Nogomet

Dinamo slavi 60. rođendan

Bernard Jurišić • četvrtak, 09.06.2005.

Na današnji dan prije točno 60 godina osnovan je Nogomeni klub Dinamo Zagreb. Ulazak u sedmu deceniju postojanja, maksimirski velikan slavi u turobnom raspoloženju, zbog jedne od rezultatski najtežih sezona u povijesti, no rođendani se slave i u dobru i u zlu...

Nakon što su uspostavljanjem nove Jugoslavije dekretom ukinuti slavni zagrebački klubovi HAŠK i Građanski, glavni grad Hrvatske je za kratko ostao bez nogometnog identiteta. Iako se u Zagrebu nogomet igrao još od početka 20. stoljeća, u njemu je osnovan i Nogometni savez Jugoslavije, kasnije (također dekretom) preseljen u Beograd, "nova povijest" kreirana od strane svemoćne komunističke Partije, svim je silama pokušavala "ugušiti" zagrebački i hrvatski nogometni identitet.

Iz korjena Građanskog, od kojeg je dobio gotovo cijelu momčad nakon 2. svjetskog rata, rođen je Dinamo, koji je ime je dobio na prijedlog bivšeg igrača "purgera" Ivice Medarića. Ime je trebalo "udobrovoljiti" vlastodršce, prijedloga je bilo još, no Dinamo je u to vrijeme bilo vrlo popularno ime među svim "bratskim narodima i narodnostima" istočnog bloka.

Slika 1 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Iako gušen, hrvatski identitet koji se krio iza imena Dinamo i cijelog kluba najbolje se očitovao u grbu kluba, koji je i u najtežim vremenima sadržavao motive povijesnog hrvatskog grba. S vremenom je Dinamo izrastao u jedan od najvećih klubova SFRJ, uz Hajduk, Crvenu zvezdu i Partizan, iako nije bio ljubimac politike.

Osvojio je 4 naslova prvaka i 7 Kupova SFRJ, a kao najveći uspjeh bilježi osvajanje Kupa velesajamskih gradova 1967. godine. Od neovisnosti Hrvatske, osvojio je 7 titula prvaka i 7 Kupova.

Imao je nesreću da je kroz povijest vrlo često privlačio svakakve likove, koji su ga koristili i igrali se njime zbog svojih privatnih interesa. Tako se od žrtve političkog režima znao pretvarati u ljubimca, a iz kluba naroda u klub bahate političke elite. Imao je i prokletstvo da su se vodeće strukture vrlo često najlošije odnosile prema svojim igračima, domaćim legendama, od kojih mnogi i danas u širokom luku zaobilaze maksimirski trofejni salon. Niko Kranjčar samo je posljednji na dugačkoj listi.

Nekoliko je puta mijenjao ime, tijekom devedesetih bio je i HAŠK-Građanski i Croatia, no samo za kratko. U ušima i srcima svih svojih navijača bio je i ostao samo jedno - Dinamo. Klub koji zbog svoje bogate povijesti i nasljeđa, zaslužuje puno ljepšu sadašnjost od one u kojoj se nalazi na svoj 60. rođendan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!