Košarka

Predsjednik Raguse za Sportnet: '16 kola igrali smo za ništa, cijeli trud mojih cura bačen je u vjetar'

Branimir Korać • subota, 01.08.2020.
Predsjednik Raguse za Sportnet: '16 kola igrali smo za ništa, cijeli trud mojih cura bačen je u vjetar'
Foto: Pixsell

Hrvatski košarkaški savez donio je odluku prema kojoj u najvišim rangovima kod košarkaša i košarkašica nema prvaka. Sezona je prekinuta, nije se željelo nastaviti, ali niti proglasiti prvake. Posebno je to pogodilo ŽKK Ragusu koja je dominirala sezonom i onda ostala bez satisfakcije...

U Dubrovniku su jako razočarani svime onim što se događalo nakon što je prekinuto natjecanje u 1. HKLŽ. Odigrano je dotad 16 kola i Ragusa je bila na prvom mjestu sa stopostotnim učinkom, apsolutno je dominirala ligom i bila je na najboljem putu da dođe do svog prvog trofeja.

Međutim odluka je bila da se jednostavno cijela sezona poništi, kao da se ništa nije niti događalo. Predsjednik Raguse Tomislav Tabak tvrdi kako nije bilo nikakvih naznaka da će se takvo što dogoditi, čak je imao i uvjeravanja iz saveza da takvo što nije u planu.

"Nije bilo nikakvih naznaka. Čak štoviše, to jutro prije kada sam pričao s Kotaraninom koji je povjerenik za natjecanje, on me uvjeravao da neće do toga doći. Mi smo cijelu sezonu bili na vrhu, dominirali smo, dobili smo i tu Trešnjevku kod kuće s 26 razlike. Neki klubovi su radili ankete između nas i većina klubova se tada složila da se proglasi prvak i eventualno pomogne ovima u drugoj ligi jer su i oni zaslužili ulazak u tu prvu ligu. Međutim na ovaj način na koji je sada to odigrano, jedini koji su zakinuti smo mi."

Na sastanku u Savezu nedovršena sezone nije bila tema iako su iz Dubrovnika inzistirali da se zaključi i ta priča.

"Uopće se nije raspravljalo o sezoni 2019/2020. To je poanta svega. Ja sam inzistirao da se razgovara o tome i da to riješimo, tvrdo se zauzeo stav da možemo razgovarati o svemu što nas čeka i da uopće nema razgovora o prošloj sezoni. Klubovima nije niti postavljeno pitanje sezone 2019/2020."

Ono što je pogodilo Dubrovčane je podatak da se govorilo kako liga ne može biti nastavljena, a u mlađim kategorijama su se neka natjecanja ipak mogla održavati.

"Mi smo igrali 16 kola za ništa, naš rezultat se nije priznao. Cijelo vrijeme su nam iz Saveza govorili da se ne može nastaviti natjecanje s obzirom da se nigdje natjecanja nisu nastavila, a onda imate situaciju da ti klubovi koji su igrali protiv nas poput Trešnjevke, Medveščaka i Zagreba s mlađim kategorijama su nastavili natjecanja u Košarkaškom savezu Zagreba koji je udruženi član Hrvatskog košarkaškog saveza. Da bude još smješnije govoreno nam je da se ne može donijeti drugačija odluka zbog muške i ženske košarke, da mora biti ista, ali onda se opet dogodi taj paradoks da se nama liga proširi za dva kluba samo godinu nakon što se liga smanjila radi kvalitete natjecanja. Pozivnicom su pozvana dva kluba od kojih je jedan ispao sezonu prije i jedan koji je član tog savjeta za košarku koji je predložio da se ponovno proširi liga."

U Ragusi su tražili samo da dobiju tu satisfakciju i trofej prvaka ako se već ne želi nastaviti. Financijska nagrada nije bila bitna jer nje nema, ali nagrada za trud bila je bitna. Čak je odbijena i ideja o odigravanju završnice Kupa neposredno prije početka nove sezone što bi bio ujedno i jak pripremni turnir.

"Toga ima samo u hrvatskoj košarci i na žalost pošto se radi o ženskoj košarci, to prolazi ispod žita. Cijeli trud tih mojih cura koje su davale što se kaže 150 posto sebe, dva puta dnevno trenirale, izbivale s posla, sve to bacilo se u vjetar. Hrvatski košarkaški savez kada vas proglasi prvacima, nema neke financijske nagrade. Nagrada vam je u tome da dobijete jednu kantu i da dobijete medalje. To je trošak niti tisuću kuna. To je čisto priznanje za jedan kolektiv koji je dobio 35 razlike u prosjeku 16 utakmica u 1. HKL. Isto tako imate Kup gdje smo također neporaženi uz još tri ekipe, trebao se odigrati Final Four kod nas. Nema veze što nisu isti sastavi, nema veze što netko nas sada može dobiti s drugim sastavom, ali bar odigraj Kup prije početka nove sezone. To može biti dobar pripremni turnir. Izgubili ga, izgubili, nema veze, nisu to iste ekipe, upitne su financije jer pogotovo je Dubrovnik pogođen ovom krizom. Takve stvari postoje samo u HKS-u i nigdje više."

"Išlo se toliko daleko da su u jednom mediju išli mene oblatiti kao predsjednika kluba jer sam ja taj koji tu stojim ispred tih 100 cura koje treniraju i svi stoje iza mene. Nisu mi jasni uopće."

Tabak dodaje kako je i Trešnjevka koja je imala omjer 15-1 i trebala odigrati kod kuće s Ragusom u 17. kolu (80:54 prva utakmica u Dubrovniku), bila za to da se Ragusa proglasi prvakom.

"Mi smo Trešnjevku na našem Facebook profilu označavali i molili i nju i HKS da odigramo do kraja. Naš prvi cilj nije bio da dobijemo titulu ovako i da nas se proglasi prvacima nego da odigramo do kraja. Bilo je ako nam već ne priznate da smo bili prvi i najbolji, dajte nam barem da odigramo do kraja makar po skraćenom sistemu kakvim je odigrana malonogometna liga koja je također dvoranski sport, sve je isto. Osmislite kako ćete, ali samo da se odigra. Trešnjevka je nastavila prvenstvo u pretkadetkinjama u Savezu Zagreba. Oni se mogu izjasniti da ne žele igrati, no onda tu Savez treba stati iza pobjednika i reći ako ne želite igrati, onda ćemo ih proglasiti prvacima. Trešnjevka tu čak i nije problem, oni su čak u tom izjašnjavanju prije bili suglasni da se nas proglasi prvacima i da se zaključi postojeće stanje prema tablici."

Liga se sada dijeli na dvije skupine s po šest klubova kako bi se uštedjelo na putnim troškovima, ali to Ragusi stvara samo dodatne probleme.

"Opet se pogoduje dijelu klubova. To je odluka Stručnog savjeta za žensku košarku radi ušteda putnih troškova, ali opet imate paradoks da sada odigrate deset utakmica i onda idete u ligu za prvaka gdje ponovno morate igrati s klubovima s kojima ste dosad igrali i praktički od Nove godine počinje nova liga, ne broje vam se rezultati koje ste ostvarili. Samim time opet imate puno veće putne troškove. Izračunao sam putne troškove svoga kluba i oni će ispasti veći nego sezonu prije. Jedini koji će eventualno uštedjeti su zagrebački klubovi s obzirom da je Zagreb veliki grad i ima tri kluba u Prvoj ligi. Neka su ta tri kluba tu, nemam ništa protiv, ali opet se pogoduje jednima, a nas koji smo najudaljeniji i svake godine najviše putujemo, to smo mi i Pula, doslovno nas se želi diskreditirati i izbaciti iz lige."

Novi prvoligaši su Akademija Žana Lelas i Mursa, svaki od tih klubova će u jednu od skupina. Drugoligaši su tako dobili svoje prvake, a u Prvoj ligi nisu proglašeni.

"Pozivnice su dijeljene na osnovu plasmana prošle sezone u Drugoj ligi. Međutim niti tamo nije odigrano do kraja prvenstvo i isto tako je moglo doći do promjene, ali odlučeno je ovako. Oni će vam reći da se sastao savjet ili komisija i da su sve ispitali po kvaliteti i pozvali ta dva kluba. A ja ću vam reći da Akademija Žana Lelas protiv koje nemam ništa protiv, nalazi se u Stručnom savjetu za žensku košarku i prije donošenja te odluke 1. travnja znao sam da će ta dva kluba ući u Prvu ligu. I to sam komentirao s članovima Košarkaškog saveza, a oni su mi tvrdili da je to nemoguće. Svi živi su to znali. Pozvani su pozivnicama i samim time proglašeni prvacima Druge lige, odnosno dobili svoju satisfakciju."

"Drugoligaši imaju svoje prvake, a nama nisu dozvolili niti da nas se proglasi, a niti da igramo. Što je najveći paradoks, vi ne možete tražiti svoju satisfakciju na sudu. Ako to pokušate, idete protiv Saveza i Savez vas automatski isključuje iz daljnjih natjecanja, ne samo vas nego cijeli klub. Mogu jedino tužiti Arbitražnom sudu tog istog Saveza, ali tu vrijedi ona kadija te tuži, kadija ti sudi. Tako da ne smijete ići na sud jer onda riskiram svu svoju djecu, hoće li igrati i napredovati."

Hrvatska košarka, posebno ženska, je na vrlo niskim granama. U zemljama okruženja ulaže se puno više, radi se sustavnije i to se vidi na rezultatima.

"Sve to dovoljno govori o čelnicima Saveza i kvaliteti košarke u Hrvatskoj. Već smo pisali par puta da smo na najnižoj razini košarke koja je postojala ikad u Hrvatskoj. Pogledajte žensku košarku u okruženju, Srbija ima jake klubove, imate Sloveniju koja ima Celje, imate Crnu Goru koja ima Budućnost, oni sustavno rade s košarkašicama od malih nogu pa dalje i onda dobiju na kraju krajeva rezultate. Kod nas je sve prepušteno klubovima i lokalnim samoupravama koje nemaju dovoljna sredstva i onda kada netko nešto uloži kao mi prošle sezone, oni jedva čekaju kako će vas praktički ubiti da dalje ne možete nastaviti nego morate pogodovati ne znam ni ja kome."

Što se tiče sljedeće sezone, situacija je još neizvjesna jer još uvijek traju pregovori i s trenerom i dijelom igračica.

"Još uvijek smo u pregovorima i s trenerom Turićem i s nekim igračicama koje nam ostaju. Zasigurno nećemo imati financijska sredstva kao prošle sezone, ali i dalje ćemo gledati da ostanemo na ovom putu koji smo si zacrtali."

Ova sezona tako je završila velikim nezadovoljstvom, a ostaje za vidjeti kako će se odviti naredna, Ne treba posebno naglašavati kako je zbog svega što se događa s pandemijom još uvijek veliki upitnik kako će sve to izgledati.

FOTO: Grgo Jelavić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!