Nogomet

Umjesto suspenzija klubovima šest mjeseci negativni bodovi

Ivana Strahija • ponedjeljak, 11.03.2013.
Umjesto suspenzija klubovima šest mjeseci negativni bodovi

Novi Disciplinski pravilnik HNS-a donosi velike promjene što se tiče suspenzija klubova. Donosimo detalje, kao i zanimljivosti iz Izvješća o radu HNS-a...

Svađe, povišeni tonovi i međusobno optuživanje Vlade i nogometne vlade ponovno su obilježili HNS-ovu skupštinu, no u pozadini svega toga donesene su neke vrlo zanimljive odluke koje međutim nisu predstavljene javnosti. O njima se odlučivalo "u paketu", a ne o svakoj promjeni posebno.

Najvažnije, donesena je odluka o nizu promjena Disciplinskog pravilnika. U prvom dijelu, decidirano je navedeno da će klubovi za prekršaj dopinga, prekršaj nagovaranja, podmićivanja i lažiranja te prekršaj sudjelovanja u neregularnosti biti kažnjeni s vraćanjem u natjecanje niže za dva stupnja. Također je po pitanju dopinga odlučeno da je zastara osam godina, za neregularnost tri godine. dok za prekršaj nagovaranja, podmićivanja i lažiranja nema zastare.

Potom, smanjene su kazne za nasilje nad sucima utakmice, pa je najniža kazna za naguravanje ili psovanje ili vrijeđanje suca zabrana igranja od jednog do šest mjeseci (ranije dva do šest mjeseci), zabrana igranja od dvije do 12 utakmica (ranije četiri do dvanaest utakmica) te zabrana obavljana funkcija od jednog do šest mjeseci (ranije dva do šest mjeseci). Nema objašnjenja zbog čega su kazne smanjene.

U potpunosti je novi članak 90. koji se bavi raskidom ugovora kluba i igrača bez opravdanog razloga. Po novome će dakle igrači koji bez opravdanog razloga raskinu ugovor s klubom, a to potvrdi Arbitražna komisija, biti kažnjeni zabranom igranja od četiri mjeseca pa do šest mjeseci. S druge strane, ukoliko ugovor raskine klub, ili pak bude nagovarao igrača na raskid ugovora tijekom zaštićenog razdoblja, bit će kažnjen zabranom registracije igrača tijekom dva prijelazna razdoblja.

Najzanimljivija je međutim promjena Disciplinskog pravilnika prema kojoj se, vjerojatno, neće više moći dogoditi "slučaj Varaždin". Prema članku 94. naime, klub koji u roku ne isplati novčanu kaznu ili obavezu prema drugom klubu, igraču, treneru, službenoj osobi ili nogometnom tijelu bit će kažnjen jednim negativnim bodom na svakoj utakmici koju odigra seniorska momčad sve do ispunjenja obaveze. Nakon šest mjeseci neispunjenja obaveze (i negativnih bodova) moći će se klub suspendirati. Dakle, oni klubovi koji su do sada bili suspendirani po arbitražama moći će još šest mjeseci igrati umjesto da im se zabrani igranje.

Promijenjen je i članak 139., koji govori o stečaju nad klubom, a što do sada nije bilo uređeno kako valja. Ponovno, vjerojatno, da se ne bi dogodio "Varaždin", sad se decidirano određuje da suspenzija ili pak oduzimanje bodova prestaju s danom otvaranja stečaja nad klubom te se neće obnoviti ukoliko klub na ročištu prizna potraživanja. Ukoliko pak stečajni upravitelj ospori potraživanja, ili se odluči da se poslovanje kluba neće nastaviti, disciplinske se mjere opet pokreću.

Nadalje, klubovi imaju svega dva dana da se žale na odluku o negativnim bodovima, a žalba ne odgađa izvršenje. U članak 157. je također dodano da se sve suspenzije izrečene prije stupanja ovog novog pravilnika ne ukidaju već ostaju na snazi. Pravilnik će se primjenjivati tek od 1. srpnja 2013.

Nakon ovoga, postavlja se pitanje što je s Kup utakmicama, i kako će se ti negativni bodovi obračunavati u takvim ogledima. U dopunjenom Disciplinskom pravilniku o tome nema govora.

Izvještaj o radu Hrvatskog nogometnog saveza u 2012. godini

Zanimljivosti ima i u ovom izvještaju, koji također nije predan novinarima na uvid. Tako je nakon druge sjednice Skupštine formiran Odbor za hitnost, kojeg čine predsjednik (Davor Šuker), dopredsjednici (Đuro Bukvić, Robert Komen, Ante Kulušić, Miroslav Uljan i Ante Vučemilović) te - Zdravko Mamić. Podsjetimo, prema Statutu HNS-a, Odbor za hitnost donosi odluke između dviju sjednica Izvršnog odbora u predmetima i o pitanjima koja ne trpe odgodu, no Statut ne navodi koji su to slučajevi.

Što se Disciplinske komisije tiče, ona je vodila 64 postupka, a najteža izrečena kazna bila je isključenje iz nogometne organizacije za jednog trenera i dvojicu igrača zbog namještanja utakmica. Velika većina postupaka odnosila se na suspenzije klubovima. Komisija za žalbe imala je 31 postupak. Posebno je veliki promet imalo Žalbeno tijelo za licenciranje, koje je tijekom 2012. imalo čak 40 žalbi i pritom izdalo 11 UEFA licenci, 14 prvoligaških i 17 drugoligaških licenci. Arbitražni sud HNS-a je u 2012. godini okončao 122 predmeta, čija je vrijednost iznosila preko 19 milijuna kuna.

HT Prva liga

1Dinamo 3684:28+5685
2Osijek 3659:25+3477
3Rijeka 3651:46+561
4Hajduk 3648:37+1160
5Gorica 3660:47+1359
6Šibenik 3632:47-1535
7Slaven Belupo 3636:53-1734
8Lokomotiva 3629:60-3130
9Istra 1961 3627:52-2529
10Varaždin 3630:61-3128

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometTop temaHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • NO_N@ME12.03.2013. u 00:13
  Zato šta Šibeniku ne odgovara da mu Hajduk uplati novce na žiro račun kluba jer će se onda vjerovnici namiriti. Tako Šibenčani oni koji vode klub daju Hajduku dozvolu da produlje rok. Ne brini se kamate idu platit će se to sad 4.7 milijona kuna ili više.
  NO_N@ME
 • NO_N@ME12.03.2013. u 00:09
  Previše se pažnje pridodaje mafiji i njihovu radu. GNK Dinamo plaća leasing auta nogometnom sudcu. Pametnom dosta.
  NO_N@ME
 • Cleverley2312.03.2013. u 00:08
  Mene zanima samo zašto jedan ugledni Varteks(Varaždin) i Karlovac su izbačeni iz lige u županijske, a jedan Hajduk koji je dužan Šibeniku nije + im se odgađa svako malo rok za davanje keša Šibeniku. To je samo dokaz silovanja i malverzacije nad "malim i siromašnim" klubovima.
  Cleverley23
 • Nikal12.03.2013. u 00:03
  Ovo bi spasilo propadanje Varteksa i Karlovaca da je lani uvedeno!!
  Nikal