Vodeni sportovi

Svjetski prvaci jedan protiv drugoga u borbi za klupskog prvaka

Sportnet • petak, 13.09.2013.
Svjetski prvaci jedan protiv drugoga u borbi za klupskog prvaka

Ni prolom oblaka s tučom veličine lješnjaka nije bitnije uspio poremetiti start veslačkog državnog prvenstva koje je u petak popodne počelo na Jarunu. Atrakciju ovoga događaja, sa sudjelovanjem predstavnika 27 klubova i reprezentativaca iz svih dobnih kategorija, pojačavaju i najzvučnija imena hrvatskog veslanja.

U klupskim dresovima međusobno će se sučeliti svjetski prvaci, članovi zlatnog četverca na pariće - braća Sinković (Mladost Zagreb), Martin (Trešnjevka) i Šain (Iktus Osijek), te članovi reprezentativne posade četverca bez kormilara - braća Begović (Jadran Zadar) te Janjić i Kolobarić (Iktus Osijek).

Početku državnog prvenstva prethodila je konferenciji za medije na kojoj je vodstvo HVS-a iznova istaknulo veličinu i značaj naslova svjetskog prvaka našeg četverca na pariće. Predsjednik HVS-a Zlatko Buzina izrazio je uvjerenje da će taj pothvat uskoro biti kapitaliziran i sponzorskim ugovorom našem najtrofejnijem kvartetu koji u kontinuitetu donosi odličja od 2009. godine i jedan je od najvećih hrvatskih sportskih brendova.

Slika 1 od 1.

Trener četverca na pariće, Nikola Bralić, također je istaknuo važnost logističkog praćenja posade: "Imamo veslače od 24 i 25 godina, dakle, momčad za još dva olimpijska ciklusa, ali sve što budu stariji, rad s njima bit će zahtjevniji. Pritom mislim na zdravstvenu skrb, masaže, specijalističke preglede kad dođe do ozljede... Moramo ih sačuvati jer od mlađih snaga nemamo ništa na vidiku. Ova posada može još godinama biti na svjetskom vrhu ili pri vrhu, zato bi im nužno trebao sponzor", istaknuo je Bralić.

Buzina je pohvalio i deveto mjesto na svijetu četverca bez kormilara, za koje je izbornik Srećko Šuk ustvrdio da je ogroman uspjeh stavimo li ga u odnos s rezultatima velikih veslačkih nacija. Trener Krešimir Ižaković bio je prepun pohvala za svoj četverac: "Nikad nisam radio s homogenijom ekipom. To je pravi užitak. Nezahvalno je procjenjivati njihov krajnji domet, ali nema dvojbe da su im perspektive velike."

Ižaković je još dodao da su se bitno ubrzali tijekom spariranja s četvercem na pariće uoči SP-a, a to su na pressici potvrdili i iktusovci - Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić (braća Begović bili su spriječeni fakultetskim obvezama), uz napomenu da im je malo zakazala fizička sprema. Janjić je vrlo odlučno potvrdio olimpijske ambicije rečenicom da se s osječke Copacabane, uz kvalitetan rad može stići i do one originalne, brazilske. Optimizam je iskazao i Kolobarić najavom novog kvalitativnog iskoraka posade već u novoj sezoni.

I jednima i drugima, velika su očekivanja od nastupa na državnom prvenstvu. Valent Sinković veslat će u tri discipline – dvojcu na pariće, četvercu i osmercu, te, kao i prošle godine, računa na tri zlata. Uz dobru utrku u četvercima na pariće, "kralj samaca" Damir Martin očekuje najsjajnije odličje u skifu, iako je i David Šain obećao da će u toj disciplini "gristi do kraja", a za nastup je prijavljen i iskusni Mario Vekić.

Budući da su očekivanja Martina Sinkovića ista kao i Valentova, dobio je zadatak ocijeniti od 1 do 10 koji mu je dvojac draži - novostvoreni bračni ili veslački bratski? Odlično se snašao: "I jedan i drugi dvojac su za 10, a draži mi je ipak ovaj bračni."

Kako je naglasio voditelj natjecanja na PH, Milivoj Slapničar, najatraktivnije subotnje utrke su od 12 sati do 13 sati, a šlager-utrka nedjeljnog programa je finale osmeraca u 13 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!