Vodeni sportovi

Milihram: "Već sam prestao brojiti medalje sa SP-a"

Sportnet • četvrtak, 05.07.2012.
Milihram: "Već sam prestao brojiti medalje sa SP-a"

Dva zlata, dva srebra i bronca sa SP-a stigli su u državu bez ijedne divljevodaške staze, a iza naših kanuista ostali su Francuzi, Nijemci, Talijani, Španjolci...

Hrvatski kanuisti u spustu na divljim vodama potvrdili su status svjetske velesile i na netom završenom Svjetskom prvenstvu u francuskom gradiću La Plagni. Pet odličja osvojio je varaždinsko-zagrebačko tercet: Emil Milihram, Tomislav Lepan i Igor Gojić. Na momčadsko zlato i srebro u klasičnoj i sprint utrci, Milihram je dodao pojedinačno zlato i broncu, a Gojić još i svjetsko srebro u sprintu.

Na konferenciji za medije u jarunskom restoranu Leut o fantastičnom, 20-godišnjem kontinuitetu vrhunskih rezultata, jedinstvenom u cjelokupnom hrvatskom sportu, govorili su dvojica aktera tog pothvata – Milihram i Gojić (Lepan je bio spriječen obvezama na poslu) te trener Tomislav Crnković, s čijim je naslovom svjetskog prvaka 1991. godine - sve i počelo.

"Odavno sam prestao brojiti odličja, znam samo da imam devet zlatnih medalja sa SP-a, pet pojedinačnih i četiri momčadska. Iako se i tri zlatne medalje s europskih prvenstava mogu ravnopravno pribrojiti u tu kolekciju jer većina mojih svjetskih konkurenata za zlato dolazi iz Europe", izjavio je Varaždinac Emil Milihram, novi-stari svjetski prvak u klasičnoj disciplini i vjerojatno najtrofejniji aktivni hrvatski sportaš, ali nažalost - iz neolimpijske discipline.

Nakon višegodišnjeg posta, član zagrebačkog Končara, Igor Gojić, donio je s velikog natjecanja pojedinačnu medalju – srebro u sprintu: "U finalu ove discipline 12 je natjecatelja, od kojih devet računa pobjedničko postolje. Zato je velika stvar to što smo im ja i Milihram uzeli srebro i broncu. U klasičnoj disciplini većina ih zna da se natječu za drugo mjesto i niže jer je prvo rezervirano za Emila... Mi možemo još dugo trajati u svjetskom vrhu".

Uzevši u obzir kontinuitet od dva deseteljeća boravka spustaša na divljim vodama na pobjedničkih postoljima, u konkurenciji bogatih zapadnoeuropskih država (Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska...), trener reprezentacije Tomislav Crnković uputio je apel vladajućim tijelima u RH:

"Apeliram na Hrvatsku vladu i Hrvatski sabor da prije konačne odluke o izmjenama Zakona o sportu, uzmu u obzir i prijedloge krovne udruge hrvatskog sporta – Hrvatskog olimpijskog odbora, te da i sportovi iz neolimpijskih disciplina nađu mjesto u sustavu nagrađivanja sportaša za velike međunarodne uspjehe. Ovaj fanatizam, rad sa 11 do 17 treninga tjedno i urednim ispunjavanjem fakultetskih obveza, mora se honorirati. Svaka čast olimpijcima, ali postojimo i mi koji pronosimo slavu Hrvatske u svijetu, a ne možemo nastupiti na OI-ima".

Predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza Petar Lovrić zahvalio je reprezentativcima na velikom uspjehu, uz napomenu da dolaze iz države bez ijedne uređene divljevodaške staze. Glavni tajnik HKS-a i Europske kanu federacije, Branko Lovrić, vratio se u prošlost i istaknuo da su temelji uspjeha kanuista zapravo počeli s vizijom i pisanom strategijom razvoja kajaka Dubravka Matekovića iz 1986. godine. Branko Lovrić je istaknuo i kako svjetski doprvaci u spustu, Francuzi, imaju godišnji proračun od 14 milijuna eura, što je pravo bogatstvo naspram naših 200.000 eura. Umjesto spriječenoga novoga predsjednika Zagrebačkog športskog saveza, Branimira Bašića, sjajne kanuiste pozdravio je njegov izaslanik Zoran Kovačević, a čestitku s izraženom nadom za nastavak kontinuiteta "berbe medalja" uputio im je i čelnik Zagrebačkog kajakaškog saveza, Krešimir Beg.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Vodeni sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • idukar1706.07.2012. u 19:14
    Čestitke našim sjajnim divljevodašima na brojnim medaljama
    idukar17
  • narada10805.07.2012. u 21:23
    Bravo gosp. Crnkovicu: 100% potpisem sta ste rekli. A bas su puno od nasih sportasa u "perifernim", tj. medijski malo pracenim sportovima kao borilackim disciplinama i na divljim vodama pokazali vise nego u onim popularnim (osim rukometa)
    narada108