Nogomet

Bilić: "Ugovor će biti potpisan"

Ante Pažanin • srijeda, 09.04.2008.

Danas je u prostorijama HNS-a održano prigodno druženje novinara s izbornikom Slavenom Bilićem na kojem su se izborniku mogla postavljati pitanja oko reprezentacije i predstojećih priprema za Europsko prvenstvo. Iako se očekivala prava poplava pitanja, i izbornik i glasnogovornik Saveza Davor Gavran ostali su iznenađeni sramežljivošću predstavnika medija...

Danas smo u Rusanovoj nazočili konferenciji za novinare koja se sastojala isključivo od odgovora izbornika Bilića na pitanja novinarima, a prisutan je bio i tajnik Saveza Zorislav Srebrić koji se osvrnuo na predstojeće aktivnosti HNS-a. Ovakva prigodna druženja će najvjerojatnije ubuduće ući u praksu kako bi novinari i javnost imali prilike vidjeti i čuti što se događa i kako se radi u taboru reprezentacije pred predstojeće Europsko prvenstvo. Naravno prvo pitanje je bilo o novom ugovoru izborniku i njegovim pomoćnicima i pregovorima o istom.

Po riječima Slavena Bilića, ugovor još samo treba potpisati: "Ugovor će biti potpisan. To je bilo jasno još otprije. Mi više ne pregovaramo, samo se trebaju srediti neki detalji. Ne mogu reći da će biti potpisan baš za sedam dana, ali da će biti potpisan u roku sedam dana mogu. Nemojte od toga praviti cirkus. Želim ostati na ovom mjestu i ostat ću. Detalji koje treba srediti su tehničke prirode i potpisat ću ugovor kakav mi da Savez. Puno je bitnije koliko će ugovor biti dobar prema suradnicima."

Izbornik se osvrnuo i na pomoćnike koji će pratiti ostale reprezentacije: "Tu treba dosta ljudi, nisu to samo dva čovjeka. Nije lako ni naći te ljude. Neki moji prijatelji to žele raditi i rade to sjajno, neke to ne interesira. Ne pratimo samo našu grupu, nego malo pratimo i grupu A. Ne smijemo zanemariti ni kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Neki su nažalost zauzeti kao Jurčić i Soldo i tu ne možemo ništa. Imamo već Vučevića, Vlaka i Gabrića koji su to do sada odlično radili."

Kakvo je izbornikovo mišljenje o nezadovoljstvu Rijeke oko domaćinstva utakmice s Moldavijom? "Ja ne znam o tome puno, znam samo da je bilo tu problema i takvi problemi mi nikad nisu jasni. To mi je baš nekako glupo od Rijeke, jer smo se u Rijeci uvijek osjećali ne dobro, nego fenomenalno. Još sam uvijek siguran da će ta utakmica biti u Rijeci."

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Neizbježno pitanje je i o tome tko će od napadača imati prednost na Euru, tj. tko će uopće ići u Austriju i Švicarsku, uz kratki osvrt na dvoboj sa Škotima: "Škotska je bila jaka provjera. Kad smo pogledali utakmicu dva puta bili smo na kraju zadovoljni. Naravno, bilo je tu stvari koje nisu dobre, ali ne može se reći da je sve to bilo katastrofa kako su neki pisali. Ovdje se svakog našeg protivnika tretira kao drugorazrednu momčad i amatere. Što se tiče napadača, sva četvorica su nam se svidjela, pogotovo Olić i Petrić koji su počeli. Budan i Klasnić pozvani su jer nisu bili dugo s nama i oni su nas isto zadovoljili pristupom i kvalitetom. Kao što sam već rekao, na Europsko idu petorica napadača, nije to neka matematika, znači da se traži još jedan. Zna se koji su kandidati za to mjesto, svi se prate i nitko nije zanemaren. To što se novine nekad igraju, slažu momčad i pišu razne postotke, to je normalno. Vidimo kako sve to vide neki igrači, vidjeli ste kako to vidi i zaključuje Balaban, no i Balaban ostaje jedan od kandidata i nema tu novih stvari."

Nakon toga, novinarka jednog hrvatskog portala pitala ja izbornika osjeća li pritisak mjesec i pol prije prvenstva, a napomenula je i da se u javnosti osjeća kako je pričama o novom ugovoru i ostalim stvarima narušena atmosfera u reprezentaciji. Izbornik je oštro opovrgnuo da je atmosfera u bilo kojem smislu narušena: "Atmosferu jedino mediji narušavaju svojim pisanjem. Oni su isto tako jako bitan čimbenik da je sve ovo lijepa i uspješna priča, no opet, ne smiju se pisati i pričati stvari koje ne stoje. Atmosfera je bolja nego što je bila. Zadatak je moj i mojih suradnika da sav vanjski utjecaj, bio on pozitivan ili negativan, svedemo na najmanju mjeru. Dajte mi jedan razlog, jedan argument za tvrdnju da je atmosfera narušena. Ima nekih koji sve gledaju i o svemu pišu negativno. Sjećam se priče oko ugovora kada se pisalo da su pregovori zapeli, da sam otišao iz Saveza, da sam sve dogovorio s HSV-om. Taj dio medija koji tako piše narušava atmosferu i čini mi se, tj. siguran sam, da to rade namjerno, sve pod paravanom velike brige i dobrote za nas. Ipak, nama to treba, to nas diže, to nam je kao viagra, to nam može samo pomoći da budemo bolji. Onima koji pišu samo negativno i senzacionalistički poručujem da se ponašaju kao u najdražoj pjesmi mog prijatelja Davora (glasnogovornik op. a.), da budu đubrad do kraja."

Na kraju se Bilić osvrnuo na trenutno stanje obrane i na činjenicu što Dario Šimić uopće ne igra za Milan, a Robert Kovač vrlo malo za Borussiju, kao i na napise i huškanja da braći Kovač i Šimiću treba pokazati izlaz iz nacionalne momčadi: "Naravno da nije dobro, nije nikako dobro što Šimić ne igra. Takvu situaciju smo imali i prije. On je hrabar momak, imali smo s njim razgovore oko toga, on je od Milana tražio posudbu, raskid ugovora, bilo što da bi bio što spremniji za reprezentaciju, nisu mu dali ništa jer im je važan. Apsolutno nije dobro što ne igra, ali on je imao malu minutažu i prije Svjetskog prvenstva u Njemačkoj pa je tamo bio među najboljima. Šimić je za nas jako bitan. Slično je i s braćom Kovač. Što se tiče Nike, on je nakon pauze u Austriji pretrpio tešku gripu koja ga je vratila na početak i zato protiv Nizozemske nije bio tako dobar. No, siguran sam da će on, kao i njegov brat, biti maksimalno spreman za Euro."

Osim izlaganja izbornika, dio presice bio je predviđen i za glavnog tajnika Srebrića koji je izložio daljnje aktivnosti Saveza. O domaćinstvu utakmice s Moldavijom rekao je samo da će se s Rijekom pokušati dogovoriti cijela stvar, a da je rezervna opcija Zagreb.

Možemo tako reći da je izbornik Bilić svim medijima odaslao poruku da sada, kada su pripreme za Euro i samo prvenstvo sve bliži, pišu objektivno i bez senzacionalizma. Objektivna i dobronamjerna kritika je jedno, nagađanja, napadi i laži su nešto sasvim drugo. Izborniku, njegovim pomoćnicima i igračima sada treba podrška i svi zajedno našoj momčadi moramo, svatko na svoj način, pomoći da na Europskom prvenstvu ostvari što bolji rezultat. Oni su za to sposobni i zaslužuju našu podršku!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!