Zimski sportovi

Janica može i bez štapa, Ana na postolju

Goran Tomičić • srijeda, 13.02.2008.

U trogodišnjoj povijesti Svjetskog kupa na Sljemenu vidjeli smo mnogo dobrih vožnja, ali hrvatski ljubitelji skijanja najviše pamte tri detalja. Na prvoj utrci Janica Kostelić je odustala, no sezonu kasnije senzacionalno je odskijala drugu vožnju i stigla na postolje. Prošle sezone na postolju je bila Ana Jelušić...

2005. - Sljeme plakalo s Janicom

Prva utrka pod nazivom Zlatni medvjed održana je 20. siječnja 2005. godine. Anja Pärson bila je prva skijašica koja se spustila Sljemenom, ali tisuće navijača uz stazu čekalo je startni broj sedam - Janicu Kostelić. Krenula je jako dobro, ali nakon 20 sekunda vožnje "haklala" je vrata, što čak ni nakon nekoliko gledanja usporene snimke nitko nije primijetio, ali ona je znala i odustala. Realno, u toj situaciji bi većina natjecatelja nastavila utrku kao da se ništa nije dogodilo, ali velikani se ne prepoznaju samo po vrhunskim rezultatima, već i po vrhunskom sportskom ponašanju. Jedna od najboljih skijašica u povijesti Svjetskog kupa napustila je Sljeme u suzama, a veliku tugu nisu mogli sakriti ni navijači.

Razočaranje su donekle ublažile Nika Fleiss i Ana Jelušić plasmanima među najboljih deset (osma i deveta), a Matea Ferk nije ušla u drugu vožnju. Prva pobjednica Sljemena bila je Tanja Poutiainen, a na postolju su završile Kristina Koznick i Marlies Schild.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Sljeme je oduševilo skijaški svijet. Navijačka podrška se može usporediti eventualno s muškim utrkama u Kitzbühelu i Schladmingu. Sve je bilo na visokoj organizacijskoj razini. Izvlačenje startnih brojeva na Trgu bana Jelačića bilo je glamurozno, a skijašicama se svidio i vrhunski smještaj. Svi su s velikim nestrpljenjem očekivali novi dolazak u Zagreb.

2006. - Bez štapa do postolja

Petog siječnja 2006. skijašice su opet stigle na Sljeme, a utrka je u čast Janice Kostelić dobila ime Snježna kraljica, budući da je održana na rođendan naše najbolje skijašice. Prva je startala Amerikanka Sarah Schleper, a Hrvatska je u prvoj jakosnoj skupini imala tri skijašice. Janica je opet izvukla startni broj sedam, Nika je krenula 12., a Ana 14.

Nakon prve vožnje u vodstvu je bila Schild ispred Zettel i Hosp. Janica je odvezla nešto opreznije, s mislima na prošlosezonsko odustajanje i osvojila sedmo mjesto sa 78 stotinki zaostatka. Nika Fleiss držala je 11. poziciju, a pet mjesta niže bila je Ana Jelušić. Matea Ferk opet nije uspjela ući u drugu vožnju, a Yvonne Schnock je odustala.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

A onda se u drugoj vožnji dogodila jedna od posebnijih vožnja u povijesti Svjetskog kupa. Pred oko 20 tisuća bučnih navijača Janica je već na prvim vratima izgubila štap! U tim trenucima u glavama navijača bila je samo jedna misao - ˝Neće valjda opet odustati!˝. Nije odustala, već se čudesno nastavila boriti sa stazom golom rukom udarajući u štapove. Bili su to zaista nevjerojatni trenuci. Svi uz stazu i ispred malih ekrana htjeli su samo da nekako dođe do cilja, da bar završi utrku. Uspjela je završiti vožnju, a semafor je pokazao prvo mjesto i nevjerojatnih sekundu i 90 stotinki prednosti! Kasnije su na vrh stigle Austrijanke Schild i Zettel, ali priča dana bila je Janica. Nika Fleiss bila je sjajna 12., a 25. mjesto pripalo je Ani Jelušić.

Janica je nakon utrke izjavila kako je nastavila samo zbog navijača, a priznanje su joj odale i ostale skijašice, čak i Anja Pärson. Organizatori su spektakularnim vatrometom iznenadili slavljenicu, ali na Sljemenu su opet svi uživali. Bila je to utrka s najvećim nagradnim fondom u Svjetskom kupu.

2007. - Sljeme dobilo novu kraljicu

I prošle sezone Snježna kraljica bila je prvi svjetski sportski događaj u kalendarskoj godini, a 4. siječnja skijašice su opet stigle na Sljeme. Janica je bila tek predvozačica, ali opet smo imali razloga za veliko slavlje. Sljeme je opet ponudilo spektakl, sve je bilo savršeno organizirano.

Ana Jelušić, nošena veličanstvenom podrškom navijača, bila je izvrsna treća nakon prve vožnje. Schild je bila posebna kategorija, a drugo mjesto držala je Pärson. U Svjetskom kupu debitirala je Sofija Novoselić i završila na 43. mjestu. S velikim nestrpljenjem čekali smo drugu vožnju.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

A onda je krenuo rasplet. Jelušić je drugu vožnju odvezla jednostavno savršeno i kad je semafor u cilju pokazao zeleno svijetlo bilo je jasno da će ostvariti san svih navijača - plasman na postolje. Anja Pärson je pala i Ana je imala drugo mjesto. Čekao se nastup Marlies Schild. Iako je u jednom trenutku gotovo pala, ipak je uvjerljivo stigla do druge uzastopne pobjede na Sljemenu. Sve je opet bilo iznimno dobro organizirano. Luksuzni smještaj, veličanstveno izvlačenje startnih brojeva na Trgu i navijači koji su bodrili sve skijašice bili su elementi u kojima je Zagreb nadmašio većinu (ili čak sve) organizatora utrka Svjetskog kupa.

Svi uspjesi donijeli su Zagrebu i utrku slalomaša, tako da nas očekuje još veći spektakl.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!