Nogomet

FIFA i IFAB odobrili uvođenje tehnologije na gol-crte

Lovro Štrbinić • četvrtak, 05.07.2012.
FIFA i IFAB odobrili uvođenje tehnologije na gol-crte
Foto: EPA

Nakon sastanka u sjedištu krovne svjetske nogometne organizacije donesena je revolucionarna odluka za nogomet. FIFA i IFAB odlučili su se za uvođenje tehnologije na gol crti u Fifinim natjecanjima, a premijera će se dogoditi na Svjetskom klupskom prvenstvu u Tokiju.

Posljednjih nekoliko godina često se spominjala mogućnost uvođenja tehnologija na gol-crti, kako bi se izbjegle greške u spornim situacijama kad je sucu teško odrediti je li lopta prešla liniju gola. Ova tehnologija će nakon brojnih rasprava zaživjeti, i to za početak na Svjetskom klupskom prvenstvu u Tokiju u prosincu ove godine.

Odluka je to koju su donijeli Svjetska nogometna federacija (FIFA) i Međunarodni nogometni odbor (IFAB), nakon glasovanja u sjedištu krovne svjetske nogometne organizacije Zürichu.

Glasovanjem je dopušteno uvođenje tehnologije na gol-crte, od kojih su na raspolaganju Hawk Eye i GoalRef sustavi, prethodno podvrgnuti testiranjima, na utakmice u Fifinim natjecanjima.

To znači da će nakon spomenutog Svjetskog klupskog prvenstva ova tehnologija biti korištena na Konfederacijskom kupu 2013. godine, kao i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Na ovakvu odluku vjerojatno je utjecala i situacija s utakmice između Ukrajine i Engleske, kad domaćinima Europskog prvenstva nije priznat pogodak za kojeg se kasnije ispostavilo da je bio regularan.

Također, ovakva odluka znači da ostale nogometne asocijacije, među koje spada i UEFA, imaju i dalje pravo na vlastitu odluku u vezi korištenja ove tehnologije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • javasluk06.07.2012. u 14:15
  Ne možeš baš tako, jer nikad nije isto poluvrijeme.. a pogotovo ovo moguće kažnjananje žutim kartonom, jer ako se dozvoli sudu "pravo da griješi", pa i igrači mogu krivo vidjete, tko kaže da će igrači biti u pravu, mogu i oni vidjeti nešto drugačije....
  javasluk
 • galebRijecki06.07.2012. u 00:56
  naravno da treba uvesti i za druge sporne situacije. Ali na način da trener (ili kapetan) ima pravo "izazvati" suca na pregled snimke do max 2x u toku poluvfemena.  Ukoliko se uspostavi da je trener/kapetan u pravu, sudac mijenja odluku. U slučaju da nije bio u pravu, prvi puta dobiva žuti... [više na forumu]
  galebRijecki
 • *philadelphia*06.07.2012. u 00:55
  konacno
  *philadelphia*
 • Giodrogo06.07.2012. u 00:53
  jesi pročitao tekst? ma zapravo - samo naslov pročitaj
  Giodrogo
 • madmax1705.07.2012. u 23:15
  Blatter? Što sve neš pročitat.
  madmax17