Ostali sportovi

Hrvatski odbojkaši poraženi u Europskoj ligi od Izraela u pet setova

Sportnet • petak, 21.06.2013.
Hrvatski odbojkaši poraženi u Europskoj ligi od Izraela u pet setova

Hrvatski reprezentativci upisali su prvi poraz u Europskoj ligi. Iako su u Tel Aviv stigli kao prvi u skupini C te se posljednjeplasirana ekipa Izraela činila kao lagani zalogaj na startu drugog turnira, upisali su poraz 3:2 i u pitanje doveli nastup u završnici koji se nazirao nakon prikazanog u Rovinju.

Previše problema sa servisom već na početku prvog seta rezultiralo je hvatanjem priključka sve do 17:16 kada Žukovski servira za izjednačenje. Izbornik Igor Šimunčić uvodi Sedlačeka te stvara razliku od +2 (18:20), a blok Čosić-Peterlin završava set 18:21.

Drugi set Hrvatska započinje servisom Matije Sabljaka za 2:0, a bod razliku drži do 7:7. Sokolov i Katzenelson najbolji su u redovima Izraela i upravo zahvaljujući igri baziranoj na toj dvojici domaćin dolazi do prednosti 10:8 što Šimunčić prekida time-outom. Žukovski kuha loptu i servira as te vraća Hrvate u vodstvo, 11:12. Ivan Čosić upisuje as servis, budi se i Raič te hrvatska reprezentacija gotovo da počinje slaviti nakon 21:15 u drugom setu.

Međutim, u trećem setu Izraelci odlučuju bučnoj publici, koju je organizator naoružao navijačkim rekvizitima, dokazati da nije uzalud došla te odmah na početku radi razliku od 5:1. Lošim prijemom servisa s hrvatske strane ta se prednost penje na 9:2 što je novim sustavom bodovanja do 21 poena teško dostižno. Uz to, hrvatska ekipa ponovno ima problema i sa servisom pa iako Vinarsky prvu meč loptu šalje u mrežu, drugu im Hrvatska poklanja.

I u četvrti set domaćini ulaze s prednošću od +2. Njihov tehničar Katzenelson bez problema ostvaruje sve svoje zamisli i lako motivira svoju momčad koja konstantno bježi dva poena. Raič as servisom Hrvatsku vraća na 16:15, ali kao da je i sportska sreća okrenula leđa, pa se svaka lopta s ruba mreže otkotrljala na hrvatsku stranu. Najdramatičniji je upravo završetak četvrtog seta u kojem od 19:18 Hrvatska uspijeva izgubiti 24:22.

U odlučujućem setu jasno je da su Izraelci dobro proučili Ivana Raiča, ali i da ih zbunjuje Fran Peterlin. No, sve im polazi za rukom te se razlika brzo povećava na 8:3. Kod 13:8 izgledalo je da se Hrvati mogu vratiti pa Sabljakov as servis za 13:10 dolijeva još malo nade. Ali, kao da je neka druga Hrvatska bila na turniru u Rovinju, te Izrael lako upisuje pobjedu 15:10 u setu.

"Ne znam gdje smo bili. Ne mogu razmišljati. Sigurno je samo da nismo bili ovdje", tužno je komentirao Raič. Puno žešći u sagledavanju propusta bio je izbornik Šimunčić: "Nakon samo jedne utakmice teško je reći što je razlog, ali ono što smo pokazali je sramota. Tvrdim da ćemo sutra pokazati bolju igru. Valjda nam treba jedno spuštanje na zemlju, spuštanje koje je bolno. No, koliko je realno da ekipa u ovakvom turnirskom sustavu sebi zamišlja da može igrati final four , to svako sebi treba odgovoriti. A nije da nisu upozoreni na to u pripremi za utakmicu."

Već sutra u 16:00 po hrvatskom vremenu reprezentaciju čeka ne samo Bjelorusija, već i odgovor na pitanje je li opterećenje final foura ipak bio previše težak teret koji su sami sebi postavili.

(foto: Agencija PPS)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • sancho panza21.06.2013. u 23:56
    odraz današnje igre
    sancho panza
  • idukar1721.06.2013. u 21:37
    odraz rada u našem savezu
    idukar17