Zimski sportovi

"U Vancouveru smo podlegli pritisku"

Antonija Pavlić • nedjelja, 07.03.2010.
"U Vancouveru smo podlegli pritisku"
Foto: EPA

Erik Guay priznao je kako je u Whistleru podlegao pritisku i velikim očekivanjima medija i navijača, ostavši u obje brze discipline samo nekoliko stotinki udaljen od olimpijske medalje. Pobjedom u Kvitfjellu dokazao je da vrijedi i zna, te je prije finala u Garmisch-Partenkirchenu najavio uključivanje punog gasa...

Nedjelja je u Kvitfjellu bio dan iskupljenja. Superveleslalomskom se titulom na stazi Olympiabakken okitio Kanađanin Erik Guay, druga je pozicija pripala austrijskoj rezervi u Vancouveru Hannesu Reicheltu, dok su treće mjesto podijelili Aksel Lund Svindal i Tobias Grunenfelder.

"Mnogo je vremena prošlo od kada sam zadnji put stao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja", kaže 28-godišnji momak iz Mont-Tremblanta. "Osvajao sam mnogo četvrtih i petih mjesta, bio blizu postoljima i medaljama. U posljednjim ću utrkama sljedeća tjedna stoga zapeti i dati maksimum, pa ćemo vidjeti što mogu.

Na netom završenim Olimpijskim igrama u Whistleru, u Vancouveru, medalja u obje brze discipline pobjegla mu je za samo tri stotinke sekunde, a kratak je ostao i u Torinu 2006. kada je bio četvrti u superveleslalomu. Na domaćem su tlu Kanađani mnogo očekivali, no na koncu su dobili samo ćorak.

"U Whistleru je na nama, Kanađanima, bio prevelik pritisak, previše je bilo novinara i medija. Nravno da bih ovakav scenarij više volio vidjeti na Olimpijskim igrama, no nekada te sreća jednostavno prati, a nekada ne."

Stazu dugu 2573 metra Guay je prošao u vremenu 1:31.95, drugoplasiranog Reichelta pobijedivši za samo dvije tisućinke. "Na stazi u Kvitfjellu morate pronaći balans između napada i glatkog, smirenog skijanja. Naporno sam radio kako bih ostvario ovaj rezultat."

Drugo je mjesto moglo razveseliti Austrijance. Hannes Reichelt morao je priznati da je Guay bio bolji, no zato je s visoka gledao na ostalih 50-ak skijaša koji su se spustili Olympiabakkenom.

"Konačno sam dokazao da sam ponovno brz u superveleslalomu. Odradio sam dobru vožnju, premda sam u gornjem dijelu izgubio dosta vremena", kaže Reichelt.

Mnogo pozornosti ovih je dana usmjereno i na konačne poretke najboljih skijaša svijeta. U Garmischu će se za superveleslalomski Globus boriti Michael Walchhofer, Svindal i Guay, s time da najveće izglede ima prvospomenuti Austrijanac.

"U Garmischu ne smijem taktizirati. Svindal je trenutačno na vrhuncu forme, iznimno je jak i može osvojiti svaku utrku", kaže Walchhofer.

Ukupni pobjednik Svjetskoga kupa najvjerojatnije će se odlučiti između Benjamina Raicha i Carla Janke, nakon što je Didier Cuche danas promašio vrata i tako si radikalno umanjio šanse na finalu.

"Nisam mnogo razmišljao o ukupnom poretku, pokušao sam se spustiti na glavu, ostvariti što bolji plasman. No zakazao sam u najvažnijim i najtežim zavojima", rekao je Benni, danas tek 18.

"U Garmischu ću morati riskirati u svakoj utrci i u svakim vratima ako želim ostati Bennijev suparnik u borbi za Veliki kristalni globus", dometnuo je pak Janka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!