Nogomet

Portsmouth otišao u stečaj

Marin Vuković • petak, 26.02.2010.
Portsmouth otišao u stečaj

Jutros u 11 sati i 20 minuta nogometni klub Portsmouth kratkim je priopćenjem potvrdio odlazak u stečaj i time postao prvi klub u povijesti Premier lige kojeg je financijska situacija natjerala na taj korak.

Kratkim priopćenjem na službenim stranicama nogometnog kluba Portsmouth objavljeno je da je nad klubom otvoren stečajni postupak. To ujedno znači da će Portsmouthu biti oduzeto devet bodova čime će sve dvojbe oko odlaska u niži rang natjecanja biti otklonjene.

Nakon izvršene kazne Portsmouth će imati samo sedam bodova, čak 17 manje od sedamnaestoplasiranog Hull Cityja i mjesta koje osigurava opstanak u ligi. U posljednjih deset kola, a obzirom na dosadašnju formu, iluzorno je očekivati čudesnu promjenu forme i nadoknadu tako velikog zaostatka.

Premda su očekivali takav rasplet, navijači kluba vjerojatno će s velikim žaljenjem prihvatiti preseljenje kluba u drugoligaško društvo, no otvaranjem stečajnog postupka vlasnik kluba Balram Chainrai omogućio je opstanak kluba, regularno završavanje ove sezone, ali ujedno i očuvanje kolike-tolike privlačnosti kluba potencijalnim ulagačima, odnosno novim vlasnicima.

Za stečajnog upravitelja u postupku određen je Andrew Andronikou iz tvrtke UHY Hacker Young, koji će prvu konferenciju za medije održati u 16 sati po hrvatskom vremenu.

"Ovo je stvarno tužno", rekao je Milan Mandarić, koji je dužnost predsjednika Portsmoutha obavljao od 1998. do 2006. godine. "To nije fer prema svim tim ljudima u klubu i nadam se za dobro kluba i za dobro nogometa u tom gradu da će se situacija popraviti."

Dugovi kluba procjenjuju se na 60, a po nekim procjenama i na 70 milijuna funti. Klub zapošljava oko 600 ljudi, od kojih će mnogi u sljedećim mjesecima izgubiti posao jer, kako pokazuju revizije, financijsko poslovanje Portsmoutha je iznimno loše.

Kako loše vijesti često dolaze u paru, tako je svoju ostavku najavio i predsjednik kluba Peter Storrie. U priopćenju koje je dao nakon objave stečajnog postupka kaže da će surađivati sa stečajnim upraviteljem kako bi se klub što je brže moguće prodao, a da će nakon toga odstupiti s dužnosti.

Pred Portsmouthom su nesumnjivo teški i neizvjesni dani, a svjetlo na kraju tunela zasad još uvijek ne svijetli. Možda će sljedeći dani ponuditi nešto bolje vijesti iz kluba u kojem su značajan trag, između ostalih, ostavili i Niko Kranjčar i Robert Prosinečki.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!