Vodeni sportovi

Hrvatska osvojila najprestižnije svjetsko natjecanje u ronjenju na dah

Sportnet • subota, 15.09.2012.
Hrvatska osvojila najprestižnije svjetsko natjecanje u ronjenju na dah

Na momčadskom Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah po AIDA federaciji, najprestižnijem ronilačkom natjecanju u svijetu, Hrvatska je uvjerljivo osvojila prvo mjesto u muškoj konkurenciji te time potvrdila status najuspješnije nacije u ronjenju na dah.

Na momčadskom Svjetskom prvenstvu koje se održavalo od 9. do 15. rujna 2012. u Nici (Francuska) sudjelovalo je ukupno 37 zemalja. Za svaku zemlju nastupala su po tri natjecatelja u tri discipline: ronjenje u dubinu s nepromjenjivom težinom (Constant Weight) za što se za svaki preronjeni metar mogao ostvariti 1 bod, zadržavanje daha u mirovanju (statika) u kojem je svaka sekunda nosila 0,2 boda te ronjenje u daljinu (dinamika) gdje je svaki preronjeni metar donosio 0,5 bodova. Plasman pojedinoga tima određivao se zbrojem ostvarenih bodova svih natjecatelja u sve tri discipline.

Hrvatski tim u Nici činili su: Goran Čolak, Veljano Zanki, Božidar Petani, trener Ivan Drviš i fizioterapeut Velimir Kukas.

Hrvatski je tim prema stanju natjecateljske forme i prethodno ostvarenim rezultatima bio jedan od favorita, no zbog iznimno velike konkurencije do pobjede nije bilo lako doći, pogotovo i zato što se svaka i najmanja pogreška u strogim protokolima ronilačkih natjecanja mogla kazniti diskvalifikacijom natjecatelja čime bi cijeli tim ostao bez plasmana.

Nakon prvoga kruga natjecanja (u dubinskoj disciplini s nepromjenjivom težinom - Constant Weight) hrvatski tim zauzeo je drugo mjesto s blagim zaostatkom za francuskom reprezentacijom i s ostvarenim sljedećim rezultatima: Veljano Zanki - 90 metara, što je ujedno i novi nacionalni rekord, Božidar Petani - 85 metara i Goran Čolak - 85 metara.

Nakon drugoga kruga natjecanja (u disciplini zadržavanja daha u mirovanju - statika) Hrvatska je preuzela vodstvo zahvaljujući sljedećim rezultatima: Veljano Zanki - 7 minuta i 30 sekundi, Goran Čolak 7:26 i Božidar Petani 6:57.

Prednost ostvarena u drugome krugu nije bila dovoljna za sigurnu završnicu pa je posljednje natjecanje u disciplini ronjenja u daljinu - dinamici donijelo pravu dramatičnu završnicu dostojnu velikoga natjecanja.

Hrvatski su natjecatelji ostvarili sljedeće rezultate: Goran Čolak - 236 metara, Božidar Petani - 200 metara i Veljano Zanki - 200 metara.

Time su osigurali dovoljan broj bodova da zadrže prvo mjesto ispred Francuske, koja je osvojila drugo mjesto, te Češke koja je osvojila treće mjesto.

Hrvatska reprezentacija u ronjenju na dah, predvođena trenerom Ivanom Drvišem, i prošle je godine na pojedinačnome svjetskom prvenstvu po AIDA federaciji bila najuspješnija reprezentacija s osvojenih pet medalja (od čega dvije zlatne) i jednim svjetskim rekordom, a osvajanjem ovogodišnjega timskog natjecanja, koje se u ronilačkim krugovima smatra najprestižnijim natjecanjem, samo je potvrdila svoje uspjehe i status vodeće nacije u ronjenju na dah.

Osim natjecanja po AIDA federaciji, hrvatska je reprezentacija najuspješnija i po drugim federacijama po kojima se odvijaju natjecanja u ovome sportu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Vodeni sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • idukar1715.09.2012. u 19:12
    svako osvajanje naslova svjetkih prvaka u bilokojoj sportskoj disciplini treba pozdraviti-Bravo
    idukar17