Košarka

Kronologija Draženove karijere: Dio prvi - od 1964. do 1983.

Karlo Dževerlija • srijeda, 25.09.2002.

Dvadesetdrugog listopada 1964. u Šibeniku započeo je put Dražena Petrovića. Put posut neponovljivim košarkaškim uspjesima i put označen životnom tragedijom. Dva dana prije primanja hrvatske košarkaške legende u Kuću slavnih, Sport Net Vam donosi prvi od dva dijela dio kronološkog pregleda Draženove karijere. Danas čitajte o samim Draženovim počecima, o šibenskom dijelu karijerem sve do 1983. i prelaska u Cibonu...

1964 - Rođen je 22. listopada u Šibeniku. Košarkaški prvak je Beograd pređvoden Radivojem Koraćem i trenerom Borislavom Stankovićem. Lokomotiva iz Zagreba je šesta u prvenstvu.

1973 - 27. prosinca osnovan je košarkaški klub Šibenka, Dražen ima 9 godina. Prvi je Radnički iz Beograda za kojeg igra Srećko Jarić. Lokomotiva je osma.

1974 - 27. travnja Šibenka je odigrala prvu ulakmicu u Hrvatskoj ligi na Baldekinu i izgubila od sinjskog Alkara sa 73:75. Osvojila je 6. mjesto, a 15-godišnji Aleksandar Petrović, brat 10-godisnjeg Dražena - jedan je od najboljih strijelaca. Prvak je Zadar predvođen Pinom Giergiom i Krešimirom Ćosićem. Lokomotiva je deseta.

1975 - Šibenka je osvojila 5. mjesto u Hrvatskoj ligi. Zadar je prvak, Lokomotiva je osma.

1976 - 9. listopada Šibenik je ušao u II ligu - Zapad (trener Ivica Slipčević). Dražen je proslavio 12. rođendan, a Aleksandar preselio u Zagreb. Prvak je Partizan predvođen Draganom Kičanovićem i Draženom Dalipagićem, a Lokomotiva je sedma. Iste godine mijenja ime u Cibona.

1977 - Dražen počinje igrati, Šibenka je osvojila 9. mjesto u II ligi - Zapad. Prvak je splitska Jugoplastika, nakon što je u "majstorici" u Beogradu svladala sarajevsku Bosnu sa 98:96. Cibona je četvrta.

1978 - Šibenka je osvojila 5. mjesto u II ligi - Zapad, Bosna je prvi puta prvak, a Cibona je peta.

1979 - Dražen je igrao na kadetskom prvenstvu Hrvatske u Splitu i osvojio 3. mjesto, 24. ožujka Šibenka je nakon pobjede nad celjskom Libelom sa 97:67 postala prvak II lige - Zapad i novi član I lige (trener Nikola Kessler). Dražen je ušao u prvi sastav Šibenke. Bosna je prvak Europe u Grenobleu predvođena Mirzom Delibašićem i trenerom Bogdanom Tanjevicem, Cibona je treća u prvenstvu. Prvak je Partizan predvoden Draganom Kičanovićem i trenerom Dušanom Ivkovićem.

1980 - Dražen igra na prvenstvu Balkana za juniore u Istanbulu (Turska), gdje osvaja brončanu medalju (trener Luka Stančić). Šibenka osvaja 8. mjesto (trener Vojislav Vezović), a Bosna je drugi puta prvak.

1981 - Dražen igra na prvenstvu Balkana za kadete u Solunu (Grčka) i osvaja zlatnu medalju, Šibenki donosi finale i srebrnu medalju na juniorskom prvenstvu u Vogošći (poraz od sarajevske Bosne), a na 6. prvenstvu Europe za kadete u Katerini i Solunu osvaja 5. mjesto (trener Rusmir Halilović). Šibenka pojačana Zoranom Slavnićem je četvrta, Dražen dobiva sve veću minutažu. Prvak je Partizan ispred Cibone i Zadra.

1982 - Dražen igra u finalu Kupa Radivoja Koraća u Padovi (Italija), gdje je Šibenka (trener Faruk Kulenović) izgubila od Limogesa. Na prvenstvu Balkana za juniore u Patrasu (Grčka) osvaja zlatnu medalju, na 10. prvenstvu Europe za juniore u Dimitrovgradu i Haskovu (Bugarska) osvaja srebro. Na oba natjecanja trener mu je bio Rusmir Halilović. Šibenka osvaja 5. mjesto u prvenstvu, Dražen je već standardni član prve petorke sa Srećkom Jarićem, koji je zamijenio Zorana Slavnića, a 21. lipnja u Forliju debitira u A reprezentaciji u prijateljskom susretu s Italijom. Cibona je prvi puta prvak, nakon pobjede u finalu play-offa nad Partizanom (112:108 i 89:75), predvođena Krešimirom Ćosićem, Androm Knegom, Mihovilom Nakićem, Damirom Pavličevićem, Aleksandrom Petrovićem i trenerom Mirkom Novoselom.

1983 - 9. travnja Dražen je nesuđeni prvak, pogodivši oba slobodna bacanja za 83:82 pobjedu Šibenke u "majstorici" s Bosnom. Pehar i medalje su podijeljene, da bi dan kasnije u nedjelju utakmica bila poništena, Šibenki oduzet naslov, sudac Ilija Matijević iz Zagreba kažnjen, te donesena odluka da se igra nova "majstorica" u Novom Sadu. Šibencani nisu otišli, izgubili su 2-0 bez borbe i Bosni je pripao 3. naslov prvaka. Dražen medalju nikad nije vratio, ali je zapamtio Vasila Tupurkovskog, tadašnjeg predsjednika KSJ, koji će ostati upamćen kao "dvostruki djelitelj medalja". Prije te "lude noći" na Baldekinu i crne nedjelje u Beogradu, Dražen je sa svojom Šibenkom u Berlinu igrao dva puta u finalu Kupa Radivoja Koraća i opet izgubio s Limogesom. Smogao je snage da nastupi na Univerzijadi u Edmontonu (Kanada) i osvoji srebrnu medalju (trener Dušan Ivković), da pokuša igrati i na 23. prvenstvu Europe u Nantesu i Limogesu, ali u Francuskoj je doživio još jedno treće razočaranje osvojivši samo 7. mjesto (trener Pino Giergia). I odlučio je novu sezonu 1983/84. provesti u vojsci, te u miru odlučiti o nastavku karijere. Znao je da neće ostati u Šibeniku.

Sutra očekujte nastavak teksta. Dražen u Ciboni i dalje... sve do tragedije 7. lipnja 1993...

Tekst je nastao u suradnji sa Joškom Lemom (Dražen Petrović Košarkaški Mozart).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Košarka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!