Ostali sportovi

Po pobjedu i u New York

Maja Giljanović • subota, 11.06.2011.
Po pobjedu i u New York
Foto: Bruno Karadža

U subotu se u New Yorku održava šesti ukupno, a treći miting Dijamantne lige na kojem se održavaju discipline hrvatskih heroina Blanke Vlašić i Sandre Perković. Prošli tjedan europska i dvostruka svjetska prvakinja u Rabatu je najbolji rezultat sezone u skoku u vis poodigla na 1,97 m, a europska prvakinja disk je u Varaždinu bacila na 69,99 m što je najdulji hitac u svijetu u posljednjih 12 godina. Blanku sponzori i novinari već dva dana potežu sa svih strana, ali Sandra je nažalost u pet do 12 otkazala put zbog ozljede leđa.

Sandra Perković New York je upoznala još prošle sezone i bez sumnje joj je ostao u dragoj uspomeni. 20-godišnjakinja je upravo na Icahn stadionu na Randall's Islandu 12. lipnja 2010. ispred Arethe Thurmond (61,19 m) i Vere pospišilove Cechlove (60,71 m) hicem od 61,96 m osvojila svoj prvi miting Dijamantne lige i prvi od danas ukupno četiri dijamanta (prošle sezone pobijedila je i u Bruxellesu, a u 2011. u Šangaju i Rimu).

364 dana poslije Zagrepčanka bi u New York doputovala kao aspolutna zvijezda diska: europska prvakinja iz Barcelone u subotu je na Kupu za seniore i seniorke i ekipnom prvenstvu Hrvatske u Varaždinu bacila 69,99 metara čime je svoj osobni i hrvatski rekord te najbolji rezultat na ovogodišnjim svjetskim tablicama postavljen u Splitu koncem veljače poboljšala za ogromna dva metra i dva centimetra, a hitac je to i koji je najbolji rezultat u svijetu u posljednjih 12 godina od 70,02 m Natalije Sadove.

Ispred Li Yanfeng i Daniele Samuels pobjednica Šangaja (65,58 m) i ispred Yarelis Barrios i Nadine Müller pobjednica Rima (65,56 m) Sandra bi u prvom planu bila i u New Yorku, ali nažalost u pet do 12 je zbog ozljede leđa otkazala nastup.

Laknulo je tako aktualnoj olimpijskoj pobjednici Stephanie Brown-Trafton koja je sada preuzela ulogu najveće favoritkinje, najveća prijetnja Amerikanki bit će brončana s EP-a u Barceloni Joanna Wisniewska, a prijavljene su i Žaneta Glanc, Becky Breisch, Thurmond, Suzy Powell-Roos, Summer Pierson i Gia Lewis-Smallwood.

Nakon Sandrinih 69,99 m najdulji hitac u 2011. od prijavljenih ima Brown-Trafton (64,13 m), a 63 metra su prebacile Thurmond (63,55 m), Breisch (63,33 m) i Powell-Roos (63,28 m).

Blanka Vlašić i New York, pak, tek se međusobno otkrivaju. 27-godišnja Splićanka koja će u Daeguu koncem kolovoza i početkom rujna pokušati postati prva trostruka svjetska prvakinja u skoku u vis uzastopce u povijesti svjetskih prvenstava u četvrtak je provela uzbudljiv dan: nakon treninga gostovala je na televiziji, popela se na vrh Empire State Buildinga, a odazvala se i na konferenciju za novinare. "Za moj ukus ovo je previše 'gungule', nije ovo moj uobičajeni ritam, ali mogu obećati da ću nastojati napraviti iskorak u odnosu na dosadašnje nastupe", izjavila je.

Dosad je na zaletište izlazila triput, sva tri puta je i pobijedila, a iz mitinga u mitinga postiže i sve bolji rezultat. Sezonu je sredinom svibnja otvorila s 1,94 m u Šangaju, desetak dana poslije u Rimu je skočila centimetar, a prošli tjedan u Rabatu tri centimetra više i s 1,97 m ispred 1,95 m Ane Čičerove i Melanie Melfort.

Melfort skače i u New Yorku, rezultat preko 1,90 m imaju i Lavern Spencer koja je s 1,94 m do Rima s Blankom dijelila prvo mjesto na tablicama visa i Sheree Francis (1,90 m), viceprvakinja Europe Emma Green Tregaro u 2011. je dosad skočila skromnih 1,89 m, a Elizabeth Patterson, Sheena Gordon i Becky Christensen tu su samo da upotpune broj sudionica.

Adidas Grand Prix počinje u 15.15 sati po lokalnom, 21.15 po srednjoeuropskom vremenu, a najveća strka stvara se oko utrke na 100 metara i obračuna trening-partnera i dvojice najbržih u 2011. u svijetu Tysona Gaya i Stevea Mullingsa. Gay je prošle subote u Clermontu na Floridi istrčao nikad bržu prvu utrku u sezoni i s 9,79 izbio na čelo tablice najboljih rezultata sezone, a Mullings je istog dana na Prefontaine Classicu u Eugeneu slavio sa samo stotinkom sekunde sporijih 9,80.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!