Ostali sportovi

Birmingham kao novi početak

Maja Giljanović • nedjelja, 10.07.2011.
Birmingham kao novi početak
Foto: Kristijan Komarica

Nakon što je pobijedila u Splitu i prvi put u sezoni preskočila preko dva metra Blanka Vlašić je šest dana poslije na mitingu Dijamantne lige u Lausannei s 1,90 m završila na tek šestom mjestu. Od najslabijeg plasmana dvostruke svjetske prvakinje nakon rujna 2006. godine prošlo je 10 dana i Blanka po novi početak kreće u Birminghamu.

U Lausannei koncem lipnja očekivao se jubilarni 100. skok Blanke Vlašić preko najmanje 2,00 m, ali europska prvakinja i dvostruka svjetska prvakinja nenadano je samo šest dana nakon što je u Splitu prvi put u 2011. preskočila dva metra ostala na visini od skromnih 1,90 m.

Drugi put na mitinzima Dijamantne lige uzastopce, samo što je u New Yorku 11. lipnja i 1,90 m bio dovoljno za raspektabilno drugo mjesto (iza Emme Green-Tregaro), a u Lausannei je zapela na šestom mjestu. Nikad slabiji je to Blankin plasman od Svjetskog atletskog finala u Stuttgartu 2006. godine, ali Athletissima je zamalo prošla još i gore: Blanka je jedva preskočila i 1,90 m, letvica je ostala na mjestu tek u trećem pokušaju.

Blanka je u Lausannei nastupila s bandažiranim skočnim zglobom, a poslije je priznala da je osjetila i bol u oba koljena: "Nije da se 'vadim', što mi treba da tražim opravdanje u nepostojećim ozljedama, ali okolnosti su objektivno bile teške. Puhao je jak vjetar, nikako se nisam uspijevala utopliti i svu bol koju sam osjećala, u zglobu, u koljenima, hladno vrijeme je još više potenciralo".

U 10 dana koliko je prošlo od prvog mitinga Dijamantne lige na kojem nije osvojila ni bod Blanka se oporavila i orna dočekuje miting u Birminghamu. Kiks u Lausannei nije je koštao uvjerljivog vodstva u poretku Dijamantne lige - iza Blankinih 14 bodova na diobi drugog mjesta su Green Tregaro i pobjednica Lausanne Ana Čičerova s po četiri boda - ali AVIVA miting nova je prilika za ostvarenje jubileja.

Prvi put u karijeri preko dva metra Blanka je preskočila na Hanžekovićevom memorijalu 2003. godine, u međuvremenu je čarobnu granicu preskočila na 99 mitinga i od ukupno 157 puta preko najmanje 2,00 m najviše se vinula do 2,08 metara u Zagrebu prije dvije godine. U Birminghamu će je od 19 sati do troznamenkastog broja gurati obje od kojih je u 2011. izgubila, europska viceprvakinja Green-Tregaro i viceprvakinja svijeta Čičerova, a tu su i Melanie Melfort, Levern Spencer, Ebba Jungmark, Beatrice Lundmark, Rafaella Lamera i Elizabeth Patterson.

Blanka je u Birminghamu nastupila na Svjetskom i Europskom dvoranskom prvenstvu, ali ovo joj je prvi put da nastupa na otvorenom i još je sredinom lipnja u trenutku kad je potvrdila nastup na AVIVA mitingu gledateljima obećala: "Dat će sve od sebe da ostavim trag u Birminghamu, rekord stadiona" Jelene Jelešine od 1,95 m, nap. a.) "stoji još od 1989., to je visina koja je definitovno u mom dohvatu".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • LeBronWade10.07.2011. u 09:50
    Ajmo Blanka!!!
    LeBronWade