Nogomet

Policija privela Zdravka Mamića poslije izjava o Jovanoviću

Ante Zovko • petak, 15.03.2013.
Policija privela Zdravka Mamića poslije izjava o Jovanoviću

Iako se policija nije oglasila priopćenjem, vjeruje se da je u petak privela izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića zbog njegovih izjava o ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću koje su naišle na brojne osude, uključujući predsjednika države Ivu Josipovića.

Mamića, koji je i član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, policija je privela u klubu i odvela na obavijesni razgovor. Pretpostavlja se da su povod privođenju njegove izjave koje je dao na gostovanju na Soundset radiju u petak ujutro o Željku Jovanoviću, ministru znanosti, obrazovanja i sporta.

Između ostalog, rekao je u dvominutnom monologu: "Ispadam sada grub, ali žalosno je da je ministar u Vladi RH, to je uvreda za hrvatskog čovjeka. Zamislite da čovjek koji je Srbin i koji nikada u životu nije radio u znanosti, prosvjeti, športu, osim što je bio dizač utega, može biti ministar najvažnijeg resora u državi. Znanost, prosvjeta, školstvo, učenici, sportaši, de facto svaki čovjek u Hrvatskoj je u tome. I onda daš takvu odgovornost čovjeku bez ikakvog iskustva i s takvom hrvatomržnjom."

Njegove riječi naišle su na osudu sa svih strana. Među prvima oglasio se Hrvatski nogometni savez koji je protiv njega pokrenuo disciplinski postupak zbog kršenja Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i ogradio se od izjava.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović osudio je u priopćenju Mamićev istup: "Riječi kojima je osobno, najvulgarnije i primitivno izvrijeđao ministra Željka Jovanovića jednako su uvredljive i zloćudno agresivne prema svim pripadnicima srpske manjine i Srbima kao narodu u cjelini. Takav je govor neprihvatljiv svakom civiliziranom i demokratskom društvu i zaslužuje svaku osudu."

Među onima koji su osudili Mamićevu retoriku bili su i čelnik oporbe, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, razni članovi vladajuće koalicije te Hrvatski helsinški odbor.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • Munchen25.03.2013. u 17:39
  Opet si par koraka unaprijed otišao, ne govorim ni o kakvom anarhizmu već o 'hipotetičkom' mišljenju koje si naveo. Dakle da ponovim, dokle god mi nisi ništa ukrao iz stana nisi počinio kazneno djelo, ti u međuvremenu ako i misliš da je samosloživanje mojim stvarima u redu (po meni) ne činiš... [više na forumu]
  Munchen
 • cameosis16.03.2013. u 21:43
  svaka tebi čast -- samo što ti ne govoriš o demokraciji, nego o anarhizmu i kollektivnom vlasništvu, a to je sasvim drugi par postola.da se razumijemo, anarhizam nema veze s anarhijom, samo takav sustav u hrvatskoj nemamo -- i sumnjam da će ga većina u hrvatskoj ikad prihvatiti ili biti na moralno... [više na forumu]
  cameosis
 • Munchen16.03.2013. u 13:43
  Jadna nam država ako ti, koji si kako kažeš pravnik, na ovakav način iščitavaš moju rečenicu, hermeneutika ti očito nije jača strana. Ali ipak, da razjasnim ovu tvoju "analogiju". Da, tvoje sarkastično mišljenje da se možeš poslužiti u mom stanu sa svime što tamo nađeš nije protuzakonito... [više na forumu]
  Munchen
 • zlocesti_vuk16.03.2013. u 13:29
  Rasprava se svela na lik i djelo Zdravka Mamića, a ne na izjavu. Prva stvar, Mamić godinama otvoreno vrijeđa i napada ljude. MUP ne reagira. Drugo, Jovanović u nekoliko navrata otvoreno vrijeđa neistomišljenike, neselektivno nogometne djelatnike, pa čak priznaje nezakonito djelovanje vlastitog... [više na forumu]
  zlocesti_vuk
 • cameosis16.03.2013. u 13:18
  ... evo ti primjer u skladu s tvojom izjavom -- moje mišljenje je da se mogu poslužiti u tvom stanu sa svime što tamo nađem -- i ako ti se to ne sviđa, dat ću ti šaku u glavu. jesam li točno sažeo tvoju definiciju "demokracije"?
  cameosis