Ostali sportovi

Završen spektakl "Split Open 2010"

Sportnet • ponedjeljak, 16.08.2010.
Završen spektakl "Split Open 2010"

Splitska plaža Žnjan je i ovog vikenda bila mjesto održavanja odbojkaškog spektakla. Turnir iz sustava pojedinačnog prvenstva hrvatske odbojke na pijesku - Split Open 2010. okupio je deset muških i osam ženskih ponajboljih hrvatskih pijeskaša. Trofej najuspješnijih osvojili su Matić/Crnić u ženskom i Križanović/Uzelac u muškom dijelu turnira.

Tijekom nedjeljne završnice tribine su bile pune raspoloženih navijača, a i vrijeme je bilo naklonjeno spektaklu. Borbu za naslov najboljih otvorili su ženski parovi. U dvoboju za treće mjesto ekipa u sastavu Roško/Žmire čvrstom igrom pobijedila je splitski par Pivac/Zovko, dok u atraktivnom finalu par Matić/Crnić dominantno pobjeđuje par Kamenjarin/Vukasović rezultatom 2:0 (21:18, 21:15).

U muškoj konkurenciji, tijekom oba meča za medalje, gledali smo igru u tri seta. U dvoboju za treće mjesto Talijan i Reljan osvajaju prvi set (21:16) ali mladi par Boras/Pervan neočekivano odvodi dvoboj u neizvjesnost osvajanjem drugog seta (21:18). U trećem, pak, presuđuje iskustvo te Talijan i Reljan odnose brončanu medalju (15:11). Tristotinjak gledatelja pljeskom je na teren ispratilo finaliste. Pokazalo se da pljesak nije bio uzaludan. Gledala se atraktivna odbojka koja je u više navrata digla publiku na noge. Prvi set odnose Dell'orco i Glaurdić (23:21), dok drugi set uvjerljivo osvajaju Križanović i Uzelac (21:14). Igračko iskustvo, ali i psihološka prednost iz prethodnog seta, prevagnuli su trećem (15:12) kada Križanović i Uzelac odnose pobjedu na ovogodišnjem Split Openu.

Za najbolju igračicu turnira proglašena je Martina Matić, a najboljim igračem Krunoslav Uzelac. Nagrade najboljima uručio je Toni Ivković dopredsjednik Kluba odbojke na pijesku Žnjan.

Prvi hrvatski turniri odbojke na pijesku počeli su se održavati 1992. godine, a 1997. godine u Zagrebu je izgrađen i prvi Centar odbojke na pijesku. Do sada su održana 53 državna i Kup prvenstava, uključujući i organizaciju Europskog juniorskog prvenstva 1997. godine. Krovna nacionalna organizacija je Hrvatski savez odbojke na pijesku (HSOP), koji je osnovan u veljači 2009. unutar Hrvatskog odbojkaškog saveza, s predsjednikom Tomislavom Vuićem, te izvršnim direktorom Damirom Radeljićem. Prema službenim podacima organizatora na posljednje četiri Olimpijade, turnir odbojke na pijesku proglašen je najatraktivnijim sportom. Razlog tomu, među ostalim, je to što ovaj sport pruža sjajnu mogućnost interakcije između obožavatelja i igrača, stvarajući vrhunsku atmosferu zabave i sporta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Odbojka na pijesku
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!