Zimski sportovi

Preinačena sanjkaška staza

Antonija Pavlić • subota, 13.02.2010.
Preinačena sanjkaška staza
Foto: EPA

Suci olimpijskog natjecanja sanjkaša odlučili su poslušati vapaje sportaša i navijača, te spustiti start najopasnije staze na svijetu, kako bi se ponešto smanjile brzine i anulirale mogućnosti težih ozljeda nakon tragične pogibije Gruzijca Nodara Kumaritašvilija...

Tragična pogibija gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija potresla je svijet nekoliko sati prije početka svečanog otvorenja 21. Zimskih olimpijskih igara. 21-godišnji je mladić smrtno stradao na treningu, nakon udarca glavom u čelični stup, a istragom je utvrđeno kako je za ono što mu se dogodilo sam kriv.

No, suci olimpijskog natjecanja sanjkaša ipak su odlučili djelovati i na koncu su muški start spustili na razinu ženskoga; tako su ponešto anulirali maksimalnu brzinu i omogućili sportašima da lakše kontroliraju sanjke na stazi.

Volonteri su, također, ponešto preinačili stazu i učinili je sigurnijom, postavivši veće ograde prije posljednjeg zavoja, u kojem je Kumaritašvili stradao. Na to je mjesto postavljen drveni zid.

U Whistler Sliding centru održan je i jedan trening, a prvi je stazom prošao Amerikanac Tony Benshoof, koji je u petak ozlijedio nogu na istome mjestu. Kroz svih je 16 zavoja prošao bez problema i incidenata.

"Na olimpijskim se igrama natječemo gotovo 50 godina i ova je tragedija najgore što nam se dogodilo. Na umjetnim se stazama nismo susreli s nesrećom 35 godina, zbog čega smo iznimno šokirani i tužni. Obitelji tragično poginulog sportaša i Gruzijskom olimpijskom odboru želim izraziti najdublju sućut", rekao je poslije treninga predsjednik organizacije sanjkaša Josef Fendt.

O događaju i stazi u Whistleru progovorio je i bivši proslavljeni sanjkaš Patrick Singelton, koji je nekoliko mjeseci ranije pregledao jedan njezin dio.

"Smatram da sportaši nisu imali dovoljno vremena upoznati stazu i provjeriti njene najteže dijelove. Ne mogu zamisliti što neki od njih sada misle. Zasigurno će biti onih koji će ovu tragediju potisnuti iz misli i natjecati se, ali bit će i onih na koje će to ostaviti strašne posljedice."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • davie13.02.2010. u 20:27
    Jadno je to da je najprije trebao netko poginuti pa da tek onda organizatori stave dodatnu zaštitu na taj kobni zavoj (kao što se vidi na priloženoj fotografiji)...kasno je sad kada je izgubljen jedan mladi ljudski život! To se nikako nije smjelo dogoditi!!!
    davie