Pod Netovom lupom

Tragikomedija iz HRS-a: Metkoviću oduzeto šest bodova!

Bernard Jurišić • četvrtak, 16.05.2002.

Tragikomedija u režiji Hrvatskog rukometnog saveza danas je dobila još jedan nevjerojatan zaplet: Rukometnom klubu Metković Jambo oduzeto je šest bodova, uz kaznu od 16 000 kuna, radi toga što je navodno prije početka sezone koja je na samom kraju - u jednoj prijateljskoj utakmici u Sloveniji za njih igrao Blaženko Lacković, koji nije imao čiste papire svog prijašnjeg kluba - Zagreba. Lackoviću, inače jednom od najvećih talentata hrvatskog rukometa, koji je već cijelu sezonu prosjedio na tribinama radi genijalnosti HRS-a, izrečena je dodatna kazna suspenzije od osam mjeseci! Zoran Gobac ovog je puta nadmašio i sebe samog, titulu prvaka koju je najvjerojatnije izgubio na parketu, po prvi put u 10 godina, uspio je izboriti - za stolom. Pitanje za milijun kuna, štovani čitatelji, glasi: je li ovo smiješno ili tragično?

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Godinu dana vucaraju se novniski napisi u kojima RK Zagreb (čitaj: Zoran Gobac) u nedostatku sportskih vrijednosti, traži bilo kakav način da bi izbacio Metković Jambo iz utrke za prvaka države, titule koju je zaslužio i koju mu nitko, osim, očito - Zorana Gopca i HRS-a - ne može osporiti. Počelo je "špijuniranjem" utakmica Metkovića i prijavama kako pripremne utakmice vodi suspendirani trener Ivica Obrvan, a nakon toga je Gopcu i Kalebu netko dojavio kako je dragulj hrvatskog rukometa, Blaženko Lacković, jednu utakmicu u Sloveniji odigrao u dresu Metkovića. Drznuo se, naime, mladi Varaždinac dres Zagreba zamijeniti metkovskim, dosadile su mu laži i prijevare, neplaćeni ugovori i bezobrazan odnos u klubu koji je nekoć bio institucija hrvatskog rukometa.

Godinu dana Lacković je proveo na tribinama, u sezoni u kojoj je Metković s njim u sastavu, mogao čak i do vrha Europe, a za domaća natjecanja su ionako bili prejaki, čak i za nekoć moćni Zagreb. Godinu dana Lacković je izgubio zbog toga jer je htio prijeći iz Zagreba u Metković, a arbitražna komisija HRS-a nije mu dopuštala, dok je istovremeno, na isti, potpuno isti način taj isti HRS NAREDIO da se Renato Sulić registrira za Zagreb, nakon što je zatražio raskid ugovora sa Zametom! Jer, zamislite - "to je u interesu hrvatskog rukometa". Gadljivo i nevjerojatno, tako očito i tako bezobrazno provoditi dvostruka mjerila, tako bezočno se igrati sa sudbinom mladića koji je proglašen novim Patrikom Ćavarom, samo zato jer je htio napustiti Zagreb i otići u redove jedinog konkurenta.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Godinama se već Metković neuspješno bori s pipcima koje je "hobotnica Gobac" raširio po svim tijelima HRS-a, otimaju im se igrači, trofeji i utakmice, sve dok se nije dogodila sezona u kojoj je Metković Jambo potpuno superioran Zagrebu (čemu uopće spominjati ostatak ove jadne lige, još jednog genijalnog HRS-ovog hibrida), u kojem ga je pobijedio i u prvenstvu i u Kupu. I kad se i to dogodilo, kad je Metković kolo prije kraja prvenstva osigurao da se prva titula prvaka Hrvatske makne iz vitrina Zagreba - stiglo je ovo. Po "ubrzanom postupku" Metkoviću je oduzeto šest bodova, iako cijela ova farsa, u kojoj se dogodilo i to da je Zagreb javno, preko oglasa u dnevnom tisku tražio svjedoke sa utakmice u kojoj je Lacković navodno igrao za Metković, traje od početka sezone i djeluje zapravo kao smiješna tužaljka čovjeka koji je "imao pa izgubio sve". Zapravo - razmaženog derišta kojem je netko konačno oduzeo razbijenu igračku iz ruke. Nažalost, društvo drago, ta razbijena igračka zove se - hrvatski rukomet.

Pitali smo se već nekoliko puta ima li nekoga da konačno makne to mnoštvo muljatora iz hrvatskog rukometa, no pitanje je već godinama neodgovoreno. U međuvremenu, Gobac plače zbog "sudačke krađe" u finalu Kupa u Metkoviću, dok svi drugi ostaju nijemi, uključujući i igrače Zagreba, a delegat sudačkom paru Josić - Rudić daje zasluženu - čistu peticu. Dok Zagreb grca u dugovima, a Europa ga zbog toga što je navodno potplaćivao suce - ne želi u svojim natjecanjima, dok se u njegovim prostorijama održavaju sjednice Saveza, dok Gobac proglašava izbornike bez da konzultira bilo koga, dok se kroje kazne za igrače i trenere svog jedinog konkurenta, stvara liga od 16 klubova koja bi trebala služiti tko zna komu, dok se klubovi udružuju kako bi pokušali istjerati šljam koji se skupio u vrhu hrvatskog rukometa - taj nekoć trofejni sport pao je u rupu iz koje neće izaći godinama i godinama koje dolaze.

A pitanje za milijun kuna ionako je bilo trik-pitanje. Koji god ste odgovor odabrali - dobili ste. Nažalost - moramo vas obavijestiti da smo vam oduzeli nagradu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!