Ostali sportovi

Jedno kontroverzno pravilo ukinuto, drugo uvedeno

Tomislav Viduka • ponedjeljak, 25.03.2013.
Jedno kontroverzno pravilo ukinuto, drugo uvedeno
Foto: EPA

Prošli tjedan vlasnici NFL momčadi aktivno su radili na revidiranju postojećih i uvođenju novih pravila tijekom godišnje konvencije koja se održava u Phoenixu. Novosti koje će najdublje utjecati na tok igre svode se na dva pravila, od kojih je jedno ukinuto (Tuck rule) i jedno novo doneseno. U svojim odlukama vlasnici su se po vlastitim riječima vodili onime što utječe na sam tok igre te sve češćom temom u posljednje vrijeme, sigurnošću igrača na terenu.

Pravilo koje je ostalo zapamćeno kao Tuck rule najviše se veže uz utakmicu New England Patriotsa i Oakland Raidersa odigranu u divizijskom krugu doigravanja 19. siječnja 2002. U navedenom dvoboju suci su procijenili kako je dodavač Patriotsa imao namjeru baciti loptu prema svojim hvatačima, ali je u zadnji tren odustao od te odluke pa je loptu vratio bliže tijelu nakon čega su ju iz njegovih ruku izbili igrači Raidersa i kasnije pokupili fumble. Iako je u tom trenutku suđeno ispuštanje i promjena posjeda lopte na reakciju dužnoisnika za pregledavanje snimki zaključeno je kako je Tom Brady prekinuo pokret bacanja lopte te ju nakon toga vratio u svoje naručje. Upravo taj rijetki slučaj bio je pokriven tuck pravilom.

Naime, ispuštenu loptu (fumble) je moguće dosuditi ako dodavač ne izvršava pokret bacanja iste pokrećući ruku prema naprijed, a u slučaju da je tome tako ako lopta dotakne tlo odluka sudaca trebala bi biti samo neuspješno dodavanje i nastavak posjeda momčadi koja je do tada bila u napadu. No, tuck pravilo je iznimka koja je govorila kako povratak lopte u dodavačevo naručje nakon odustajanja od bacanja lopte također treba biti protumačeno kao dodavanje prema naprijed te ako u tom procesu dodavač izgubi loptu odluka bi trebala biti neuspješno dodavanje. S obzirom na to da su upravo zbog toga što su zadržali posjed lopte Patriotsi uspjeli postići još tri poena te odnijeti pobjedu navedeni dvoboj ostao je upamćen kao Tuck rule utakmica.

Za ukidanje ovog pravila koje je od sudaca tražilo da procjenjuju namjeru dodavača glasalo je 29 momčadi, protiv ukidanja bili su Pittsburgh Steelersi, a New England Patriotsi i Washington Redskinsi nisu glasali. Nakon donošenja navedene promjene vlasnik Patriotsa Robert Kraft je izjavio: "Volim tuck pravilo i zauvijek ću ga voljeti. Znam da se Al Davis (dugogodišnji vlasnik Raidersa), pokoj mu duši, sada smiješi."

Osim ukidanja toliko "opjevanog" pravila vlasnici su se u srijedu odlučili za uvođenje novog pravila koje bi po njihovoj procjeni trebalo donijeti dodatni nivo sigurnosti američkom nogometu. Naime, od iduće probijačima (i općenito igračima koji nose loptu u rukama) sezone biti će zabranjeno spustiti glavu prema dolje prilikom udarca u protivnika. Navedeno pravilo trebalo bi osigurati manje direktnih udaraca vrhom kacige u vrh kacige protivnika te samim time i smanjiti broj potresa mozga i trzajnih ozljeda vrata. Jedina iznimka od pravila bit će prostor između linijaša (tackle box) i to do tri yarde od linije izvođenja lopte prema naprijed.

Same obavijesti o ovakvim promjenama uzburkale su strasti među navijačima i nekim medijskim ličnostima te igračima, ali liga ovim putem čvrsto poručuje kako planira rizik teških ozljeda glave svesti na minimum. Iako tehniku spuštanja glave prilikom udaraca većina igrača ne uči tijekom svoj "školovanja" radi se više o instinktivnoj reakciji kako bi se napadač s loptom zaštitio od nadolazećeg protivnika. Ovim modifikacijama i prilagodbom tehnike treneri će već u nižim dobnim uzrastima biti prisiljeni učiti svoje "pulene" kako se ispravno ulazi u duel te kako se glava ne spušta prema zemlji prije same kolizije.

Jedino što ostaje uistinu upitno je provođenje ove odluke na terenu gdje će suci u trenu morati odlučiti je li igrač spustio glavu dovoljno da ga se kazni. S obzirom na istraživanje lige koja je pregledom snimki ustanovila kako bi bilo suđeno 11 takvih kazni u dva kola protekle sezone čini se kako će djelitelji pravde imati mnogo posla. Jer nije moguće sa sigurnošću ustvrditi da bi u "samo" 11 situacija arbitri posegnuli za žutim zastavicama te da bi sve takve odluke bile potvrđene ako bi se o njima dodatno raspravljalo nakon bacanja navedenih komada tkanine. Jedino što obožavateljima NFL-a i ostatku medijskog svijeta ostaje je pratiti kako i koliko uspješno će se ovo novo pravilo aplicirati u budućnosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!