Nogomet

Muke po licenci

Ivana Strahija • utorak, 04.05.2010.
Muke po licenci
Foto: Duje Bonačić

Stanje s licencama na hrvatskom je sjeverozapadu cijeli dan izazivalo pravu histeriju. Varteks i Međimurje navodno nisu dobili licencu, a opet, ta je vijest navodno lažna.

Od jutra se usijavaju telefonske linije, a informacije o licencama se izmjenjuju iz minute u minutu. U centru interesa su dakako Varteks i Međimurje, koji po "provjerenim" informacijama iz Saveza, nisu dobili licencu za 1. HNL, te su po isto tako "provjerenim" informacijama iz vrha Saveza, licencu – dobili.

Odmah Liga 12!

Vrlo glasno se "šuška" da pojedini utjecajni nogometni djelatnici na sve načine traže Ligu 12 već od sezone 2010/2011. To bi značilo ispadanje pet klubova i ulazak Splita iz 2. HNL. U opasnoj bi zoni tada, dva kola pred kraj, bili i Zagreb, Zadar, Inter i Istra, ako se računa da su Varteks i Međimurje već otpisani.

Loptanje novostima samo je svima tanjilo živce, a najviše vjerojatno novinarima, koji su tijekom dana više puta prepravljali svoje tekstove. No, ono što svima najviše ide na živce jest silenzio stampa Hrvatskog nogometnog saveza i Komisije za licenciranje, čiji su čelnici odlučili ignorirati sve upite. Čak je na današnjoj konferenciji za novinare Zorislav Srebrić jasno kazao da će se novinarima Savez po tom pitanju obratiti tek u četvrtak.

To je dakako daleko od prvotno najavljenog roka, kraja travnja, a puno preblizu kraju prvenstva. Neki ipak smatraju da je ta odgoda pozitivan znak, među njima i Goran Jukić, Varteksov direktor.

"Mi nismo dobili ni jedan službeni papir o dobivanju ili nedobivanju licence. Svjesni smo da imamo jednu prepreku, a to je dugovanje prema dva igrača i troje zaposlenika, koji nisu željeli potpisati da su suglasni s time da im se novac isplati kasnije, kao ostatak kolektiva. No, nije jasno tko bi onda uopće dobio licencu i mislim da je većini nogometne javnosti u interesu da Varteks, ukoliko zadovolji sportski kriterij, ostane u ligi", rekao nam je Jukić.

Maknuli se od svega

Varteksov trener Samir Toplak svoje je momke poveo u Kneginec, gdje su odigrali prijateljski pripremni susret s Zagorcem i pobijedili 11:1. Bio je to više trening i opuštanje nego priprema za subotu i Zadar: "Ma, htio sam da se maknemo iz Varaždina i sa stadiona, da se malo družimo i uživamo", rekao nam je Toplak. Na utakmici su svoje minute dobili skoro svi Varteksovci, osim Mumleka, Punčeca i Sačera.

I tu upravo i jest najveći kamen spoticanja. UEFA-ini zahtjevi, koje bi HNS trebao provoditi, daleko su prestrogi za ovo vrijeme teških financijskih problema, a posebno za Hrvatsku. Ni prvak države po tim regulama ne može dobiti licencu pa je normalno da se svi u stvari pitaju gdje je tu logika.

Dakle, ostaje jedino progledati klubovima kroz prste, inače bi se mogla igrati liga sa svega par klubova. No, ako se pogleda kroz prste prvoligašima, treba se i drugoligašima, a kako će onda izgledati dva najviša ranga hrvatskog natjecanja to možemo tek zamišljati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • fico405.05.2010. u 21:19
  ligu treba smanjiti na 10 klubova pa četverokružno i imali bi kakav-takav nogomet. neki klubovi u ligi 16 nemaju ni uvjete za prvoligaški stadion,a kamoli za licencu. jedonostavno,ko nema licencu-nebi trebal igrati u ligi
  fico4
 • Believer05.05.2010. u 10:23
  Bože, spasi Varteks, ova nespsobna uprava to ne može..
  Believer
 • jazzwa04.05.2010. u 23:48
  vratimo TŠK Topolovac i NK Slavonac iz Starih Perkovaca u prvu ligu, jer ako svi dobiju licencu ovaj put onda mogu i ova dva kluba
  jazzwa
 • jugoplastika04.05.2010. u 21:12
  lakrdija
  jugoplastika