Vodeni sportovi

Vodstvo britanskog Team Aque

Sportnet • četvrtak, 04.10.2012.
Vodstvo britanskog Team Aque

Nakon tri plova Adris RC44 Svjetskog prvenstva poveo je britanski Team Aqua u vlasništvu Chrisa Bakea. Drugi je slovenski Ceeref Igora Laha, a treći britanski Peninsula Petroleum Johna Bassadonea. U četvrtak je na RC-ima 44 zajedrila i hrvatska olimpijska reprezentacija.

Težak dan je bio za jedrenje na Adris RC44 Svjetskom prvenstvu u Rovinju. Lagan vjetar natjerao je jedriličare da dobro pokrenu moždane vijuge, a i regatni odbor je imao pune ruke posla s premještanjem regatnog polja. Vjetar je bio promijenjiv, u jednom trenutku drugog plova ga je gotovo bilo nestalo, jedan plov je čak bio i prekinut zbog nagle promjene smjera vjetra, startevi su se ponavljali, ukratko puno akcije za suce, a vrlo teško jedrenje za posade.

Prvi plov vjetar nije bio toliko slab, no nakon što su posade ušle u cilj, a prva među njima Aqua (vlasnik i kormilar Chris Bake, taktičar Cameron Appleton), vjetra je nestalo, pa je valjalo pričekati oko sat vremena da se stanje na polju stabilizira. U prvom plovu na RC-ima su kao gosti jedrili i hrvatski olimpijci, koji naravno kao gosti nisu smjeli ništa raditi niti sugerirati. Na pobjedničkom brodu Aqua jedrio je Šime Fantela.

"Zanimljivo je bilo gledati ih kako jedre, kako rade na brodu, razgovaraju o taktici i strategiji, za svakog jedriličara ovakvo iskustvo je više nego zanimljivo", kazao je Šime Fantela.

Drugi plov pobijedio je ruski Synergy s Valentinom Zavadnikovim, a treći nizozemski Now way Back Pietera Heerema, koji je imao dva vrlo loša prethodna plova. Nakon tri jedrenja prva je Aqua, s pobjedom u prvom plovu, te trećim i četvrtim mjestom u slijedeća dva. Na drugom mjestu jeslovenski Cereef (vlasnik i kormilar Igor Lah, taktičar Michele Ivaldi), a na trećem britanski Peninsula Petroleum (kormilar i vlasnik John Bassadone, taktičar Vasco Vascotto).

Igor Lah iz Team Ceerefa je rekao: "Dan je bio super. Dobro smo jedrili. Šteta za drugo jedrenje koje je bilo prekinuto, ali odlični startevi i rezultat je super. Uvjeti su bili vrlo promjenjivi, ali rad na brodu je odličan i dečki i djevojka rade pravi posao. Mislim da je sve išlo odlično. Zacrtali smo neke ciljeve uoči početka Svjetskog prvenstva. Istina je da se šest - sedam brodova može natjecati za prvo mjesto sigurno i ako završimo u poretku među prva tri biti ćemo vrlo zadovoljni.

Svoje dojmove je iznio i Darko Hajdinjak: "Dan je bio super i rezultati koje smo napravili. U drugom plovu peti smo okrenuli bovu od orce, bila je totalna gužva, barke su okretale, vjetar je pao, u jednom izbjegavanju, ni nama nije bilo jasno, ali smo dobili penal. Morali smo se iskupiti, spustiti genaker, kada smo ga ponovno digli bili smo zadnji. Do kraja smo uspjeli odbiti tri mjesta i u principu možemo biti zadovoljni, čak i s tom regatom jer nismo završili zadnji. Žao nam je naravno tog penala što smo dobili, izgubili to peto mjesto koje smo držali jer kad se gledaju bodovi i lista, naravno da bi onda bili među prva tri.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!