Ostali sportovi

Bejzbolašu Alexu Rodriguezu 211 utakmica kazne zbog dopinga

Ivana Strahija, Filip Jukić • utorak, 06.08.2013.
Bejzbolašu Alexu Rodriguezu 211 utakmica kazne zbog dopinga

U Biogenesis skandalu pao je najpoznatiji bejzbolaš današnjice, Yankee Alex Rodriguez, koji je dobio ukupno 211 utakmica kazne, a uz njega je još 12 igrača u MLB-u kažnjeno s po 50 utakmica zabrane igranja....

Iako je još u siječnju Miami New Times u javnost iznio skandal Biogenesis, tek su sada izrečene kazne za one koji su uključeni u dopingiranje, a najviše je odjeknula kazna za Alexa Rodrigueza, legendu bejzbola.

Prodavali i srednjoškolcima?

Biogenesis skandal vrti se oko klinike u Južnoj Floridi, koja se trebala baviti različitim tretmanima pomlađivanja. No, jedan je bivši zaposlenik klinike, koja se zatvorila 2012. godine, novinama donio dokaze da je cijeli niz bejzbolaša, ali i drugih sportaša, u klinici dobivao različite nedopuštene suspstance, s ciljem nedozvoljenog poboljšanja performansi na sportskom terenu.

Osim sportske inspekcije, istragu je otvorio i ured javnog tužitelja u Miamiju, jer postoje indikacije da je različite supstance klinika prodavala i srednjoškolcima.

Kako stoji u priopćenju MLB-a, 38-godišnjak, igrač New York Yankeesa, je kažnjen s 211 utakmica zabrane igranja, pošto su pronađeni tragovi upotrebe i posjedovanja cijelog niza zabranjenih supstanci, uključujući testosteron i hormon rasta, te njihovu upotrebu tijekom cijelog niza godina. K tome je, kaže priopćenje, Rodriguez pokušao sakriti zloupotrebu lijekova i obmanuti inspekciju MLB-a.

Kazna Rodriguezu od 211 utakmice neigranja u regularnoj sezoni automatski onemogućuje A-Rodu bilo kakve nastupe do 2015. godine i čini se kao nepremostiva prepreka za jednog sportaša u kasnim tridesetima koji se ponovno želi vratiti na sami vrh.

Ostala dvanaestorica, kažnjena sa po pedeset utakmica kazne, su Antonio Bastardo (Phillies), Everth Cabrera (Padres), Francisco Cervelli (Yankees), Nelson Cruz (Rangers), Fautino De Los Santos (bez kluba), Sergio Escalona (Astros), Fernando Martinez (Yankees), Jesus Montero (Mariners), Jordan Norberto (bez kluba), Jhonny Peralta (Tigers), Cesar Puello (Mets) i Jordany Valdespin (Mets).

Za razliku od ostalih "osuđenika" Rodriguez je iskoristio pravo na žalbu što mu omogućuje igranje baseballa sve dok prvotnu odluku ne potvrdi glavni povjerenik za ovu vrstu problema u MLB-u, Fredrick Horowitz. Vijest o suspenzijama nije još niti obišla sve kutke sportske javnosti, a Rodriguez je u Chicagu već igrao svoju prvu povratničku utakmicu te u prvom dolasku na udaračku poziciju ubilježio single.

Ne treba ni reći kako je bejzbolska javnost ogorčena i razočarana ponašanjem i postupcima osuđenih igrača, ali s druge strane i zadovoljna što se poduzimaju potrebne akcije kako bi se u budućnosti spriječila takva ponašanja. Međutim, dio javnosti još uvijek smatra kako su kazne preblage te da igrači, kao i njihovi klubovi, trebaju snositi veću odgovornost, a samim time i biti izloženi drastičnijim presudama.

Kako god, očito je da najjača bejzbolska liga svijeta odlučno kreće u veliko "čišćenje" te kažnjavanje svih onih koji na prevarantski način žele doći do uspjeha.

foto: Wikipedia, Keith Allison

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • idukar1707.08.2013. u 15:42
    to znaći da nema sporta koji je ćist
    idukar17
  • Lovro-ZG06.08.2013. u 18:41
    još jedan sport uništen dopingom...
    Lovro-ZG