Ostali sportovi

Počinje Split Open

Sportnet • petak, 13.08.2010.
Počinje Split Open

Pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku Split Open 2010 održat će se od petka 13. do nedjelje 15. kolovoza u Splitu, na plaži Žnjan (kod DŠR Bubamara).

U glavnom dijelu muškog turnira nastupit će dvanaest, a u ženskom dijelu osam ekipa. Kvalifikacije za ulazak u glavni turnir igrat će se u petak, dok će se o pobjednicima odlučivati u finalu koje će se igrati u nedjelju. Vrhunski mečevi, atraktivne pjeskašice i pjeskaši, dobra zabava i nagradne igre samo su neke od zanimljivosti koje ove godine nudi Split Open.

Ekipna sezona odbojke na pijesku završila je prošli vikend (7. i 8. kolovoza) svečanom dodjelom medalja i pehara najboljima u 2010. godini na splitskoj plaži Žnjan. U muškoj konkurenciji, klub odbojke na pijesku Žnjan (KOP Žnjan) osvojio je 1. Hrvatsku ligu bez izgubljene utakmice, a drugo mjesto pripalo je klubu Erste Zagreb koji su imali samo jedan poraz u sezoni.

U ženskoj konkurenciji zagrebački klubovi su osigurali prva dva mjesta u ukupnom poretku. Naslov prvakinja 1. Hrvatske lige pripalo je ekipi iz KOP Erste Zagreb. Zbog istog broja bodova između KOP Jarun i KOP Split odlučivao je bolji omjer dobivenih setova, te je ekipa odbojkašica s Jaruna ipak osvojila drugo mjesto.

Prvi hrvatski turniri odbojke na pijesku počeli su se održavati 1992. godine, a 1997. godine u Zagrebu je izgrađen i prvi Centar odbojke na pijesku. Do sada su održana 53 državna i Kup prvenstava, uključujući i organizaciju Europskog juniorskog prvenstva 1997. godine. Krovna nacionalna organizacija je Hrvatski savez odbojke na pijesku (HSOP), koji je osnovan u veljači 2009. unutar Hrvatskog odbojkaškog saveza, s predsjednikom Tomislavom Vuićem, te izvršnim direktorom Damirom Radeljićem. Savez čini 30 klubova koji se natječu u I i II hrvatskoj ligi te u natjecanjima mlađih dobnih kategorija.

Prema službenim podacima organizatora s četiri posljednja izdanja Olimpijskih igara, turnir odbojke na pijesku proglašen je najatraktivnijim sportom među posjetiteljima. Razlog tomu, među ostalim, je to što ovaj sport pruža sjajnu mogućnost interakcije između obožavatelja i igrača, stvarajući vrhunsku atmosferu zabave i sporta. I naravno, ne treba izostaviti važno turnirsko pravilo po kojemu muškarci imaju obavezu igrati bez majica, dok žene moraju igrati u top majicama ili kupaćim kostimima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Odbojka na pijesku
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!