i doći, dok Lazorov još uvijek ne pruža ono što se od njega očekivalo. Da stvar bude gora, povrijeđena su oba lijeva krila (Jelčić, Šprem) tako da je reaktiviranje Udovičića bilo nužno. No čini se da najveću opasnost za pozitivnu atmosferu u momčadi valja tražiti u neisplati plaća igračima. Možda je i subotnji poraz protiv Metković Jamba posljedica svega što smo naveli opisujući situaciju u klubu. Sve ovo zahvalne su teme za razgovor sa gospodinom Linom Červarom kojeg smo zamolili da svoj komentar na nekoliko pitanja koje će sigurno zanimati naše čitatelje.


Andrej Lavrov na odlasku? (Snimio: Dražen Patarčić)

Gospodine Červar, recite nam iskreno da li ste zbog situacije u klubu požalili što ste ljetos preuzeli treniranje našeg najpopularnijeg rukometnog kluba?
”Dobro ste postavili pitanje. Nisam očekivao da ću doći u ovako tešku situaciju, možda najtežu uopće u mojoj karijeri. Tko bi mogao zamisliti da ću doći u jedan od najboljih europskih klubova, a da taj isti klub već devet mjeseci nije svojim igračima isplatio plaće. Stanje je apsolutno depresivno i naravno da je to za mene svojevrsni šok. Međutim, kako to obično biva u životu, u svem lošem ima i ponešto dobroga. Došao sam u situaciju kada je klub izgubio sedam reprezentativaca. Niti jedan trener ne bi preuzeo takvu ulogu u klubu kakav je Zagreb i visokim zahtjevima koje taj klub postavlja. Drago mi je da ste prisustvovali treningu jer ste se imali priliku uvjeriti da je zapravo pravo malo umijeće motivirati igrače u ovoj teškoj situaciji u kojoj se klub našao, pogotovo nakon subotnjeg poraza protiv Metković Jamba. Ja sam svjestan da je situacija teška kako za mene, tako i za igrače, ali u ovom času ne vidim alternative; ili odstupiti ili se boriti sa vjetrenjačama.”

Što mislite poduzeti, u okviru svojih nadležnosti, da se situacija u klubu poboljša?
”Najžalosnije je kada o trenerskom procesu odlučuje čelništvo. Želim reći da okruženje koje nema veze s dvoranom odlučuje o kvaliteti moga rada. To je najgore što jednog trenera može zadesiti. U subotu smo igrali s protivnikom koji redovito prima plaću, tako reći ne fali mu ni ptičjeg mlijeka. Igrali smo s klubom koji ima osam reprezentativaca. Taj klub, koji isplaćuje ogromne svote svojim igračima, dočekao je ekipu kojoj su želuci prazni. Dakle preduvjeti za jednu ravnopravnu borbu nisu bili stvoreni. Igrače Badela treba pohvaliti za igru koju su pružili u Metkoviću, međutim pitanje je koliko dugo će igrači moći tako igrati. Na neka pitanja ni sam vam ne mogu dati odgovore. Vrijeme će pokazati.”


Hoće li Zagrebaši ponoviti dosadašnje uspjehe (Snimio: Dražen Patarčić)

Strahujete li od mogućnosti da ćete biti prvi trener Badela 1862 koji nije uspio obraniti naslov prvaka, pogotovo nakon subotnjeg poraza protiv Metković Jamba?
”I o tome sam razmišljao. Ali ako ostanem tu do kraja, oni koji prate rukomet i kojima ne treba objašnjavati što je Badel 1862, znati će usporediti uvjete u kojima ja radim s onima u kojima su radili moji prethodnici proteklih deset godina. Ja nisam trener koji se treba i želi opravdavati i moguće je da ću biti zapamćen kao jedini trener koji nije uspio obraniti titulu prvaka. Ali isto tako je moguće da uspijem, a tada ću uživati mnogo veći respekt od onog koji uživaju moji prethodnici.”

Ne možemo se ne vratiti na utakmicu protiv Metkovića. Što je presudilo subotnji derbi?
“Želim naglasiti da smo mi, svojom nekoncentriranošću, sami krivi za poraz protiv Metkovića. Mogu konstatirati da smo jako dobro igrali s obzirom na cijelu situaciju i na igrački kadar koji nam je na raspolaganju, međutim nismo stavili točku na i. Ostajem pri tvrdnji da smo sami krivi za poraz.”

Da li se poraz mogao i trebao izbjeći usprkos "čudnom" suđenju, pogotovo u završnici utakmice?
”Suci su nas prevarili. Ja cijenim protivnika i želim uputiti čestitke Metkoviću na pobjedi nad Badelom. Ali okruženje oko utakmice, a tu dakako mislim na suce nije bilo sportsko. Oni nisu predvidjeli da bi jedan Zagreb mogao izdržati tempo koji je utakmica s Metkovićem nametnula. Što smo mi bolje igrali, oni su morali više varati, u čemu su na kraju i uspjeli. To im ne služi na čast! Ja u sve to moram ubaciti malo humora. Naime nakon utakmice, igračima su se javljali kolege sportaši iz drugih klubova sa komentarima; "Hvala Bogu da je netko i Zagreb prevario!" Koliko je Zagreb bio protežiran u proteklih deset godina, toliko je sada platio u utakmici u subotu. Međutim slušajući objektivne ljude, koji nisu ljubitelji ni Zagreba ni Metkovića, zaključujem da smo mi profitirali ovim porazom jer nam mnogi postaju skloni. Podnoseći ovakav poraz, dobivamo simpatije ljudi.”


Ozlijeđeni Šprem na kojeg Červar ne može računati (Snimio: Dražen Patarčić)

Kako mislite riješiti problem lijevog vanjskog ukoliko Manaskov ne dođe, odnosno desnog vanjskog ako Lazorev ne proigra?
”Taj problem me veoma zabrinjava. Mladi Špoljarić, koji je do prošle godine sjedio na tribinama i koji nije imao mjesto u postavi sada je prvi lijevi bek ekipe Badela. Taj igrač stasa, ističe se. Ne kažem da je on konačno rješenje. On treba biti potpomognut s nekim igračem kao što je to Manaskov. Ukoliko on ne dođe, Badel će biti znatno oslabljen i mi praktički nećemo imati igrača koji može pucati. Dakle moramo tražiti druga rješenja. Međutim što se tiče europskih dometa, bez pravog šutera nećemo moći.”

Smatrate li da i dalje vaš klub ima realne šanse za osvajanje domaćeg prvenstva, te kakve su mu šanse u Europi?
”Vjerujem da ćemo imati velike simpatije publike, jer igrat ćemo tako da ljudi stanu uz siromašne. Naša želja za osvajanjem prvenstva je ogromna i mi to na bilo koji način želimo postići.”

A kako na cijelu situaciju gledaju rukometaši?
”Mirza Džomba, ljevoruki napadač Badela 1862, slovi kao jedan od najboljih desnih krila u svijetu. Zbog svoje efikasne i atraktivne igre na desnom krilu njemu su otvorena gotovo sva vrata najboljih europskih (čitaj svjetskih) klubova. Međutim situacija koja vlada u klubu zacijelo ima utjecaj i na igru ovu prvoklasnog rukometaša.”


Mirza Džomba, jedan od najboljih desnih krila u svijeta (Snimio: Dražen Patarčić)

Da li je situacija koja vlada u vašem klubu tako teška da prijeti odlaskom najboljih igrača u inozemstvo?
”To se već pokazalo točnim prošle godine kada je veći broj igrača otišao iz kluba. Sada se to očituje i na našim rezultatima. Ovo je prvi puta da smo izgubili jednu tako važnu utakmicu u prvenstvu. Metković nam je pobjegao tri boda, međutim ja vjerujem da još ima vremena. Play off je u petom mjesecu i još je sve otvoreno.”

Usprkos subotnjem porazu od Metković Jamba koji se je, koliko smo vidjeli, mogao izbjeći, vjerujete li da ste u stanju braniti titulu prvaka države i osvojiti kup, te da li sa ovom momčadi možete dogurati do polufinala Europe?
”Mislim da je prvo i osnovno rješavanje teške financijske situacije u klubu i ukoliko izdržimo do petog mjeseca smatram da bi bez problema trebali osvojiti prvenstvo u play offu. Unatoč svim poteškoćama u klubu, uz malo sreće mogli smo dobiti dvoboj s Metkovićem. Njihova pobjeda nad nama ne znači da su oni kvalitetnija ekipa, već samo to da su znali okrenuti u svoju korist sav splet okolnosti koji se razvio oko Badela, te nam uspjeli uzeti dva boda. Isto tako vjerujem da Badel 1862 Zagreb može napraviti značajan rezultat u Europi.”

Obzirom da ste, zahvaljujući klubu, nedavno riješili stambeno pitanje, znači li to da ste odlučili duže vrijeme ostati u Badelu 1862?
”Ugovor sam potpisao na godinu dana, ali volio bih ostati duže u klubu. Kao što sam već naglasio, sve ovisi o stanju u klubu, odnosno o njegovoj financijskoj konstrukciji. Drugih prepreka nema. Vidjet ćemo. Stane li Grad Zagreb uz nas, vjerujem da bi se sve riješilo, te da bi Badel 1862 Zagreb opet bio onaj stari.”

Po svemu sudeći najbolji hrvatski rukometni klub nalazi se u teškoj krizi koja je rezultat teške financijske situacije u klubu. Ukoliko se rješenja za te probleme ne pronađu ovaj će se klub teško izvući iz nastale situacije. Bila bi velika šteta da zbog toga nestane jedna od najvećih perjanica našeg kvalitetnog sporta. Nadamo se da će odgovorni za naš kvalitetni sport, a posebno Grad Zagreb, stati iza Badelovih rukometaša što bi sigurno omogućilo nastavak velikih uspjeha ovog kluba.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!