Ostali sportovi

Preminuo Boris Mutić

Sportnet • ponedjeljak, 16.03.2009.
Preminuo Boris Mutić
Foto: FaH

U sedamdesetoj godini života umro je Boris Mutić. Bio je novinar, reporter i komentator Sportskog programa Hrvatske televizije punih 45 godina...

Obogaćivao je prijenose svojom osobnošću i rijetkim darom za zapažanje ljudskih detalja. Komentirao je izravne prijenose u 22 sporta, bio je olimpijski izvjestitelj sa 16 Olimpijskih igara te s 42. svjetska prvenstva. Preminuo je jutros u 9 sati i 10 minuta u bolnici Merkur

Boris Mutić bio je dugogodišnji novinar, reporter i komentator sportskog programa Hrvatske televizije. Rođen je 31. listopada 1939. u Karlovcu. Završio je Učiteljsku školu u Zagrebu, a diplomirao na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u prvoj generaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za fizičku kulturu.

Novinarstvom se počeo baviti na posljednjoj godini studija 1964. nakon, gotovo slučajnog, susreta s tadašnjim glavnim urednikom Televizije Zagreb Markom Vojkovićem i poziva da upotpuni sastav sportske redakcije.

Od 1966. profesionalni je novinar, a od 1976. do 1986. i urednik sportske redakcije. Uz Žarka Susića i Mladena Delića izvještavao je s 16 olimpijskih igara, šest svjetskih nogometnih prvenstava, od Njemačke 1974. do SAD 1994., osam svjetskih prvenstava u gimnastici i skijanju te s dvadesetak europskih prvenstava u različitim sportovima.

Kao sportaš, igrao je košarku u zagrebačkoj Industromontaži, a za Atletski klub Dinamo nastupao je u disciplinama skok u vis i troskok.

Boris Mutić dobitnik je nagrade Hrvatskog zbora sportskih novinara za televizijsko novinarstvo 1996., Zlatnog pera Društva novinara Hrvatske 1997. za prijenos Olimpijskih igara u Atlanti, 2000. dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara, a 2004. posebno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora za novinarski doprinos u promicanju sportskih vrijednosti.

Tekst: www.hrt.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!