Ostali sportovi

Litavca momčad lansirala na čelo

Maja Giljanović • srijeda, 09.05.2012.
Litavca momčad lansirala na čelo
Foto: EPA

Prvo mjesto Garmina na ulicama Verone u 32 kilometara dugačkom momčadskom kronometru donijelo je i smjenu u ukupnom poretku. Ozlijeđen u prekjučerašnjem padu, BMC-ov Amerikanac Taylor Phinney skliznuo je na peto mjesto, a čelo je preuzeo Garminov Litavac Ramunas Navardauskas.

Nakon jučerašnjeg dana odmora i transfera iz Danske na Čizmu, 95. izdanje Gira d'Italia nastavljeno je 32,2 kilometara dugačkim momčadskim kronometrom u Veroni. Uzbuđenja nije nedostajalo, a dogodila se i smjena na čelu ukupnog poretka.

Kao i prije četiri godine kad su na ulicama Palerma stvorili ime, američki Garmin najbrži je bio i danas. Krenuli su predzadnji i na svakom prolazu skidali sekunde s rezultata dotadašnjih lidera iz Katushe. Na prvom prolazu prvi su sektor prošli za 9:56 minuta i sedam sekundi brže od Katushe, na drugom prolazu prednost su podigli za još dvije sekunde, a ciljem su na koncu prošli s pet sekundi prednosti.

Odličan timski rad Garmina u novog je lidera lansirao Ramunasa Navardauskasa, Litavac se najvećim dijelom mučio, ali je stisnuo zube i izdržao do kraja. Jedina koja je još Garminu mogla pomutiti slavlje bila je ekipa BMC-a, momčad nakon tri etape vodećeg u ukupnom poretku Taylora Phinneyja morala je ostvariti rezultat bolji od 37:22, ali sat su zaustavili 31 sekundu iza Garmina i zauzeli 10. mjesto.

Phinney je bio silno razočaran: "Ne znam je li u pitanju prekjučerašnji pad, ali danas sam bio potpuno prazan. Hvala svim momcima što su nekoliko puta usporavali i čekali da im se "prišlepam", mogli su me ostaviti, ali su se pokazali pravim timskim igračima. Zbog toga mi je još i više krivo, dao sam sve što sam u ovom trenutku imao, ali jednostavno osjećao sam se prazno, potpuno bez snage".

Phinney je s prvog skliznuo na peto mjesto 13 sekundi iza Navardauskasa, a u Top 5 ukupno su četvorica iz Garmina. 10 sekundi iza novog lidera nalaze se Tyler Farrar i Robbie Hunterm a 11 Ryder Hesjedal.

Među najvećim favoritima najviše razloga za zadovoljstvo ima Joaquim Rodriguez koji je s Katushom zauzeo drugo mjesto, a u ukupnom je poretku 10. pola minute iza Navardauskasa. Roman Kreuziger (Astana) je na 26. mjestu (+40), Ivan Basso (Liquigas) na 33. (+47), Frank Schleck (RadioShack) na 68. (+1:09), Damiano Cunego (Lampre) na 83. (+1:19), a Michele Scaroni (Lampre) na 85. mjestu (+1:22).

Start pete, ravničarske etape je u Modeni, a cilj, nakon 199 kilometara kroz gastronomski raj Emiliju Romagnu, u Fanu.

Giro d'Italia, 4. etapa:
1.Garmin 37:04
2.Katusha +5
3.Astana +22
4.Saxo Bank +22
5.Omega +24
...
22.Euskaltel +2:22

Ukupan poredak:
1.Navardauskas (Litva, Garmin) 10h01:53
2.Farrar (SAD, Garmin) +10
3.Hunter (JAR, Garmin) +10
4.Hesjedal (Kanada, Garmin) +11
5.Phinney (SAD, BMC) +13
...
198.Van Winden (Nizozemska, Rabobank) +14:14

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!