Zimski sportovi

Apolon Anton Ono kliže za povijest

Goran Markuš • subota, 13.02.2010.
Apolon Anton Ono kliže za povijest
Foto: EPA

Jedan od najatraktivnijih sportova zimskih olimpijskih igara oduvijek je bilo brzo klizanje. Mnoštvo vrhunskih sportaša ostavilo je svoj trag u ovome specifičnome sportu, od Carla Thunberga do Erica Heidena. Hoće li im se nakon Vancouvera pridružiti i Apolon Anton Ohno?

Brzo klizanje

Prvi puta brzo klizanje spominje se još u 13. stoljeću, no bilo je potrebno nešto više od 400 godina da ga Danci podijele najprije s ostatkom Europe, a zatim i svijeta. Samim time klizanje po 400 metara dugim ovalnim ringovima dio je Zimskih olimpijskih igara još od Chamonixa 1924. godine, a danas to natjecanje ima šest kategorija kako u muškoj (500 m, 1000 m, 1500 m, 5000 m, 10000 m, timska utrka) tako i u ženskoj konkurenciji (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, 5000 m, timska utrka).

Kao i prošle Zimske olimpijske igre i ove će godine Shani Davis biti u središtu pozornosti. Naime, nakon što je već stigao do zlata kao prvi crnac u povijesti ZOI-a prepreka više nema i upravo se on smatra glavnim favoritom kako na tisuću tako i u kategoriji 1500 metara. Kod žena domaće zvijezde Christine Nesbitt i Kristina Groves prve su favoritkinje u kraćim kategorijama dok kod tri i pet tisuća metara apsolutno najvećim imenom smatra se Martina Sablikova.

Brzo klizanje (kratka staza)

Iako je riječ o sličnim disciplinama brzo klizanje na kraćoj stazi od 111,12 metara unutar hokejaškog ringa, osmišljeno je tek prije nekih stotinjak godina u SAD-u, a u program Zimskih olimpijskih igara uvršteno je u Calgaryju 1988. godine. Za razliku od brzog klizanja po dužoj stazi ovdje se i muškarci i žene natječu u tri jednake individualne discipline (500 m, 1000 m, 1500 m) dok je timska utrka kod žena duga tri, a kod muškaraca pet tisuća metara.

Apolo Anton Ohno prvo je ime ovog sporta, a u Vancouver dolazi posebno motiviran. Naime, novom medaljom postao bi najuspješnijim Amerikancem u povijesti Zimskih olimpijskih igara, a najveći protivnici bespogovorno će mu biti Lee Jung-Su, Sung Si-Bak i domaća zvijezda, Charles Hamelin. Kod žena apsolutno najveće favoritkinje su Wang Meng i Zhou Yang.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!