Nogomet

Povučeno porezno rješenje, stiže novac od transfera Rukavine, pregovori počinju u četvrtak

Ivana Jurica • ponedjeljak, 09.09.2013.
Povučeno porezno rješenje, stiže novac od transfera Rukavine, pregovori počinju u četvrtak
Foto: Martina Japundžić

Nakon dobrih vijesti s travnjaka gdje momčad dobro gura u Trećoj HNL, ovog ponedjeljka stigle su i odlične vijesti s gornjeg kata klupske zgrade. Predsjednik kluba Goran Pauk izvijestio je kako je Porezna uprava povukla svoja rješenja, odnosno kako će se novac za transfer Ante Rukavina s Poljuda u Grčku na kraju ipak naći u blagajni kluba sa Šubićevca.

Početak tjedna donio je još pozitivnih vijesti za HNK Šibenik. Direktor Novica Ljubičić sazvao je konferenciju za novinare, no, sve do dolaska u klub i izjava predsjednika Pauka novinari nisu znali koja je tema pressice. No, pretpostavka da će vijesti biti dobre pokazala se točnom.

"Porezna uprava povukla je sva rješenja prema HNK Šibenik, NK Šubićevac i vezano za to NK Hajduk Split, što bi značilo da smo na dobrom putu da ovo preoblikovanje privedemo kvalitetno kraju. To je jako bitna informacija, jer smo očekivali da ovo neće biti moguće prije potpisa ugovora između Ministarstva financija i Grada. Međutim, ipak je bilo moguće povući rješenja prije potpisa tog ugovora. Zahvala Poreznoj upravi na ekspeditivnosti i brzini. Radimo još na deblokadi računa NK Šubićevac od strane nekih vjerovnika i tu ćemo dobiti odgodu, ali o tome više kad se dogodi", istaknuo je u uvodu predsjednik Narančastih.

Naglasio je Pauk kako je ova posljednja odluka, kao i korekcija visine poreznog duga, vrlo bitna za Šibenik: "Ovim svime postupak preoblikovanja teče prema svojoj konačnici. Obavio sam razgovore s 90% igrača, 99% njih je išlo na pretvaranje jednog dijela obveza u dionice, nešto više od milijun kuna. Pregovaram i s ostalim pravnim i fizičkim osobama, taj posao još nije završen, ali ovaj dio priče s druge strane nam daje za pravo da se nadamo da će sve biti u redu."

Novac od Hajduka za tekuće obaveze

Pojasnio je Pauk i hoće li novac od Hajduka u postupak preoblikovanja ili ne: "Taj novac neće u privatizaciju nego u rješavanja tekućih obaveza kluba. Oni direktno nemaju veze s preoblikovanjem, ali imaju indirektno. Ponavljam, postupak preoblikovanja moramo proći ne samo na način da pretvorimo potraživanja države u dionice već da budemo u mogućnosti platiti sve ono ostalo što ne budemo mogli pretvoriti u dionice, a tu su nam bitna upravo sredstva od Hajduka koja bi u cijeloj protuvrijednosti trebali pokriti upravo te obveze. S druge su nam strane nekakav argument, nekakav as u rukavu za pregovore sad s igračima i s fizičkim osobama i pravnim. Da ako nam jedan dio, veći ili manji oproste, neki dio možemo platiti upravo kalkulirajući na ta sredstva Hajduka, na sredstva Zagrebačke banke koja će stići, na sredstva od Agrokora. To je ta masa koja neće direktno ići u preoblikovanje, u smislu dionica, ali su tekuća likvidna sredstva koja omogućavaju da budemo kvalitetni, da nas sutra neće netko blokirati čim formiramo novo dioničko društvo i utjerati u novi problem."

Skidanje poreznog rješenja donosi i novu dimenziju Šibeniku u pregovorima s Hajdukom, sad su Šibenčani u puno boljem položaju nego ranije. "Naravno, ovo podrazumijeva sad ono što smo čekali i zašto do sada nismo mogli reagirati, vezano za Hajduk i ova sredstva koja imamo u potraživanju od njih. Mi Hajduka de facto nismo smjeli pritiskati, na način da ih ucijenimo da plate ta sredstva dok je postojalo ovo rješenje, jer ako bi se odlučili na plaćanje morali bi platiti u državni proračun. Mislim da je to svima jasno. Često smo prozivani kako mi to činimo njima, a ne činimo sebi. Sad kad je porezno rješenje povučeno, otvara nam se mogućnost pregovora i razgovora s Hajdukom, a oni će uslijediti u četvrtak. Naći ćemo nešto što odgovara svima. Da svi skupa budemo zadovoljni, to je dosta bitno u cijeloj priči, jer ta cca 4 milijuna kuna i konačna cifra trebaju biti predmet sporazuma", naglasio je Pauk.

"Nadam se da ćemo to uspjeti razriješiti na način da oni to plate u jedno razumno vrijeme koje neće biti teretno po nogometni klub, niti po iti jednu njegovu egzistencijalnu stvar. A to je da nas netko sutra ne odvede u stečaj jer nas Hajduk ne plaća dovoljno kvalitetnom dinamikom", dodao je predsjednik kluba sa Šubićevca.

Splićani imaju odgodu suspenzije do kraja rujna kad je u pitanju domaće prvenstvo, a do kraja rujna trebaju regulirati i svoje financijske obveze zbog FIFA Fair playa: "I to je dio priče. S tim da imamo i mi presuđen predmet Kovač u njihovu korist. To je ono zbog čega smo i krenuli u cijelo ovo tužakanje. Blaževića su izgubili jer nisu imali argumente, jer su potpisali dokument da se odriču tih sredstava, dok za Kovača, nažalost, nismo imali ništa osim usmenih obećanja i to je sudski završilo tako kako je. To je otprilike 50 tisuća eura i to će se iskompenzirati: ono što su oni dužni nama umanjit će se za taj iznos i idemo dalje."

Dotaknuo se Pauk samo kratko i natjecateljskog dijela: "Imamo svoj slijed utakmica koji se odvija relativno kvalitetno, treći smo. Možemo reći da zadržavamo našu želju i koncepciju da se vratimo u Drugu ligu. Moram reći da nam je prvi dio prvenstva prioritet riješiti klub, onda ćemo biti pametniji što se tiče ekipe i eventualnih potreba tu, u drugom dijelu prvenstva imati jednu zdraviju situaciju za rješavati sportski dio priče."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
 • bradavica11.09.2013. u 20:28
  Povučeno porezno rješenje, stiže novac od transfera Rukavine, pregovori počinju u četvrtak!!!!!! izjava lažljivca Pauka jadnika koji misli da ima mozga-no nema on taj organ
  bradavica
 • YUGOSLAVIA10.09.2013. u 12:25
  Dajte klub nogometnim zanesenjacima, a ne političarima u ruke... Jer samo istinski nogometni zaljubljenici mogu vratiti Šibenik tamo gdje mu i je mjesto - u 1.ligu!
  YUGOSLAVIA
 • 280410.09.2013. u 10:36
  Čim je HDZ u upravi kluba, nastupaju financijski problemi, a novac je ZNA SE gdje.
  2804