Nogomet

Prva i Druga HNL s po 10 klubova?

Borna Rupnik • petak, 31.07.2009.
Prva i Druga HNL s po 10 klubova?
Foto: Borna Čavrag

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza potvrđen je status NK Vukovara kao novog drugoligaša, najavljen je Pravilnik o sigurnosti na nogometnim utakmicama, a razgovaralo se i o mogućoj novoj promjeni sustava natjecanja...

Prijedlog plenuma klubova Druge HNL, prema kojem se Vukovaru treba omogućiti nastup u tom rangu natjecanja, usvojen je danas na sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza. 2. HNL tako će ipak brojati paran broj klubova - 14.

"Bila je to specifična odluka HNS-a, donesena na inicijativu klubova. Tako je treba shvatiti", objasnio je glavni tajnik Zorislav Srebrić. Vukovar će do ispunjavanja infrastrukturnih kriterija svoje utakmice igrati na stadionu u Vinkovcima.

"Vukovar je ionako bio blizu dobivanja licence", dodao je, a zanimljivi će biti komentari klubova kojima licenca nije odobrena u redovnom postupku.

Srebrić je ujedno najavio skoro usvajanje Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama, čiji je nacrt izradila posebna komisija. Bit će usklađen sa Zakonom o sprječavanju nereda, a na snagu bi trebao stupiti do kraja kolovoza.

U njemu će biti obrađene teme poput tiskanja ulaznica, ulaska navijača na stadion, brojača ulaznica, video-nadzora i sličnih.

Među zanimljivijim točkama dnevnog reda svakako je bio i prijedlog Zagrebačkog te Osječko-baranjskog županijskog nogometnog saveza, prema kojem bi prvi razred hrvatskog klupskog nogometa ponio ime Premier liga i brojao deset klubova.

Stepenicu niže činilo bi deset klubova druge lige, koja bi se zvala Prva hrvatska nogometna liga, a kao treći rang osnovalo bi se pet regionalnih liga sa središtima u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Varaždinu.

Za promjenu sustava natjecanja prema sadašnjem pravilu treba čekati barem godinu dana, no Srebrić je istaknuo svoje mišljenje: "Nije nemoguće da se taj prijedlog usvoji već za sezonu 2010./2011.". Međutim, dodao je da zasad vrijede sve ranije odluke.

Kao razlog razmatranja tog prijedloga naveo je tešku gospodarsku situaciju, a čeka se argumentirana dokumentacija podnositelja ovog prijedloga. Promjenu natjecanja morala bi odobriti Skupština Hrvatskog nogometnog saveza, koju je moguće sazvati do 20. kolovoza.

HT Prva liga

1Lokomotiva 37:5+27
2Osijek 25:1+46
3Rijeka 24:0+46
4Dinamo 24:2+23
5Slaven Belupo 23:2+13
6Gorica 23:303
7Istra 1961 23:303
8Hajduk 23:4-11
9Šibenik 21:6-50
10Hrvatski dragovoljac 33:10-70

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!