Košarka

Škifić za Sportnet: "O ruskoj ligi se malo zna; oni najbolji su jači od hrvatskih ligaša, ali donji dom je slabiji"

Razgovarao:Branimir Korać • četvrtak, 10.12.2015.
Škifić za Sportnet: "O ruskoj ligi se malo zna; oni najbolji su jači od hrvatskih ligaša, ali donji dom je slabiji"
Foto: Martina Japundžić

Jedan od rijetkih Hrvata koji nastupaju za ruske klubove je Jure Škifić. Zadranin je na privremenom radu u Novosibirsku, klubu s kojim je ove sezone mogao igrati i VTB ligu...

Odlazak u Rusiju, a da to nisu klubovi iz VTB lige, za mnoge košarkaše danas je egzotika. Stranaca u ruskoj ligi je malo, a jedan od njih je i Jure Škifić. Bivši igrač između ostalih i Kvarnera i Zadra, brzo i dobro se snašao te je na kraju stekao status jednog od najboljih igrača Novosibirska.

O ruskom prvenstvu kod nas se zna malo, najveći ruski klubovi igraju u VTB ligi, kakav je "ostatak Rusije"?

"Naša liga je kvalitetna, pogotovo najbolji klubovi u ligi koji su kvalitetom bolji od hrvatskih A1 ligaša. Donji dom lige je prilično lošiji od naše A1 lige. Način igre usporedno s A1 ligom je malo brža igra, manje se igraju duge akcije, više se igra bazira na individualnim rješenjima."

U ligi nema previše stranaca, klubovi se više odlučuju na razvijanje domaćih igrača. Je li se bilo teško snaći u takvom okruženju?

"U mojoj momčadi nema niti jedan stranac osim mene. Iznimno teško bilo je snaći se u takvim uvjetima znajući da moji suigrači osim jednog ne pričaju engleski jezik. Prvih pola godine nisam ni ja pričao ruski pa je bilo teško na terenu a i van njega."

Kada ste dobili ponudu iz Novosibirska, je li bilo dvojbe, ipak je to bio prvi značajniji odlazak u inozemstvo i to ne baš u "okolicu"?

"Dobio sam ponudu prije dva ljeta, tj. bio sam prozvan na probu u Poreč gdje su bili na pripremama. Nakon par dana predložili su mi ugovor i potpisao sam ga. Nisam se puno dvojio jer je bio već deveti mjesec i sada mi nije žao iako mi nije bilo svejedno što je Novosibirsk tako daleko. Letom do Zagreba treba nekih 16 sati sa stajanjima."

Izborili ste pravo nastupa u VTB ligi, ali zbog financija to se nije i realiziralo.

"U mojoj prvoj godini igranja osvojili smo Superligu i Ruski kup i zbog toga smo izborili pravo igranja u VTB ligi i u FIBA kupu, no VTB liga nas nije primila zbog male dvorane i budžeta, a FIBA zbog sankcija Ruskom savezu. Naravno klub se žalio, ali ništa nije pomoglo. Mislim da bi se dobro nosili s polovinom lige uz tri-četiri pojačanja, no s gornjom polovicom ne bi imali šanse, ipak se radi o najboljim europskim klubovima."

S vašim igrama u klubu su izuzetno zadovoljni, tu su i česte nagrade za igrača kola. Jeste li već sada na oku klubova iz tog elitnog VTB ranga?

"Da, u klubu su zadovoljni mojim igrama. Prošle sezone sam proglašen za najbolju četvorku lige i nedugo nakon toga su mi ponudili novi ugovor. O VTB-u ne razmišljam dok god imam ugovor s Novosibirskom, a jesam li sam na oku tih klubova - ne znam."

Prije Novosibirska bili ste u Kvarneru, uz dobre igre u A-1 ligi, je li bilo potencijala za neki značajniji rezultat i u Ligi za prvaka?

"U Kvarneru sam bio dvije godine i vrlo dobro smo igrali prve sezone dok smo druge bili prošarani ozljedama i odlascima i nismo imali tako dobru sezonu kao godinu prije. Mislim da je bilo potencijala za nešto više, za ABA ligu, ali igrama nismo to pokazali."

Ono za čim zasigurno žalite je prava priliku u Zadru. Vjerujete li u povratak u Zadar "obilaznim putem"?

"Ne žalim za pravom prilikom do polovine sezone u kojoj sam igrao jer tada je bilo puno kvalitetnih igrača pored kojih se teško bilo izboriti za minutažu za tako kratko vrijeme, no u drugom dijelu sezone otišlo je nekoliko igrača i bilo je ozljeda tako da mislim da sam tu mogao dobiti priliku, ali za ničim ne žalim. Bilo mi je to lijepo iskustvo. Iskreno, o povratku ne razmišljam. Bilo je kontakata, no nije došlo do ozbiljnije ponude."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!