Ostali sportovi

Vlašić najbolja u Oslu

Maja Giljanović • petak, 03.07.2009.
Vlašić najbolja u Oslu
Foto: Bruno Karadža

Svjetska prvakinja i olimpijska viceprvakinja Blanka Vlašić nakon 10 je dana osvježenja u rodnom Splitu otputovala u Oslo i upisala pobjedu na drugom od šest ovogodišnjih mitinga Zlatne lige. Slavila je s preskočena dva metra...

Blanka Vlašić je poslije Dohe (205 cm), Splita (204 cm), Soluna (201 cm), Ostrave (200 cm) i Banske Bystrice (204 cm) proslavila i šestu ovogodišnju pobjedu, šestu u sedam nastupa i prvu na mitinzima Zlatne lige na drugom od njih šest poslije drugog mjesta na otvaranju u Berlinu iza Ariane Friedrich.

Njemica je danas propustila Oslo - u Ulmu je ovog vikenda vikenda čeka nacionalno prvenstvo (neće je biti ni u Rimu sljedećeg tjedna zbog nastupa na Univerzijadi u Beogradu) - tako da je našoj Splićanki najžešću konkurenciju činila Španjolka Ruth Beitia, jedina večeras na Bislett Games okupljenom društvu visašica koja je u 2009. preletjela dva metra (200 cm na Europskom kupu u Leiriji).

Vezane vijesti

Diluvij koji se sručio na Oslo niti sat vremena prije starta skoka u vis poremetio je raspored mitinga - visašice su na zaletište izašle sa sat i pol zakašnjenja - ali Blanka koja, poznato je, nije pretjerana ljubiteljica skakanja na mokrom, nije se pokolebala.

25-godišnjakinja je propustila početnih 185 cm, prvi se put pojavila na 189 cm i letvicu preletjela iz prvog pokušaja, a nije pogriješila ni na 192 cm.

Šveđanka Emma Green i Ukrajinka Vita Palamar su odustale ne želeći riskirati ozljedu, Norvežanka Stine Kufaas je otpala na 189, a Ruskinje Svetlana Školina i Irina Gordejeva, Beitia te Amerikanka Chauntie Howard su pratile Blanku nakon prve dvije visine. Školina je otpala na 192, a dalje su na 1,95 m prošle Howard, Gordejeva i Beitia.

Blanka je elegantno preskočila i 195, pobjednica američkih trialsa Howard je još jedina sve visine preletjela iz prvog pokušaja (žestoko se nakon njenog skoka zatresla letvica, ali je izdržala), a na 198 je otišla i Beitia (jedna od četiri atletičarke - Blanka, Friedrich i danas zlatna na Mediteranskim igrama Talijanka Di Martino) iz drugog pokušaja.

Visinu od 198 cm u prvom su skoku rušile i Blanka i Howard i Beitia, Howard je u drugom pokušaju izjednačila svoj najbolji ovogodišnji rezultat i izbila na prvo mjesto, ali 30-tak sekundi kasnije pridružila joj se i Blanka (Beitia je svoj treći pokušaj potrošila na dva metra).

200 cm je presudilo. Amerikanka otpada, a Blanka visoko prelijeće iz prvog pokušaja. Podigla je dalje letvicu na izjednačenje rekorda mitinga Štefke Kostadinove iz 1987. na 205 centimetara, ali nije se uspjela izjednačiti sa svjetskom rekorderkom (209 cm) niti je uspjela izjednačiti svoj najbolji ovogodišnji rezultat iz Dohe.

No, peti je ovo podij Blanke u Oslu nakon trećeg mjesta 2004. (196 cm), prvog 2006. (198 cm), drugog 2007. (198 cm) i prošlogodišnjih jedini prijašnji put preko 200 centimetara 2,04 m (lani je ostavila Friedrich na drugom mjestu i triput napadala visinu novog svjetskog rekorda 210 cm) i jubilarni 75. put da na mitinzima preskače visinu od najmanje dva metra.

Sljedeći petak treća je postaja Zlatne lige na Olimpijskom stadionu u Rimu.

Oslo, vis:
1. VLAŠIĆ 200
2. Howard (SAD) 198
3. Beitia (Španjolska) 195
4. Gordejeva (Rusija) 192
5. Školina (Rusija) 189
6. Kufaas (Norveška) 185
7. Green (Švedska) -
8. Palamar (Ukrajina) -

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!