Ostali sportovi

Pjeskaši ostali bez predsjednika

Sportnet • subota, 29.01.2011.
Pjeskaši ostali bez predsjednika

Nesređeno stanje u hrvatskoj odbojci odrazilo se i na odbojku na pijesku. Upozoravajući na nemogućnost suradnje s Hrvatskom odbojkaškom udrugom, koju je Hrvatski olimpijski odbor priznao za krovnu u Hrvatskoj, Tomislav Vuić podnio je ostavku na dužnost predsjednika Hrvatskog saveza odbojke na pijesku.

Vuićevu objavu za medije donosimo u cijelosti:

Nakon što smo se u prosincu uspješno izborili da nam Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) dodijeli organizaciju Svjetskog juniorskog prvenstva odbojke na pijesku, u novu smo godinu ušli s velikim entuzijazmom. Ova, za hrvatsku odbojku vrlo značajna sportska manifestacija, uspješno je zaokružena partnerstvom s turističkom tvrtkom Istraturist Umag i marketinškom agencijom MPG. Termin turnira predviđen je za period od 20. do 26.6.2011. te paralelno predstavlja test za organizaciju Svjetskog seniorskog prvenstva, za koje smo već prošle godine predali zahtjev Svjetskoj odbojkaškoj federaciji.

Danas je 28. siječnja 2011. i slika je, na našu žalost, sve samo ne idilična. Trenutni neuređeni odnosi i sukobi unutar hrvatske odbojke opasno, da se slikovito izrazim, naginju organizacijski brod Svjetskog juniorskog prvenstva odbojke na pijesku.

Hrvatska odbojkaška udruga, pod predsjedanjem Zdeslava Barača, priznavanjem od strane HOO-a, postala je krovna odbojkaška udruga i predstavlja Hrvatski savez odbojke na pijesku (HSOP) pri Svjetskoj federaciji. Hrvatska odbojkaška udruga onemogućava potpisivanje potrebnih dokumenata te svojim postupcima dovodi u pitanje održavanje Svjetskog juniorskog prvenstva. Već tjednima pokušavamo ishoditi potpis Ugovora krovne odbojkaške udruge, no nailazimo na uvijek nove zahtjeve za formalnim ispravcima, nedolaženje na zakazano potpisivanje, traženje bankarskih garancija i slične birokratske manevre. Do početka prvenstva ostalo je još samo pet mjeseci, a FIVB još uvijek nema konačni odgovor hrvatske odbojke.

Ovakvo postupanje samo je nastavak loše suradnje s Hrvatskom odbojkaškom udrugom. I nakon naših višekratnih zamolbi, sastanaka, medijacije od strane Hrvatskog olimpijskog odbora, niti HSOP niti ja osobno nismo uspjeli naći načina za suradnju.

S obzirom da je ugroženo održavanje za nas tako značajne manifestacije, podnosim ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog saveza odbojke na pijesku i nadam se da će ovaj potez skrenuti pažnju hrvatske sportske javnosti, Hrvatskog olimpijskog odbora i nadležnog ministarstva na otvoreni problem te iznimno lošu situaciju u hrvatskoj odbojci.

U proteklih nekoliko godina i unatoč činjenici da smo olimpijski sport, HSOP nije uspio ishoditi punopravno članstvo u HOO-u. Ostali smo duboko vezani za dvoransku odbojku i njezine probleme, što nam, kako se vidi i na današnjem primjeru, onemogućava daljnji razvoj.

Dopustite mi na kraju ovog pisma da zahvalim na suradnji entuzijastima okupljenima uz odbojku na pijesku, ponajprije Damiru Radeljiću, predsjedniku Zagrebačkog saveza odbojke na pijesku i Tomislavu Karauli, predsjedniku Splitsko-dalmatinskog saveza odbojke na pijesku. Nastavit ću s pomaganjem razvoja odbojke na pijesku putem funkcije člana Izvršnog odbora HSOP-a.

S poštovanjem,

Tomislav Vuić
Predsjednik Hrvatskog saveza odbojke na pijesku

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!