Ostali sportovi

Hrvati se dobro orijentiraju

Sportnet • ponedjeljak, 23.08.2010.
Hrvati se dobro orijentiraju

Prošli tjedan iz Švedske i Norveške vratila se reprezentacija Hrvatske u preciznoj orijentaciji. Orijentacijski sport je tijekom kolovoza u Skandinaviji imao Svjetsko i Europsko prvenstvo u disciplinama precizna orijentacija i orijentacijsko trčanje. U obje grane sporta nastupali su seniorski reprezentativci Hrvatske.

Prve dobre vijesti stigle su iz malog švedskog gradića Bollnasa u kojem su članovi reprezentacije Hrvatske nastupali na Europskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji. Reprezentaciju su sačinjavali: Jasminka Cindrić Perković, Ivana Gobec, Ivo Tišljar, Ivica Bertol, Zdenko Horjan, Dalibor Perković i Damir Gobec.

Nakon dva dana natjecanja u ekipnoj konkurenciji u kategoriji para naš dvojac Ivica Bertol i Zdenko Horjan zauzeo je drugo mjesto samo šest sekundi iza domaćina Šveđana u sastavu Olla Jansson, Michalel Johansson i Anna Raberg i ispred druge ekipe Švedske u sastavu Nills Olov Andersson, Bernt Gustafsson i Niols Walberg. Četvrta je bila reprezentacija Finske, peta Ukrajine, šesta Norveške...

U pojedinačnoj konkurenciji Zdenko Horjan bio je četvrti, a Ivica Bertol peti.

Tjedan dana kasnije u Norveškom gradu Trondheimu održalo se i Svjetsko prventstvo u preciznoj orijentaciji i orijentacijskom trčanju. Za Hrvatsku su u disciplini precizne orijentacije nastupali Jasminka Cindrić Perković, Ivo Tišljar, Ivica Bertol, Zdenko Horjan i Dalibor Perković, a u disciplini orijentacijskog trčanja nastupali su vinka Vukmanović, Nikolina Stepan i Matjaž Štanfel.

Naši reprezentativci u preciznoj orijentaciji već su nakon prvog dana natjecanja bili pri samom vrhu rang liste te su svoje plasmane drugi dan još i popravili. U pojedinačnoj konkurenciji u kategoriji OPEN Ivo Tišljar ostvario je povijesni rezultat osvojivši prvu brončanu medalju za Hrvatsku u ovoj kategoriji iza zlatnog šveđanina Stiga Gertmana i Finca Lauri Kontkanena.

U kategoriji PARA srebrni za zadnja dva Svjetska prvenstva Zdenko Horjan zauzeo je izvrsno šesto mjesto, a Ivica Bertol dvanaesto mjesto. Slavio je šveđanin Olla Jansson.

Na opće iznenađenje Svjetske orijentacijske scene Hrvatska je ekipno zauzela treće mjesto između skandinavskih velesila. Pobijedila je Švedska ispred Finske i Hrvatske, a četvrta je bila reprezentacija domaćina Norveške. Hrvatsku ekipu sačinjavali su Jasminka Cindrić Perković, Zdenko Horjan, Ivo Tišljar, Ivica Bertol, Dalibor Perković.

Hrvatska reprezentacija u preciznoj orijentaciji ovime je broj medalja sa velikih natjecanja u protekle tri godine zaokružila na pet odličja (tri srebra i dvije bronce) u uvjetima velike besparice i neizvjesnosti odlaska na natjecanja. Reprezentativci su velikim dijelom i sami participirali u pokrivanju troškova odlaska čime je njihov uspjeh još veći.

U disciplini orijentacijskog trčanja naš mladi reprezebntativac Matjaž Štanfel (još junior) postigao je izvrstan rezultat izborivši plasman u A-finale natjecanja na srednje staze u kojem je zauzeo solidno četrdeseto mjesto.

Iduće godine Svjetsko prvenstvo održava se u Francuskoj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!