Ostali sportovi

Predstavljena vizija razvoja

Sportnet • četvrtak, 23.09.2010.
Predstavljena vizija razvoja

Hrvatski savez odbojke na pijesku (HSOP) danas je na jarunskim terenima Kluba odbojke na pijesku (KOP) Erste Zagreb predstavilo svoj dosadašnji rad i viziju razvoja ovog sve popularnijeg sporta. Nakon što se čelništvo saveza osvrnulo na aktualne tema iz hrvatske odbojke i potpisalo Sporazum o suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, igračice i igrači su tijekom redovitog treninga demonstrirali par atraktivnih setova.

Sunčani zagrebački dan izmamio je ponajbolje hrvatske odbojkašice i odbojkaše na pješčane terene jarunskog jezera. Iako je sezona tek završila, ti atraktivni sportaši koriste svaki mogući vedri dan za naporni trening i pripreme za sljedeću godinu. U pauzama odigranih setova napominju kako se vesele skorašnjem natkrivanju njihovih terena balonom što će značajno doprinijeti kvaliteti treniranja tijekom cijele sezone, a samim time i boljim rezultatima na klupskim i reprezentativnim natjecanjima.

Uz same terene nalaze se prostori Kluba odbojke na pijesku Erste Zagreb i Hrvatskog saveza odbojke na pijesku, gdje su novinare dočekali Tomislav Vuić, predsjednik, te Damir Radeljić, izvršni direktor HSOP-a. Cilj susreta bila je prezentacija ovog sve popularnijeg sporta, analiza tek zaključene sezone i predstavljanje predstojećih planova.

Jedna od važnijih tema današnjeg susreta bilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Naime, vodstvo hrvatske pješčane odbojke prepoznalo je potrebu edukacije stručnog kadra, odnosno izobrazbu budućih trenera kao jedinu garanciju daljnjeg razvoja ovoga sporta. Ta suradnja će se razvijati kroz fakultetsku katedru odbojke na pijesku, a ugovor su potpisali prof.dr.sc. Igor Jukić, dekan Kineziološkog fakulteta, prof.dr.sc. Nenad Marelić, voditelj buduće katedre, i Tomislav Vuić, predsjednik HSOP-a. Među ostalim, sporazum o međusobnoj suradnji podrazumijeva stručno usavršavanje trenera, istraživačko-razvojne radove, međunarodnu sportsku suradnju, primjenu sportske dijagnostike, zajedničku izdavačku djelatnost i drugo.

Damir Radeljić, izvršni direktor HSOP-a, iznio je nekoliko uvodnih riječi o hrvatskoj odbojci na pijesku, njenoj povijesti, postignutim rezultatima i budućim planovima: "U posljednjih par godina rad, savez je fokusiran na unaprjeđenje i popularizaciju odbojke na pijesku u našoj zemlji. Iako i mi nailazimo na brojne izazove, financijske probleme i neadekvatne uvijete, pokušavamo razvijati kreativne projekte kojima bi potakli mlade na bavljenje ovim sportom i privukli pažnju sponzora, neophodnih za kvalitetni iskorak prema svjetskom vrhu. Izradili smo projekt natkrivanja odbojkaških terena, a već duže vrijeme uspostavljena je uspješna suradnja s brazilskim trenerima, vodećim svjetskim stručnjacima za odbojku na pijesku, koji nam pomažu u razvoju naših odbojkašica i odbojkaša."

Tomislav Vuić, predsjednik HSOP-a, odgovorio je na nekoliko novinarskih upita na temu trenutnog stanja u hrvatskoj (dvoranskoj) odbojci i statusu 'pješčanog' saveza: "Proteklih par godina bilo je iznimno teško i za one koji su već dugo u tom sportu a možda još i više za mlade odbojkašice i odbojkaše koji su s razlogom bili zabrinuti za svoju sportsku budućnost. No, iako se ne smatramo odgovornim za situaciju u hrvatskoj (dvoranskoj) odbojci, želja nam je pomoći u pronalaženju rješenja s ciljem nesmetanog napretka naših sportaša i daljnje afirmacije odbojkaškog sporta u Hrvatskoj. S obzirom na trend osnivanja novih odbojkaških udruga, kao rezultat stečaja 'starog' saveza, predlažemo da se prilikom osnivanja novog Hrvatskog saveza odbojke i odbojke na pijesku podjednako vodi računa o starijoj dvoranskoj odbojci (HOS) i novijoj odbojci na pijesku (HSOP). Djelokrug djelovanja i nadležnosti novog Hrvatskog saveza odbojke i odbojke na pijesku omogućavao bi svakom podsavezu autonomnost u pitanjima koja se odnose na odbojku i/ili odbojku na pijesku: vlastiti žiro-račun, odvojeni budžeti u okviru Hrvatskog olimpijskog odbora, vlastitog tajnika, profesionalne trenere, dok bi sva druga pitanja bila definirana internim Pravilnicima. Isto tako, Skupština ili neko drugo adekvatno tijelo svakog od oba podsaveza donijela bi temeljni akt o djelovanju podsaveza usklađen sa Statutom Hrvatskog saveza odbojke i odbojke na pijesku."

HSOP

Hrvatski savez odbojke na pijesku (HSOP), kao krovna nacionalna organizacija odbojke na pijesku, osnovan je u veljači 2009. unutar Hrvatskog odbojkaškog saveza, s predsjednikom Tomislavom Vuićem, te izvršnim direktorom Damirom Radeljićem. Prvi hrvatski turniri odbojke na pijesku počeli su se održavati 1992. godine, a 1997. godine u Zagrebu je izgrađen i prvi Centar odbojke na pijesku. Do sada su održana 53 državna i Kup prvenstava, uključujući i organizaciju Europskog juniorskog prvenstva 1997. godine. Prema službenim podacima organizatora na posljednje četiri Olimpijade, turnir odbojke na pijesku proglašen je najatraktivnijim sportom. Razlog tomu, među ostalim, je to što ovaj sport pruža sjajnu mogućnost interakcije između obožavatelja i igrača, stvarajući vrhunsku atmosferu zabave i sporta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Odbojka na pijesku
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!