Nogomet

Jurčić trener, odlasci igrača, Mamić ostaje!

Tomislav Pacak, Vedran Attias • četvrtak, 05.03.2009.
Jurčić trener, odlasci igrača, Mamić ostaje!
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Cijelodnevna nagađanja o dramatičnim događanjima u Dinamu dobila su odgovore i rasplet na presici održanoj u klubu nakon sjednice Izvršnog odbora. Bilo je, naravno, izuzetno zanimljivo, s nekoliko neočekivanih točaka...

Niti jedna pobjeda i niti jedan poraz ne mogu prikupiti toliko "sedme sile" u Maksimiru kao dramatični obrati, smjene trenera, najave odlaska Mamića i slične senzacije kakvih u Dinamu nikad ne nedostaje. Zaključke sjednice IO, iako je dojam da su puno prije toga doneseni, predstavili su javnosti predsjednik kluba Mirko Barišić, predsjednik Nadzornog odbora Mirko Gjurašin i član IO-a Tin Dolički.

Ono što će navijača Dinama (koliko je takvih ostalo) najviše zanimati jest sljedeće: novi trener Dinama je Kruno Jurčić, iz momčadi su "ostranjeni" Boško Balaban i Tomo Šokota, a Zdravko Mamić ostaje u klubu kao izvršni dopredsjednik!

Te glavne zaključke novinarima je ovako prezentirao Mirko Barišić: "Održali smo treću sjednicu novog IO-a. Jedna od najvažnijih odluka jest izbor novog trenera - jednoglasnom odlukom za novog trenera izabran je Kruno Jurčić. Sve ostale tehničke stvari bit će riješene tijekom sutrašnjeg dana pod rukovodstvom sportskom direktora. Također, s dva naša igrača, Boško Balaban i Tomo Šokota, će se raskinuti radni odnos i više neće biti u sastavu prve momčadi. Oni će biti servisirani kako to nalažu pravilni Uefe, a struka će se pobrinuti da to završi što je moguće bolje."

Što se tiče statusa Zdravka Mamića i njegove najave o povlačenju s pozicije izvršnog dopredsjednika, Barišić je rekao kako Mamić ne ide nikuda: "S obzirom na sve što je proživljavao, on je donio čvrstu odluku da više neće vršiti ulogu izvršnog dopredsjednika. Prolazi kroz probleme kao čovjek, ali niti za Dinamo niti za njega ne bi bilo dobro da on ode, pa je njegova ostavka jednoglasno odbijena. On je na tome inzistirao, pa ćemo se time opet baviti 30. ožujka, a do daljenja ostaje dopredsjednik."

Predsjednik Nadzornog odbora, Mirko Gjurašin, priključio se s komentarom na ponuđenu ostavku Zdravka Mamića: "O njemu se puno raspravljalo, kao iskrenom Dinamovcu i čovjeku koji puno znači Dinamu. Znamo da mu nije lako, ali isto tako smo čvrsto uvjereni da ovaj klub bez njegovog rada, prisutnosti pa i temperamenta ne bi bio ono što jest - klub koji se bori za prvo mjesto i Europu, a i klub koji je među najvažnijim izvoznicima u Hrvatskoj. Svaka bi firma bila ponosna da ima takve prihode kao Dinamo. Kada se uzme u obzir njegova želja da radi 25 sati dnevno u klubu, jasno je da smatramo da treba ostati na toj poziciji iako razumijemo njegove probleme i poteškoće. O njemu se često u medijima govori loše, a sve dobro i svi uspjesi se zanemaruju, što nije dobro. Mi smo u funkciji najboljeg hrvatskog kluba, a on je čovjek koji daje najveći doprinos."

Član izvršnog odbora Tin Dolički objasnio je kako je odlazak Zdravka Mamića danas jednostavno tehnički bio - nemoguć: "Odlazak prvog operativca kluba nije nešto o čemu se može odlučiti u nekoliko minuta ili sati i bez obzira na to što je on htio otići danas - nije bilo moguće to prihvatiti. Jedinstveni stav svih članova jest da to nije dobro za Dinamo i Zdravko Mamić uživa potporu svih članova."

Niti predsjednik kluba Mirko Barišić zapravo nije dao točno obrazloženje zašto je klub smijenio Marijana Vlaka: "Mi svaku našu utakmicu moramo promatrati kao pripremu za Europu i mislimo da bez prave igre - ne možemo računati na naše gledatelja. Po mišljenju nas u Upravi, potreban je radikalniji rez da bi se došlo do spoznaje ne samo da dođemo do prvog mjesta nego i da se borimo za Europu."

Je li poraz u Splitu bio glavni razlog promjene trenera? : "Splitski poraz je samo jedna epizoda, i to neugodna, no porazi su u cijeloj Europi normalni i poraz nije imao utjecaja na odluku o promjeni trenera." Dodatno je predsjednik kluba "objasnio" odluku o smjeni: "Mi dajemo punu autonomiju svakom treneru, ali postoje neki limiti i granice pa tako nigdje u svijetu trener ne može reći da hoće nekog igrača bez da se konzultira sa upravom."

Tko je sve bio kandidat za trenera Dinama?: "Samo o Jurčiću se raspravljalo i njega je struka, na čelu sa sportskim direktorom, izabrala. Bilo je razgovora i analiza, ali došli smo do odluke da je Jurčić najbolje rješenje", rekao je predsjednik Dinama. U medijima se pojavila informacija kako će Ilija Lončarević biti novi trener Dinama. Hoće li se Lončarević priključiti stručnom stožeru ili će ostati u Lokomotivi predsjednik Dinama - ne zna: "To je stvar uprave i nije na nama reći što će biti jer to ovisi i o Iliji Lončareviću. On ima svoje radno mjesto i o tome se danas nije raspravljalo."

Tako je okončan buran dan u Maksimiru, pomalo na iznenađenje svih prisutnih. Nismo dobili nikakvo ozbiljno objašnjenje zašto je smijenjen Vlak, nismo dobili ozbiljan odgovor na direktno pitanje tko je predložio odlazak igrača ("predložio je IO"), nismo dobili ozbiljno objašnjenje koja će biti uloga Ilije Lončarevića. Ali, da se u Dinamu ne radi ozbiljno, to smo znali i prije ove epizode u kojoj je smijenjen trener koji je momčad vodio tri "proljetne" utakmice od kojih je dvije dobio...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!