Sportnet forum

Dobrodošli na najbolji hrvatski sportski forum!

Plivanje perajama (FinSwimming)

1
skeet
Potencijal za velika djela
Pristupio: 07.08.2012.
Poruka: 1.617
09. listopada 2017. u 01:08
Za početak, plivanje perajama nije obično plivanje uz dodatak peraja. Ta tvrdnja, recimo, vrijedi za disciplinu bifins odnosno stereo peraje koja je dodana tek 2006. - za one koji si ne mogu priuštiti monoperaju (užasno skupa) i za dodatnu popularizaciju sporta (među običnim plivačima).
Sada jedan mamac za nezainteresirane i one koji okreću očima (kasnije ću ga dodatno pojasniti) - hrvatski državni rekordi žena su bolji od pripadnih svjetskih rekorda slobodnim stilom muškaraca u običnom plivanju.

Glavna razlika u odnosu na obično plivanje je osim korištenja peraja, korištenje pomagala za disanje: dihalice i boce s kisikom.

Svjetska prvenstva se održavaju od 1976. i sport je na programu Svjetskih igara. Svjetska organizacija je CMAS. U Hrvatskoj je šport dio Hrvatskog ronilačkog saveza. wiki stranica saveza sa dosta informacija (medalje, rekordi...)

Discipline se mogu podijeliti 
- s obzirom na peraju koja se koristi: bifins ili stereo-peraje i monoperaja
- obzirom na to pliva li se na površini vode ili podvodno
- po vrsti pomagala za disanje: ništa (zadržavanje daha), dihalica, boca s kisikom
ovdje se u tablici može lijepo vidjeti podjela

Natjecanja se održavaju uglavnom u 50m bazenima (SP isključivo), svjetski rekordi se bilježe u 50m bazenima, dok se za 25m bazene bilježe najbolja svjetska vremena (neslužbeni svjetski rekordi). Također vrijedi pravilo iz običnog plivanja da su rezultati (svjetski rekordi odnosno najbolja svjetska vremena) u malom bazenu bolji od onih u velikom. Također postoji i daljinsko plivanje perajama kojeg se neću doticati.


Pregled disciplina

Ispod/Na površini vode. 
- Na površini vode - plivač(ica) koristi dihalicu. Ugrubo rečeno, plivač mora ostati dovoljno blizu površini vode da mu voda ne ulazi u dihalicu.  
Dodatna podjela je na stereoperaju (50,100,200, rjeđe 400m) - disciplina se naziva bifins (oznaka: BF) i monoperaju (50,100,200,400,800,1500m) - disciplina se naziva plivanje perajama (oznaka PP, engl. SF od surface finswimming, nekad i FS od finswimming). Plivaju se i štafete u obje peraje (4x 50,4x100,4x200m). To je ono gdje možemo ovaj šport, odnosno vremena  uspoređivati s običnim plivanjem.
- Podvodno (Ispod površine vode) - održavaju se dvije discipline u monoperaji. Prva se naziva apnea (oznaka AP) i održava se samo na udaljenosti od 50m - izvodi se uz zadržavanje daha - duljine veće od 50m prelaze u sport ronjenje na dah u kojem postoji disciplina dinamika s monoperajom te disciplina speed 100m apnea. Druga disciplina je brzinsko ronjenje (oznaka BR, engl. IM od immersion (fin)swimming) koja se izvodi uz bocu s kisikom. Ona se izvodi na 100,400 i 800m. Polako gubi na popularnosti i ispada iz natjecanja.

Usporedba vremena u disciplinama (od najsporijeg prema najbržem)
- Stereoperaje su sporije od monoperaje (toliko da su WR-ovi žena u monoperaji bolji od WR-ova muškaraca u stereoperaji na identičnim daljinama - 50,100,200,400m)
- do 100m
mono na površini<immersion<apnea
-za veće duljine
(vjerojatno apnea najsporija<) mono na površini<immersion

Usporedba s običnim plivanjem
- Svjetski rekordi žena u monoperaji na površini u 50m bazenu (=> i oni u 25m bazenu) bolji su od svjetskih rekorda muškaraca slobodnim stilom u 25m bazenu.
- Što se tiče stereo peraja (koje su sporije od monoperaje na površini), ženski svjetski rekordi u stereo peraji u 50m bazenu bolji su od muških slobodnim stilom u 50m bazenu i ženskih u 25m bazenu, dok su od muških slobodnim stilom u 25m bazenu sporiji ali unutar 1 sekunde.


Da se vratimo na mamac. Radilo se o monoperaji na površini, odnosno disciplini plivanje perajama (PP). Znači, hrvatski pojedinačni državni rekordi žena u monoperaji na površini u 50m bazenu bolji su od svjetskih rekorda slobodnim stilom (najbrži stil) muškaraca u 25m (brža vremena) bazenu. Što se tiče stereo peraje, koju ipak uspoređujemo drugačije, odnosno muškarce s muškarcima i žene sa ženama i pripadnu daljinu u slobodnom stilu, tu je situacija lošija i za sada su tri pojedinačna državna rekorda (1 m, 2 ž) lošija od pripadnih svjetskih rekorda u običnom plivanju u 50 i/ili 25m bazenu.

Nosioci kvalitete su (savez 0 bodova) prvenstveno Geronimo iz Zagreba i Šoderica iz Koprivnice te recimo DPS Zagreb (još su tu RK Submania i RK Sisak). Preko 95% državnih rekorda drže prva dva kluba, dominiraju državnim prvenstvima,  veliku većinu uspjeha na međunarodnim natjecanjima  ostvarili su njihovi natjecatelji. Kolika je moć tih klubova oslikava  da su štafete (m i ž) Šoderice rušile državne rekorde koje su postavile reprezentativne štafete.

I za kraj naši uspjesi.
Očigledan se rezultatski bum dogodio unazad godinu dana.Osvojena je prva medalja na SP/EP-u -- srebro na SP-u 2016. u stereoperaji. Na istom SP-u dogodio se i prvi ulazak u finale nekog hrvatskog plivača perajama, također u stereoperaji. Iste godine osvojena je i prva zlatna medalja u Svjetskom kupu, također u stereoperaji. Ove godine ostvaren je prvi nastup na Svjetskim igrama, ponovno u stereoperaji. Predvodnici po rezultatima su Kristijan Tomić, Adrijan Omićević, Dora Bassi i Luka Đurđ, uz pionirku Vedranu Deren.
   
Još jedna usporedba s običnim plivanjem; dijametralno suprotno.
Državni rekordi se ruše nekoliko puta godišnje po disciplini, često na velikim natjecanjima, osobni rekordi se na SP-u redovito postižu, a nerijetko su to upravo državni rekordi - nema izletnika. 

[uredio skeet - 31. ožujka 2018. u 22:27]
struka, struka, struka... ne postoji.
kukanje, kukanje, kukanje: suci.
isprike, isprike, isprike: umor, vrijeme i suci.
hrvati.
1