Nogomet

Ugovor potpisan, Bilić objavio putnike

Ante Pažanin • ponedjeljak, 05.05.2008.

Hrvatski izbornik Slaven Bilić objavio je popis kandidata na koje računa za ovoljetno Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. "Kockasti" ga otvaraju za nešto više od mjesec dana, 8. lipnja, bečkim susretom s Austrijancima...

Slika 5 od 5.
Foto: Kristijan Komarica

Prije svečanog potpisa novog ugovora nazočnima se obratio predsjednik Saveza Vlatko Marković: "Dan o kojem ste vi svakodnevno pisali je mogao biti, prije tri mjeseca, prije pola godine ili danas. Povukli smo pravi potez što nažalost od vas mnogih nije bilo tako popraćeno. Momčad na čelu s Bilićem je napravila pravi rezultat sa svojom ljudskošću, odnosom prema svom zvanju. Mislim da su rezultati koji je napravio ovaj stručni stožer, sa svojim izborom igrača, s hrabrim ulazom u totalnu smjenu generacija nije bio jednostavan i sigurno je da ovakvi rezultati neće biti jednostavni za ponavljanje. Uvjeren sam da će stožer pronaći najbolje mogućnosti da se zamijene neki povrijeđeni, neki danas-sutra stariji i da će Hrvatska imati reprezentaciju s kojom se može ponositi i opet se pitam što bi dali svi ovi oko nas da imaju takvu reprezentaciju, modernu, čvrstu, kvalitetnu i vodstvo koje je uvijek bilo na visini."

Slika 2 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Popis reprezentativaca za Euro

Vratari: Stipe Pletikosa, Vedran Runje, Mario Galinović.

Obrana: Josip Šimunić, Robert Kovač, Dario Šimić, Dario Knežević, Vedran Ćorluka, Hrvoje Vejić.

Vezni red: Niko Kovač, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Danijel Pranjić, Darijo Srna, Niko Kranjčar, Jerko Leko, Ognjen Vukojević, Nikola Pokrivač.

Napad: Mladen Petrić, Ivica Olić, Igor Budan, Ivan Klasnić, Nikola Kalinić.

Pričuve: Anas Sharbini, Manuel Pamić.

Marković je kritizirao napise nekih medija: "Pisanja i pravljenje stanovitih gužvi su bila bespotrebna, to je bilo riješeno još prije dvije godine. Samo da spomenem da smo jedna od rijetkih reprezentacija koja ima svoje trenere. Ne dovodimo trenere sa strane. Uvjeren sam da će budućnost pokazati još kvalitetnije šanse, ali nemojmo zaboraviti, povreda jednog ključnog igrača donosit će sigurno stanovite probleme iako sam uvjeren da će Slaven sa svojim dečkima naći put koji je dobar. Mi u Savezu ne pričamo puno kada su rezultati u pitanju, vi to pratite dosta kvalitetno. Završiti na način kako smo mi završili, odigrati povijesnu utakmicu na Wembleyju je točka na i ove reprezentacije. Ta utakmica je posebno značajna iz stotina razloga, ako hoćemo i iz hrvatskih razloga. I zato danas kad službeno potpisujemo novi dvogodišnji ugovor možemo reći da smo sretni što imamo Slavena, Prosinečkog, Asanovića i Jurčevića i sigurni smo da će za tri-četiri godine biti još veća utrka za njima. Mislim da ćete stati na stranu ove gospode iako vi niste o tome odlučivali gospodo i siguran sam da ćete sve kvalitetno popratiti."

Slika 3 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

"Počelo je odbrojavanje, utakmice za koje cijela Hrvatska živi su pred pragom. Bit će to vrlo teške utakmice i ispiti za hrvatsku reprezentaciju koja u toj grupi slovi kao jedan od favorita, ali mislimo i znamo da su ostale reprezentacije kvalitetne i dobre. Uvjeren sam da će Slaven učiniti sve da učinimo pravi uspjeh. Ne stavljamo nikakva opterećenja pred naš stručni stožer, oni su svoj posao odradili odlično."

Slika 4 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

"Nažalost s obzirom na neke ozljede bit će teže, ali uvjeren sam da ćemo naći načina. Hvala vam što pratite hrvatsku reprezentaciju vrlo kvalitetno i što ste pisali kvalitetno o svim izbornicima do sada kao što pišete i o ovom stručnom stožeru. Nadam se da ćete nam pomoći i pisati kvalitetno. Još jednom hvala Slavenu i ostaloj trojici i svima koji su u tome sudjelovali. Mi se ponosimo da imamo selektora za kojim je pola Europe poludilo i hrvatskom reprezentacijom."

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Novinarima se nakon toga obratio izbornik Bilić: "Ja bih se zahvalio Savezu na čelu s predsjednikom i glavnim tajnikom. Ako se vratimo unatrag dvije godine, nismo ni skromni, ni bahati. Sad se svi u nas kunu, međutim kad smo prije dvije godine imenovani to je bio hrabar potez HNS-a i ispalo je uspješno. Imali ste i vi neki u tome utjecaja, jer ste nas prepoznali. Dapače da smo mi na tome zahvalni, da smo uspjeli na temelju rezultata za koji su zaslužni prije svega igrači, pa stručni stožer, Savez i vi novinari. Sve je to dovelo do situacija da smo imali dosta tih ponuda. Nismo mi za to krivi, nema para zbog kojih smo se odlučili da tu ostanemo, nas petorica skupa s Marijanom Mrmićem koji ima obaveze prema Varteksu. Odlučili smo se ostati ovdje i kao zahvalu što ste u nas vjerovali i mislim da bez obzira na rezultat na Europskom prvenstvu da bi ova reprezentacija trebala biti i još bolja."

Slika 6 od 6.
Foto: Kristijan Komarica

"Prije svega ona nije zasićena i sve nam to daje realna očekivanja da će to u budućnosti biti još bolje. Grupa kvalifikacija za SP je još teža nego ova za Europsko. Mi od prvog dana demantiramo da smo napravili čudo, neke stvari su se poklopile, to se svima mora dogoditi. Da je ovo slučajno mi bi 'zapalili' odavde. Od prvog dana radimo pošteno i govorimo samo istinu i to je naš najveći adut. Izuzetno smo ponosni što nam je vrh Saveza odlučio ponuditi nastavak suradnje bez obzira na ovaj rezultat. Ako tome dodamo da se pred nas ne stavlja nikakav imperativ, znamo kakav je posao."

Slika 7 od 7.
Foto: Kristijan Komarica

"Naš daljnji ostanak determinira rezultat na prvenstvu Europe i mi od toga ne bježimo. Ne odustajemo od našeg cilja, u najmanju ruku prolazak grupe. Još samo da kažem, više sam se pripremao za govor o popisu, predsjednik Saveza je rekao sve. Sva ova trakavica oko ugovora je s vaše strane razumljiva. Onog trenutka kada smo rekli da ćemo produžiti suradnju sve ostalo je bilo samo pitanje tehnike."

Slika 8 od 8.
Foto: Kristijan Komarica

Nakon toga uslijedio je i svečani čin potpisivanja novog ugovora Slavena Bilića, Aljoše Asanovića i Nikole Jurčevića kojom su produžili suradnju sa Savezom na još dvije godine. Potom smo saznali i popis od 25 igrača koji će putovati na Europsko prvenstvo, 23 izabranika plus dva mlada koji će uskočiti ako bude trebalo.

Slika 9 od 10.
Foto: Kristijan Komarica

O samom popisu izbornik Bilić je rekao: "Nakon dvije godine promatranja, razmišljanja i vaganja, jer smo koristili više igrača nego može stati na ovaj popis, mi smo se odlučili da neće biti nikakvog šireg popisa nego kako je najavljeno odlučili smo se za 23 igrača. Vodimo i dva mlada igrača međutim ne zato da se idu upoznavati, za budućnost, da se priviknu na reprezentaciju ili kao neku zahvalu za njihov talent nego zbog toga jer su mladi, na određenim su pozicijama koje su tanke i jer su talentirani."

Slika 10 od 11.
Foto: Kristijan Komarica

O Križancu

"Zvao sam ga na telefon sinoć, nikad nismo do sinoć pričali. Da nemam s njim problema sam dokazao s tim pozivom, objasnio sam o čemu se radi i što je sve nastalo iz njegovih intervjua u ono vrijeme oko Livorna. Pričali smo oko sat vremena i objasnio sam mu zašto nije tu, da to nije dobro ponašanje, ne prema meni nego prema reprezentaciji. Nas je zasmetalo kada je on uperio neke oštre riječi prema nekim svojim kolegama i preko toga se ne može proći tek tako. Drugi je razlog taj što smo se odlučili za druge. Ta grupa se pokazala i pokazat će se uspješna. Znam kako se lako zapali nacija, recimo i vi to napišete da Robert Kovač ne igra, a do sada je odigrao 32-33 utakmice i skupa s tekmama za reprezentaciju je to i previše prije Eura. Razgovor je bio ugodan, ali njegovo ponašanje je skrenulo pozornost s njega. Da li bi bio tu bi ovisilo o njegovim kvalitetama, ne znači da bi bio tu da nije bilo istupa. On je relativno mlad i moguće je da će se neki igrači oprostiti od reprezentacije i ako on bude imao želju, a rekao je da će je imati njemu su vrata reprezentacije otvorena."

Bilić je objasnio tko je još bio blizu 'repke': "Tu su još konkurirali Drpić, Babić, Vranješ, Balaban i Mandžukić koje sam nazvao i objasnio im zašto nisu na popisu. Popis nije pravljen vertikalno, imamo tri sustava igre i tako je napravljen. Na svakoj poziciji smo pokriveni jako dobro. Tako će neki pitati zašto Pokrivač, a ne Vranješ. Pokrivač tu konkurira za mjesto lijevog beka, svi ga znamo, poglavito Aljoša i ja iz mlade reprezentacije. Nikola je bio u Monte Carlu i gledao ga, ja sam razgovarao s njim i bez tog razgovora je bilo jasno da on može igrati. U napad smo se nakon Eduarda odlučili za Kalinića jer smatramo da je najpotrebniji u ovakvoj konstelaciji našeg napada."

Potom je izbornik objasnio poziv dvojici mladića: "Ostaju ova dva mlada, Pamić i Sharbini. Dugo vremena smo igrali s jednim sistemom od pionira do veterana 3-5-2, tako hrvatska nije proizvela bekove. Pamić je pokazao već u Rijeci i sada u Salzburgu da nam može konkurirati već sada. Anas Sharbini, ni to nije radi budućnosti nego radi sadašnje situacije. Znam da će to izazvati dosta priča, tu će se pojaviti ime mojeg prijatelja koji je njegov zastupnik kao što je bilo i za Kneževića. Sve smo to stavili na vagu, stavili smo i određene situacije ako se dogodi da nam Sharbini zatreba na Euru. Ja sam siguran da je onaj incident koji se dogodio, da se preko toga ne može proći tek tako. Disciplinska komisija mu je odredila kaznu, dobit će porciju i od nas da mu to više ne padne na pamet."

Na novinarsko pitanje je li razmišljao o Ettu kao mogućem kandidatu kao i na neizbježnu temu o Ivici Križancu Bilić je odgovorio ovako: "O Ettu smo razmišljali, gleda ga se svaki tjedan. Etto nam je bio u planovima i razmišljanjima kao i svaki hrvatski igrač koji je kvalitetan. Više nam je bio u razmišljanjima na početku mandata, ali tada nije imao putovnicu. Ove godine mu nisu igre bile na razini kao prije, on je sad opet počeo igrati bolje, napravit će velik transfer. Mi ćemo ga pratiti i dalje. A Zenit i Križanac se povlače po medijima. I ja da sam novinar bi to pisao, jer je to zanimljivo poglavito sada kada se Zenit plasirao u finale na čemu mu ja čestitam."

Što se tiče scoutinga tj. praćenja naših protivnika određeno je tko će koga pratiti: "Taj naš scouting su do sad radili Vučević, Kruno Jurčić i Zvone Soldo, uskočio je i Stanić. Odlučili smo se da Gabrić prati Rusiju, Goran Ciprić Poljsku i Vučević Austriju. Neki ljudi će pratiti i grupu A s kojom se križamo, a obratit ćemo pažnju i na kvalifikacije za SP. Pokušat ćemo popratiti što je moguće više utakmica."

Mladi Ante Rukavina polako pokazuje svoj veliki talent, ali još uvijek nedovoljno za Europsko prvenstvo: "Rukavina je dugo stagnirao, zna se kad smo ga još mi zvali da nam se pridruži, jer smo očekivali njegovu eksploziju. On je na putu da napravi svoj 'boom' i istodobno nam je drago što je pokazao i da će iz dana u dan napredovati. Bilo je tu još igrača, recimo dvojac iz Zadra, Subašić i Tomasov od kojih očekujemo iskorak i da nam se u budućnosti priključe. Ako pogledate od početka našeg mandata koliko je igrača iz HNL-a to je velika brojka. Dogodine će biti i drugi."

Eto, na kraju priče saznali smo tko su sve sretnici koji idu u Austriju i nadamo se kasnije u Švicarsku. Sada je na Savezu i stručnom stožeru da obave što je moguće bolje pripreme kako bi naši reprezentativci odigrali što bolje prvenstvo i dokazali svoju kvalitetu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!