Sportnet forum

Dobrodošli na najbolji hrvatski sportski forum!

Domovinski rat

NYC
Dokazano ovisan
Pristupio: 16.06.2003.
Poruka: 18.025
21. srpnja 2010. u 23:16
Dodjoh na ovu stranicu samo zato što sam video da se ON ukazao!!! 
ZA DOUP SPREMNI!
Eric Delko
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 12.05.2008.
Poruka: 50.334
22. srpnja 2010. u 00:54

22.07.1990.

PETRINJA

- u Banskom Grabovcu u nazočnosti više tisuća Srba osnovan SDS MO Banski Grabovac. Na skupu prisutni Dušan Zelenbaba, potpredsjednik SDS-a iz Knina, dr. Rajko Jasić, predsjednik SDS Petrinja. Za predsjednika izabran Branko Polimac. Na skupu su govorili Vasilj Šteković, Nikola Bandur, Branko Polimac, Rajko Jasić i Jovan Opačić.


22.07.1991.

OHRID

- U Ohridu je održana sjednica proširenog sastava saveznog Predsjedništva koju je napustio hrvatski predsjednik zbog kontinuiranih terorističkih djelovanja protiv Hrvatske.

VIROVITICA

- Podravinu od Virovitice do Koprivnice u tri navrata nadlijeću borbeni zrakoplovi JNA

VINKOVCI

- Ujutro u 5 sati iz Mirkovaca je izveden minobacački napad na Vinkovce i na Nove Jankovce. Osiguravajući zgrade općine, u tom će napadu poginuti redarstvenik Mihajlo Lazor iz Ivankova. Uslijedit će odgovor specijalne policije i Zbora narodne garde iz Zagreba, Vinkovaca i Županje. Tijekom jutra, hrvatski će branitelji uspjeti iz više smjerova ući u Vinkovce i tada je odlučeno da se preko radiopostaje Vinkovci uputi poziv teroristima za predaju oružje. Kada iz Mirkovaca na ovu ponudu nije bilo odgovora, nastavljena je akcija na Mirkovce. Borba će se voditi od 10 do 13 sati i na objema stranama bilo je mrtvih i ranjenih. U 13 sati će se u sve umiješati vojska, koja je iz vojarne otvorila topničku vatru na grad Vinkovce. Prvi put upotrijebljeni su višecijevni raketni bacači i haubice velikih kalibara, a uključeno je i zrakoplovstvo tzv. JNA.
Prema izvješću zapovjedništva aktivnog i pričuvnog sastava Zbora narodne garde i Policije, do 11 sati sve je bilo pod kontrolom i akcija je imala izgleda za potpuni uspjeh, no tada se umiješala tzv. JNA. Bilo je očito da je ta tzv. JNA bila pripravna ako stvari krenu takvim smjerom. Ono što je bila novost i što je  svima dalo razloga za razmišljanje bilo je aktiviranje pete kolone u samom gradu. Civili sa snajperima otvarali su vatru na sve što se kretalo Vinkovcima.
Dakle, nakon 11 sati tzv. JNA s leđa je napala pripadnike ZNG-a i specijalne policije i tada će pasti mnoge žrtve.
Toga su dana na području Vinkovaca poginuli pripadnik MUP-a Mihajlo Lazor, pripadnici ZNG-a Marinko Šimunac, Franjo Jurčić, Dražen Abramović, Tunjo Perić, Vinko Dondić, Perica Bušić, Mato Božić, Mario Prusina, Nade Rogić, Ivan Pranjić, Ivo Marinović, Željko Jurčević, Dražen Tomšić, Robert Škrnjuh i Mario Koprić.
Posljednja dvojica, Robert Škrnjuh i Mario Koprić, poginuli su u bazi 1. A brigade ZNG-a u Novim Čakovcima u 17 sati i 20 minuta za vrijeme napada zrakoplova JNA. Tada je teže ranjeno dvoje gardista. Toga će dana u Vinkovcima i Novim Jankovcima poginuti civili Marko Veselčić, Jadranka Kesegić, Zora Popović, Karanfiljka Trifunović i Josip Trifunović. U vinkovačku bolnicu dovezeno je više od trideset ranjenih. (Runtić D)

ILOK

- Raketirana je baza 1. A brigade ZNG u Opatovcu. Lakše je ranjeno nekoliko gardista, a poginulih nije bilo.

KARLOVAC

- JNA iz Radojčić brda gađali su Josipdol. Krizna žarišta pojavljuju se na području Plaškog i Ogulina. Žarišta su također postala i Vojnić i Vrginmost gdje zapovijedanje jedinicama provode ljudi koji se osposobljavaju u Kninu. U Karlovcu je sve više prognanika iz Gline, Plitvica, Topuskog.
Zahtjeva se prekid vatre i demobilizacija TO Plaški. Održan je sastanak predstavnika političkih stranaka (nije se odzvao SDS) na kojemu je gosp. Ivan Štajduhar, načelnik PU Karlovačke, govorio o kriznim žarištima na tom području: Plaški, Ogulin, Gomirje, Vojnić, Vrginmost.
- U Vojniću mobilizirana TO i stvoreni su dobrovoljački odredi.

ZADAR

- U mjestu Šopotu četnici su uhitili Ivicu Kneza, te ga nakon premlačivanja prebacili u smjeru Knina. Sutradan je njegova obitelj dobila informaciju kninskih vlastodržaca kako je Ivica Knez preminuo u vrijeme operacije nakon što je ozlijeđen "u okršaju".
- Iz zadarske vojarne "Ante Banina" izašla je kolona od 20 vozila s topovima i skrenula je preko Zemunika prema Benkovcu. Dva vozila zadržala su se u Smokoviću gdje žive Srbi.


22.07.1992.

SPLIT

- Vojni sud u Splitu izrekao kazne devetnaestorici čelnika tzv. SAO krajine, među kojima Milanu Babiću (15 g. zatvora), Milanu Martiću (12), Lazaru Macuri (12), Jovanu Raduloviću (12), itd. zbog ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti Hrvatske.

KARLOVAC

- U Karlovac preko Gline stiglo 3.800 izbjeglica iz Dvora na Uni i Bosanskog Novog.

ZAGREB

- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je ukaz o dodjeli činova, promaknućima i prevođenju u činove djelatnih časnika OS RH: U čin djelatnog BOJNIKA: Ilija (Pavla) Vincetić. U čin djelatnog SATNIKA: Goran (Petra) Božić, Ivan (Josipa) Kolar i Šime (Ivana) Milovac. U čin djelatnog ZASTAVNIKA: Marjo (Josipa) Mijolović i Samir (Jerka) Mršić.


22.07.1994.

KARLOVAC

- Ministar Ivica Mudrinić boravio sa suradnicima u Karlovcu. Dovršenje auto ceste Zagreb - Rijeka na trasi od Karlovca bila je glavna tema razgovora s čelnicima županije, gradonačelnicima i načelnicima općina s područja naše županije.

ZAGREB

- Ured za prognanike i izbjeglice hrvatske Vlade izvijestio novinare da na području Hrvatske boravi oko 405.000 protjeranih osoba, a od toga iz Bosne i Hercegovine više od 180.000 izbjeglica.


22.07.1995.

SPLIT

- U Splitu potpisan sporazum između RH i BiH o pomoći Hrvatske vojske Armiji BiH i Hrvatskom vijeću obrane u operacijama na teritoriju BiH. Sporazum su potpisali Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman i Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. Donose Deklaraciju o oživotvorenju Sporazuma iz Washingtona, zajedničkoj obrani od srpske agresije i postizanju političkog rješenja sukladno naporima međunarodne zajednice. Neposredni cilj ovog sporazuma je omogućavanje hrvatskim snagama da legitimno sudjeluju u deblokadi opsjednutog i napadnutog Bihaća u kojem 5. korpus Armije BiH teško odolijeva napadima VRS i SVK i gdje su zalihe streljiva, goriva i hrane već posve iscrpljene.

WASHINGTON

- Američki Senator Robert Dole, kandidat Republikanske stranke za budućeg Predsjednika SAD, izjavljuje kao i sav svjetski tisak, da je londonska konferencija ustvari katastrofalna suradnja sa Srbima i trik protiv dizanja embarga na oružje Armiji BiH. Predsjednik Clinton izjavljuje 22.7.1995. da je konferencija veliki uspjeh, a Alija Izetbegović 22.7. 1995. oponira američkom Senatu i izjavljuje "Bolje išta nego ništa".
..............................R.I.P. HAJDUK.........................
Eric Delko
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 12.05.2008.
Poruka: 50.334
23. srpnja 2010. u 00:55
23.07.1991.

PETRINJA

- Prvi napad na selo Pecki iz sela Luščani.

PLOČE

- Od 23. - 24.07.1991. godine iz utovarnog dijela luke Ploče "izuzet" je izvozni kontingent od 2000 pušaka i 126 tona streljiva.

ZADAR

- SO Zadar s ZNG-om određuje nosioce za zaprečavanje vojarni, prilaza i za cjelokupnu obranu u gradu. Počela je izrada injženjerijskog zaprečavanja: ježevima, križevima, tračnicama, plinskim bocama, kamionima s pijeskom, postavljanjem eksploziva itd. Razrađen je sistem uzbune, zaštite objekata i skolništa, probijanja novih cesta jer vojarne otežavaju komunikaciju u gradu. Krizni štab je u suradnji s ZNGom razvio opskrbu i zbrinjavanje pučanstva kao i organiziranje oružanih skupina i ZNG-a za vođenje otpora.


23.07.1992.

DUBROVNIK

- 23.07. - 13.08. U vojnoj akciji "Oslobođena zemlja" hrvatske postrojbe "očistile" su neprijateljske "džepove" u zaleđu Dubrovnika (od Zavale do Modroglavine) i uspostavile nove obrambene položaje na planinskom vijencu iznad južnoga ruba Popova polja.

SINJ

- Čelnik Hrvatske stranke prava Dobroslav Paraga optužuje po svijetu hrvatsku vlast da ubija Srbe, izjavio dr. Franjo Tuđman na skupu u Sinju.

VOJVODINA

- Nakon što su se Srbi i Crnogorci prije četrdesetak godina uselili u kuće pola milijuna prognanih Nijemaca iz Vojvodine, njihovi rođaci se u "drugoj srpskoj kolonizaciji" danas useljavaju u kuće dosad 17.000 prognanih Hrvata.


23.07.1993.

BEOGRAD

- Belgijski ministar vanjskih poslova Willy Claes napustio Beograd ne sastavši se sa srpskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, jer ga je ovaj odbio primiti.


23.07.1994.

MOSTAR

- U Mostaru Hans Koschnik, u ime Europske unije, inauguriran za upravitelja grada, čime je EU preuzela upravu nad Mostarom. Svečanosti u mostarskom hotelu "Ero" bili nazočni i predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak, predsjednik Vlade BiH Haris Silajdžić, ministar vanjskih poslova Njemačke Klaus Kinkel...

ZAGREB

- Prema izvještaju o traganju za nestalima i nasilno odvedenim osobama tijekom agresije na Republiku Hrvatsku Vladinih agencija još se traži više od 2.500 ljudi, za koje s jugoslavenske strane do danas nije primljen ni jedan odgovor.
..............................R.I.P. HAJDUK.........................
dimnjacar
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 15.01.2005.
Poruka: 42.432
23. srpnja 2010. u 10:45
Dejan NS
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 26.01.2005.
Poruka: 22.462
23. srpnja 2010. u 11:29
@Viliđ
Jer sad to znači da ne smeš da odeš na spavanje pre 00.09 h svako veče, jer te Vile "lepo zamolio" da objavljuješ ovaj Tv Kalendar?
Ja sam protiv svakog nacionalizma,jer je nacionalizam najnizi oblik drustvene svesti - Koca Popovic
Eric Delko
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 12.05.2008.
Poruka: 50.334
23. srpnja 2010. u 11:49
Dejan NS je napisao/la:
@Viliđ
Jer sad to znači da ne smeš da odeš na spavanje pre 00.09 h svako veče, jer te Vile "lepo zamolio" da objavljuješ ovaj Tv Kalendar?
Vidi cijeli citat

upravo to
a uz to mi je zapretio ako ne budem stavljao vijesti da se selim kod Nikite u Split
..............................R.I.P. HAJDUK.........................
Dejan NS
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 26.01.2005.
Poruka: 22.462
23. srpnja 2010. u 11:51
Village People je napisao/la:
Dejan NS je napisao/la:
@Viliđ
Jer sad to znači da ne smeš da odeš na spavanje pre 00.09 h svako veče, jer te Vile "lepo zamolio" da objavljuješ ovaj Tv Kalendar?
Vidi cijeli citat

upravo to
a uz to mi je zapretio ako ne budem stavljao vijesti da se selim kod Nikite u Split
Vidi cijeli citat


Onda ti nema druge, nego da ostaneš budan.....
Ja sam protiv svakog nacionalizma,jer je nacionalizam najnizi oblik drustvene svesti - Koca Popovic
Eric Delko
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 12.05.2008.
Poruka: 50.334
23. srpnja 2010. u 12:00

Ne potkopavajte Vodotoranj da se ne sruši

Vodotoranj

Vodotoranj projekt Čim je doznao za namjeru gradnje spomen muzeja ispod Vodotornja, Matej Meštrić, inženjer koji je 1962. konstruirao idejno rješenje za gradnju Vodotornja, poslao je prosvjedno pismo tadašnjoj gradonačelnici Zdenki Buljan 18. studenoga 2007., a isto je učinio i kasnije gradonačelniku Željku Sabou.

- Kao otac Vodotornja zahtijevam da se nikakvi građevinski zahvati ne izvode uz temelj Vodotornja, posebice ne ispod betonske ploče jer tlo, les, ne trpi nikakve građevinske avanture koje bi mogle ugroziti Vodotoranj i dovesti do njegova rušenja – napisao je Meštrić i zatražio da se osigura nadzor nad Vodotornjem koji bi mogao postati i terorističkom metom, pregled posjetitelja kao i strogi nadzor svih radova u vrijeme obnove.
- Vukovarci, čuvajte Vodotoranj kao oko u glavi. Treba ga samo konzervirati, ponegdje obojati da se vidi izvorna crvena boja, zaštiti čelik od propadanja, a prije svega urediti krovište da ne prokišnjava pa neka ostane simbol Domovinskoga rata. To je spomenik kulture. Kao što mnogi idu u svetište u Međugorje, tako možemo ići i u Vukovar kao svetište, a ulazak u Vukovar treba turistima naplaćivati, posebice zaustavljanje kod Vodotornja gdje se sada mogu bez potrošene kune fotografirati. Da smo samo polovicu novca predviđenoga za gradnju pelješkoga mosta, a utrošeno je 200 milijuna kuna, usmjerili u Vukovar, bio bi to novi grad – ispričao nam je Meštrić koji kao umirovljenik živi u Novom Marofu, a do umirovljenja predavao je na varaždinskom Geotehničkom fakultetu, prije toga na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, a jedan je od utemeljitelja Instituta građevinarstva Hrvatske. Meštrić kaže da je za projektiranje Vodotornja bio inspiriran vodotornjevima u Kuvajtu i Švedskoj, a nacrte za njih upoznao je u Njemačkoj gdje je 6 godina bio na specijalizaciji. Na naše pitanje kako to da se Vodotoranj nije srušio zbog 600 izravnih topovskih i minobacačkih pogodaka, Meštrić kaže da te eksplozije može usporediti s kuckanjem prstima po glavi jer je masa Vodotornja velika.

Obnova kasni

Obnova u srpskoj agresiji 1991. stradaloga Vodotornja, uz Vučedolsku golubicu najprepoznatljivijega simbola Vukovara, trebala je početi još prije dvije godine kada je usvojeno idejno rješenje obnove i uređenja, a Zadarska je županija uplatila 3 milijuna kuna za početak obnove u okviru projekta solidarne obnove Vukovara u koji su se na poziv predsjednika dr. Franje Tuđmana uključile sve županije i Grad Zagreb. Na natječaju je prvu nagradu dobio koncept zagrebačke Radionice arhitekture nazvan Vodotoranj se odbio srušiti. U konceptu projektnoga tima, koji čine Kristina Jeren, Kata Marunica, Goran Rako i Nenad Ravnić, stoji da „dok su Vodotoranj pogađale stotine projektila, znao je da ne smije pokleknuti. Između eksplozija slušao je kako ga Hrvatska moli da ostane uspravan. Činilo se dok on stoji, neće ni ona pasti. Uspravljen i pun rana izgledao je kao hrast čije su deblo izudarale munje, a grane lomio vjetar“.

Potrebno 30 milijuna kuna

Nagrađeni koncept opisuje i da u završnici Vodotoranj neće dirati. Do Vodotornja će se dolaziti svečanim stubištem, a ispod parka smjestit će se muzej i amfiteatar. Imena poginulih bit će upisana na njegovim temeljima. Ovom je timu Gradsko poglavarstvo prije dvije godine povjerilo i izradu idejnog projekta, a za realizaciju iz gradskog je proračuna osiguralo 200.000 kuna.
Ispred Vodotornja bit će postavljen vječni plamen i prostor za polaganje vijenaca. S druge strane predviđena je gradnja otvorenog amfiteatra i vidikovca uz obalu Dunava te manjeg pristaništa za turističke brodove. Sam Vodotoranj bit će sačuvan i konzerviran u izvornom obliku s tim da će unutra biti postavljeno dizalo, a na vrhu uređen vidikovac. Svi edukativni i muzejski sadržaji spomen obilježja trebali bi biti smješteni ispod zemlje.
Cijeli kompleks gradio bi se najmanje dvije godine. Troškovi gradnje procijenjeni su na 30 milijuna kuna, a financirat će se iz državnog proračuna.

Vodotoranj visok 50 metara

Vodotoranj, visok 50,3 metara, obujma 2.200 prostornih metara, izgradila je zagrebačka tvrtka Hidrotehna prema projektu tvrtke Plan 1968. u tadašnjem izletištu tzv. Najpar-bašći na ulazu u Mitnicu. Vodotoranj je izvorno osmišljen kao regulator opskrbe vodom Vukovara i okolice. Studiji i projekti bili su povjereni tvrtki Hidroprojekt iz Zagreba, a kupinu stručnjaka vodio je Vukovarac Aleksandar Rose. Skupini se naknadno priključio i Matej Meštrić koji je 1962. izradio idejno prihvaćeno rješenje za Vodotoranj koje predviđa da Vodotoranj bude izgrađen na armiranobetonskoj ploči promjera 21 metar i debljine 4 metra. S vanjske strane Vodotoranj je ojačan rebrima, srednji stožasti dio od armiranoga je betona, u unutrašnjosti su stepenište i instalacije. U srcu Vodotornja dva su spremišta vode od čeličnoga lima, a razina vode može dosegnuti 7 metara. Voda je dotjecala iz pročišćivača u Borovu naselju udaljenom više od 4 kilometra brzinom 300 litara u sekundi kroz cijevi koje su nabavljene u Varešu u BiH. Iz Vodotornja je voda slobodnim padom odlazila u kućanstva.
- Nisam nikakvu nagradu dobio za projektiranje Vodotornja jer sam bio zaposlenik Hidroprojekta, a nagrade su mogli dobiti samo suradnici, no ipak su mi dali jednu dodatnu plaću. Vukovar mi je ostao u divnom sjećanju kao grad moje mladosti jer smo mi mladi inženjeri, Vlado Bajrak, direktor Građevinara, tehničari Tustonić, Rapčak i Mikić doista uživali, posebice subotom navečer i na kupalištu na adi – ispričao nam je Meštrić.
Ideje kako bi Vodotoranj trebao izgledati, imali su i Vukovarac Radovan Mišćević koji je htio Vodotoranj oblika stambene višekatnice s rezervoarom na vrhu, sličan vodotoranj postoji u Varaždinu, i Zagrepčanin Frane Zelić koji je predlagao Vodotoranj valjkastoga oblika. Detaljni izvedbeni projekti razrađeni su u zagrebačkoj tvrtki Plan pod vodstvom Sergeja Kolobova.
Matej Meštrić autor je i 260 metara dugoga visećega pješačkoga mosta preko Drave kod Pitomače, kosoga mosta preko Krapine kod Zaprešića, više mostova u Iranu, tvorničke hale u Sisku, a radio je i na projektiranju kanala Dunav-Sava, odnosno gradnji brodske prevoznice na kanalu u Vukovaru.
Milan Paun

Vodotoranj težak 9.000 tona

U Meštrićevoj krunskoj knjizi Inženjerske konstrukcije za studij i praksu, koju je izdala Aeroba 2005. u Zagrebu, nalazi se među zanimljivostima i podatak da vukovarski Vodotoranj s punim rezervoarom vode ima masu 9.000 tona, a opterećenje na tlo ispod kružne stope temelja na dubini 4 metra ispod površine iznosi 26 N/cm2, odnosno 2,6 kp po četvornom centimetru. Na samom kraju knjige iza popisa literature autor je dodao kratko poglavlje Osnovni podatci o Vodotornju u kome je i fotografija Vodotornja kao i zemljovid svijeta s Vukovarom u središtu i natpisom Vukovar 1991., oblika koncentričnih kružnica kako se inače označavaju potresi.
..............................R.I.P. HAJDUK.........................
Giodrogo
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 06.03.2010.
Poruka: 27.918
23. srpnja 2010. u 22:36
Mirko Norac do sljedećih izbora na slobodi

Generalu Mirku Norcu nedavno su objedinjene kazne zatvora za ratne zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti u Gospiću i Medačkom džepu, pa će u zatvoru odležati najviše 15 umjesto izrečenih 18 godina. 

Tako je odlučilo izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Rijeci, no Norčeva obrana nije zadovoljna razmjerima smanjenja, već smatra da je za oba nedjela trebao dobiti maksimalno 12 godina. Norčev odvjetnik Vlatko Nuić zbog svega je ovih dana uložio žalbu Vrhovnome sudu. U sudskoj praksi kazne za više kaznenih djela objedinjavanjem se nikad matematički ne zbrajaju nego im se umanjuje doslovni zbroj. Kako je Norac samo za likvidacije preko 40 srpskih civila u Gospiću osuđen na 12 godina, a radi zapovjedne odgovornosti u Medačkom džepu i ubijanje 30-ak civila i pet zarobljenika na šest godina zatvora, prihvaćanjem žalbe i usvajanjem prijedloga obrane na jedinstvenu kaznu od 12 godina, Vrhovni sud bi Norca praktično eskulpirao od izrečene sankcije za Medački džep. 

No, takav scenarij nije nemoguć, pogotovo imaju li se u vidu i dopunske mogućnosti za Norčev skori izlazak na slobodu. 

To je zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne na koji optuženik ima pravo nakon što odleži dvije trećine izrečene sankcije, što je pravilo koje u praksi često primjenjuje i Haaški sud. 

U prilog Norcu dodatno ide i što se u međuvremenu oženio i zasnovao obitelj, tvrdi nam odvjetnik Nuić. Temeljem svega, dobro upućeni procjenjuju kako bi Mirko Norac do sljedećih parlamentarnih izbora mogao biti posve slobodan čovjek.

MIRKO, ČEKAMO TE!

hyper-white
Mali dioničar
Pristupio: 30.03.2010.
Poruka: 5.978
23. srpnja 2010. u 22:41
Evo taman u Dnevniku Mirko vrati se!
[QUOTE="Veruda77"]da je u našem Dinamu nešto nepravilno i protuzakonito institucije bi djelovale. [/QUOTE]
Lomax
Mali dioničar
Pristupio: 16.12.2009.
Poruka: 5.437
23. srpnja 2010. u 23:08
Mirko, ostani
I noga u guzicu je korak naprijed.

1.SNL 2017./2018.
Turnir prvaka SNL 2018.
Eric Delko
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 12.05.2008.
Poruka: 50.334
24. srpnja 2010. u 00:36
24.07.1991.

SISAK

- Ulicama Siska u pratnji policijskih vozila provozao se oklopni transporter za potrebe snaga ZNG-a. Izazvao veliko zanimanje, te radost Siščana. Obojan je maskirnom bojom i na prednjem dijelu vijorila se zastava RH.

ŠIBENIK

- Iz hrvatskog sela Plastova pokraj Šibenika zbog terorističkih napada evakuirani mještani Hrvati.

VINKOVCI

- Niži oficiri JNA, preobučeni u civilnu odjeću, ubili dvojicu hrvatskih gardista u Vinkovcima.

OSIJEK

- Iz kasarni u Osijeku dezertiralo 85 vojnika JNA.


24.07.1992.

KARLOVAC

- Izbjeglice iz BiH uz pratnju Plavih kaciga došle u Karlovac.

BEOGRAD

- Premijer SR Jugoslavije Milan Panić za rat optužio "1.200 razbojnika koji apsolutno ne toleriraju ni ne poštuju nikoga".


24.07.1995.

OSIJEK

- Iz privremeno okupirane Baranje Srbi, u više navrata, topovima pucali po Osijeku i njegovim rubnim dijelovima.
..............................R.I.P. HAJDUK.........................
Eric Delko
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 12.05.2008.
Poruka: 50.334
25. srpnja 2010. u 00:02
25.07.1990.

SRB

- U Srbu u RH, SDS RH izdaje deklaraciju o neovisnosti i suverenosti Srba u Hrvatskoj i organiziranju Srpskog nacionalnog vijeća kao predstavničkog tijela hrvatskih Srba. U „SNV“ su ušli: Milan Babić kao predsjednik, Jovan Rašković, David Rastović, Dušan Zelenbaba, Vojislav Lukić, Ratko Ličina, Dušan Ergarac, Slavko Dokmanović, Velibor Matijašević, Radoslav Tanjga, Jovan Opačić, Simo Rajšić, Mile S. Dakić kao podpredsjednik i svečenik Sava Bosanac. Tajnik „SNV“ je Dušan Vještica. Na velikom mitingu u centru Srba, Zelenbaba kaže: “Srbi žele svoju državu i nema nikakvog značaja da li će se zvati Velika Srbija ili Jugoslavija.“ Već i prije mitinga u Srbu, Dušan Zelenbaba je jasno rekao kako..."Konkretno, sabor Srba u Srbu će označiti početak političke i već sasvim sigurno teritorijalne autonomije".

ZAGREB

- Isti dan hrvatski Sabor je donio niz ustavnih amandmana koje su Srbi izrazito neprijateljski dočekali: šahovnica je usvojena kao simbol države, Hrvatska je proglašena nacionalnom državom hrvatskog naroda, dok su ostale etničke zajednice postale manjinske zajednice. Time su Srbi izgubili privilegirani status konstitutivnog naroda u RH.

1990_07_25_dizanje_zastave.jpg- Ispred Sabora RH upriličena je svečanost podizanja zastave s povijesnim hrvatskim grbom.


25.07.1991.

ERDUT

- JNA počinje s intenzivnijim topničkim napadima na policijski centar za obuku u Erdutu s područja Vojvodine. Pri tom ubijeno 9 (devet) hrvatskih policajaca, a ranjeno njih 17 (sedamnaest).

GLINA

- Srpske terorističke snage granatama napale Kozibrod i Prekopu kraj Gline.

KARLOVAC

- Srpsko pučanstvo je napustilo Sunju 25. - 26.7.1991.

OTOČAC

- U Otočcu ustrojen je odred civilne zaštite (900 pripadnika).

VINKOVCI

- Tijekom srpnja, 82 vojnika i oficira dezertirala iz JNA iz kasarni u Vinkovcima.

ZAGREB

- Vlada RH uputila je prosvjed Predsjedništvu SFRJ o oružanim napadima JNA u Hrvatskoj u kojem se između ostalog navodi: "Riječ je o zlodjelima koja imaju obilježja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Moraju se pronaći i kazniti krivci naznačenih zločina. Treba spriječiti svaku uporabu oružja JA protiv pučanstva i snaga unutarnjeg reda." Zločini pripadnika jedinica JA i velikosrpskih terorista nastavljaju se nesmanjenom žestinom i u daleko većim razmjerima na hrvatska sela i gradove na području Banije, Like i sjeverne Dalmacije. Velik je broj žrtava među civilnim pučanstvom. Većina mjesta je raseljena u područjima terorističkih aktivnosti. Kulminacija zločinačkog divljanja, uz otvorenu pomoć JA masovni je pokolj Hrvata u banijskim selima Struga, Mučani, Kuljani i Kozibrod."


25.07.1992.

KARLOVAC

- Uručena odličja obiteljima poginulih pripadnika HV u Karlovcu.

ZAGREB

- Milorad Pupovac je marioneta Slobodana Miloševića, izjavio predsjednik Srpske narodne stranke Milan Đukić.

NEW YORK

- Od zime bi na području bivše Jugoslavije moglo ove godine umrijeti pola milijuna ljudi, upozorio izaslanik Visokoga komesarijata UN za izbjeglice Jose Maria Mendulice.


25.07.1993.

ŽUPANJA

- Ponovljena opća opasnost za područje Županje i Gunje.

GOSPIĆ

- Srpske paravojne postrojbe nastavljaju oružano izazivati na gospićkom području.

ZAGREB

- Frits Kalshoven, predsjednik Komisije za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, istaknuo da je svrha istrage Ovčare dokazati da su u njoj zapravo završili oni ljudi koji su nestali iz vukovarske bolnice.

ŽENEVA

- U Ženevi u mirovnim pregovorima o BiH - prvi puta predložen Owen - Stoltenbergov plan o okončanju rata.


25.07.1994.

DUBROVNIK

- Hrvatska Vlada uputila Vijeću sigurnosti oštar prosvjed, nakon što je jučer na šire područje Dubrovnika palo nekoliko granata sa srpskih položaja u BiH, kojima je bio cilj uzdrmati turističku sezonu u Hrvatskoj.

VIR

- Na otoku Viru provedena vojna vježba "Bandira 94".

ZAGREB

- Nakon turneje po srednjoj Bosni, izvjestitelj za ljudska prava UN Tadeusz Mazowiecki, na konferenciji za novinare u Zagrebu, rekao da su srpske metode proganjanja, maltretiranja i izgona nesrpskog pučanstva iz Banje Luke postale nešto manje brutalne, ali su rezultati jednaki, podaci govore da u tom gradu sada ima samo 10 posto nesrpskog stanovništva.


25.07.1995.

BOSANSKO GRAHOVO

- Od 25. - 30.07.1995. godine HV provela vojnu operaciju "Ljeto 95". Cilj operacije je bio zaustaviti neprijateljsku ofenzivu na Bihać, osloboditi Gradove Bosansko Grahovo i Glamoč i stvoriti preduvjete za oslobođenje Knina i ostalog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici. Oslobođeno je područje ukupne površine 1.600 četvornih kilometara.

KNIN

- Vojni zapovjednik na okupiranim hrvatskim područjima general Milan Mrksić poslao pismo zapovjedniku mirovnih snaga UN-a za bivšu Jugoslaviju Bernardu Janvieru, u kojem ga upozorava da će u slučaju hrvatskog napada na "RSK" biti mnogo ljudskih žrtava na obje strane.

ŽEPA

- Bosanski Srbi zauzimaju Žepu.
..............................R.I.P. HAJDUK.........................
Eric Delko
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 12.05.2008.
Poruka: 50.334
26. srpnja 2010. u 00:40

26.07.1989.

BEOGRAD

- Održana je prva sjednica Predsjedništva SFRJ u punom sastavu. Na sjednici se je raspravljalo o „događajima u Kninu tijekom proslave 600 g Kosovske bitke.“


26.07.1990.

ZAGREB

- U Saboru Republike Hrvatske prihvaćen Zakon o osnutku Hrvatske izvještajne novinske agencije - HINA.26.07.1991.

SARAJEVO

- Predsjedništvo BiH zabranjuje slanje novih ročnika u JNA.

KNIN

- Prvi puta je upotpunosti ostvareno operativno jedinstvo srpskih pobunjenika i JNA u  akciji napada na hrvatsko selo Kijevo (16 km od Knina), koje zauzimaju snage 9. korpusa JNA i srpski pobunjenici. Načelnik štaba je tek imenovani energični potpukovnik Ratko Mladić, kasniji zapovjednik vojske bosanskih Srba, Vojske Republike Srpske (VRS).

ZADAR

- Zapovjednik obrane sjeverne i srednje Dalmacije poečo je izdavati zapovjedi o upućivanju na područje Kruševa zadarskih postrojbi manjih sastava od 10-20 ljudi radi obavještajno - diverzantskih zadaća. Jedina komunikacija s Kruševom je preko mora pa je ideja jačanja ljudstva u tom poručju suzbijanje četničke pobune i stavljanje šireg područja Obrovca pod kontrolu RH.
- Krajem srpnja mještani Lišana Tinjskih probili su novi put prema Raštevićima (a oba mjesta su pod kontrolom Srba) i tem su zaobišli cestovni pravackoji vodi kroz Polaču, gdje MUP RH ima punkt. JNA je probila cestu Lišane Tinjske - Tinj i to prema zaseoku Zagradina i time su zaobišli prolaz kroz Tinj, koji je pod kontrolom hrvatskih snaga. Punkt MUP-a u Polači komunikaciju s policijskom postajom u Biogradu ostvaruje tekličem i vezom.

KARLOVAC

- Sunjske obrambene snage ustrojene su od pripadnika: 1. sat. 2. bojne 2. gbr, 3. sat 57. s. b., pripadnika Policijske postaje Sunja, naoružanih dragovoljaca i pripadnika PU Zagreb. Prvi napad četnika na Sunju.

BANOVINA

- Tenkovski napad na Viduševac, pogođena školska zgrada i trafostanica.
- Prvi napad na hrvatsko selo Baćin.
- Između Rosulja i Slabinje kod Šupljeg kamena četnici iz zasjede napali Hrvatsku policiju i pripadnike ZNG-a, pucali na vozila i zarobili iste.
- Ispred Pol.postaje u Hrvatskoj Kostajnici tenk JNA zgazio crveni jugo.
- Na cesti Kostajnica - Volinja nedaleko od Đenadijine gostione tenk JNA topovskom cijevi zgurao vozilo marke PUCH MUP-a RH s ceste, 2 pripadnika MUP-a poginula, više povrijeđenih.
- Koordinirani napadi srpskih neregularnih jedinica na hrvatska mjesta Hrvatsku Kostajnicu, Kozibrod, Glinu, Viduševac, Prekopakru; a po prvi puta služe se i topovima. Četnici su poduzeli opći napad na Hrvatska sela smjerom Dvor - Zamlaća - Struga i Jovac - Kuljani. U selu Zamlaće zapalili su nekoliko kuća i ubili nekoliko civila, to isto su ponovili i u ostalim selima, poglavito u Strugi. Intervenirala je JNA iz Petrinje pružajući podršku četnicima.


26.07.1993.

KARLOVAC

- Na Velikoj Jelsi svečano otvoren pontonski most preko r.Kupe.

KOSTAJNICA

- U Kostajnici održan sastanak o stanju "bezbednosti" u zoni odgovornosti 26. Pbr tzv.VRSK. Izvještaj podnio Stevo Tubić.


26.07.1994.

TRST

- "Predsjednik vlade republike srpske krajine" Borislav Mikelić dolazi u Trst na poziv postfašiste Sergija Giacomellija, koji se javno zalaže da Italija prizna "krajinu" kao što je priznala Sloveniju i Hrvatsku, a također i Istru, koja "ište autonomiju prema uzoru na Knin".


26.07.1995.

BRUXELLES

- NATO je spreman odlučno postupiti prema bosanskim Srbima, pokrenuti svoje zračne snage i nanijeti Srbima goleme vojne štete ako ugroze Goražde - tvrde sudionici 13-satnog sastanka NATO-a u Bruxellesu.
..............................R.I.P. HAJDUK.........................
Eric Delko
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 12.05.2008.
Poruka: 50.334
27. srpnja 2010. u 00:02

26.07.1989.

BEOGRAD

- Održana je prva sjednica Predsjedništva SFRJ u punom sastavu. Na sjednici se je raspravljalo o „događajima u Kninu tijekom proslave 600 g Kosovske bitke.“


26.07.1990.

ZAGREB

- U Saboru Republike Hrvatske prihvaćen Zakon o osnutku Hrvatske izvještajne novinske agencije - HINA.26.07.1991.

SARAJEVO

- Predsjedništvo BiH zabranjuje slanje novih ročnika u JNA.

KNIN

- Prvi puta je upotpunosti ostvareno operativno jedinstvo srpskih pobunjenika i JNA u  akciji napada na hrvatsko selo Kijevo (16 km od Knina), koje zauzimaju snage 9. korpusa JNA i srpski pobunjenici. Načelnik štaba je tek imenovani energični potpukovnik Ratko Mladić, kasniji zapovjednik vojske bosanskih Srba, Vojske Republike Srpske (VRS).

ZADAR

- Zapovjednik obrane sjeverne i srednje Dalmacije poečo je izdavati zapovjedi o upućivanju na područje Kruševa zadarskih postrojbi manjih sastava od 10-20 ljudi radi obavještajno - diverzantskih zadaća. Jedina komunikacija s Kruševom je preko mora pa je ideja jačanja ljudstva u tom poručju suzbijanje četničke pobune i stavljanje šireg područja Obrovca pod kontrolu RH.
- Krajem srpnja mještani Lišana Tinjskih probili su novi put prema Raštevićima (a oba mjesta su pod kontrolom Srba) i tem su zaobišli cestovni pravackoji vodi kroz Polaču, gdje MUP RH ima punkt. JNA je probila cestu Lišane Tinjske - Tinj i to prema zaseoku Zagradina i time su zaobišli prolaz kroz Tinj, koji je pod kontrolom hrvatskih snaga. Punkt MUP-a u Polači komunikaciju s policijskom postajom u Biogradu ostvaruje tekličem i vezom.

KARLOVAC

- Sunjske obrambene snage ustrojene su od pripadnika: 1. sat. 2. bojne 2. gbr, 3. sat 57. s. b., pripadnika Policijske postaje Sunja, naoružanih dragovoljaca i pripadnika PU Zagreb. Prvi napad četnika na Sunju.

BANOVINA

- Tenkovski napad na Viduševac, pogođena školska zgrada i trafostanica.
- Prvi napad na hrvatsko selo Baćin.
- Između Rosulja i Slabinje kod Šupljeg kamena četnici iz zasjede napali Hrvatsku policiju i pripadnike ZNG-a, pucali na vozila i zarobili iste.
- Ispred Pol.postaje u Hrvatskoj Kostajnici tenk JNA zgazio crveni jugo.
- Na cesti Kostajnica - Volinja nedaleko od Đenadijine gostione tenk JNA topovskom cijevi zgurao vozilo marke PUCH MUP-a RH s ceste, 2 pripadnika MUP-a poginula, više povrijeđenih.
- Koordinirani napadi srpskih neregularnih jedinica na hrvatska mjesta Hrvatsku Kostajnicu, Kozibrod, Glinu, Viduševac, Prekopakru; a po prvi puta služe se i topovima. Četnici su poduzeli opći napad na Hrvatska sela smjerom Dvor - Zamlaća - Struga i Jovac - Kuljani. U selu Zamlaće zapalili su nekoliko kuća i ubili nekoliko civila, to isto su ponovili i u ostalim selima, poglavito u Strugi. Intervenirala je JNA iz Petrinje pružajući podršku četnicima.


26.07.1993.

KARLOVAC

- Na Velikoj Jelsi svečano otvoren pontonski most preko r.Kupe.

KOSTAJNICA

- U Kostajnici održan sastanak o stanju "bezbednosti" u zoni odgovornosti 26. Pbr tzv.VRSK. Izvještaj podnio Stevo Tubić.


26.07.1994.

TRST

- "Predsjednik vlade republike srpske krajine" Borislav Mikelić dolazi u Trst na poziv postfašiste Sergija Giacomellija, koji se javno zalaže da Italija prizna "krajinu" kao što je priznala Sloveniju i Hrvatsku, a također i Istru, koja "ište autonomiju prema uzoru na Knin".


26.07.1995.

BRUXELLES

- NATO je spreman odlučno postupiti prema bosanskim Srbima, pokrenuti svoje zračne snage i nanijeti Srbima goleme vojne štete ako ugroze Goražde - tvrde sudionici 13-satnog sastanka NATO-a u Bruxellesu.
..............................R.I.P. HAJDUK.........................