Nogomet

Nogometni sindikat upozorava na ignoriranje udaraca u glavu

Ante Zovko • utorak, 15.07.2014.
Nogometni sindikat upozorava na ignoriranje udaraca u glavu
Foto: EPA

Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu udarci u glavu u ozljede povezane s njima nisu bile rijetkost, a neki su igrači nastavljali igrati ignorirajući savjete liječnika. FiFPro, sindikat profesionalnih nogometaša, upozorava, da će takva praksa imati štetne posljedice za sve.

Posljednji slučaj na Svjetskom prvenstvu dogodio se u samom finalu, kad je Nijemac Christoph Kramer nastavio igrati poslije udarca u glavu, ali je kasnije morao izaći. Javier Mascherano i Alvaro Pereira igrali su do kraja poslije udaraca u glavu.

Glasnogovornik FIFPro-a Andrew Orsatti u razgovoru za je upozorio da se takva praksa ne smije nastaviti. Osim zdravlja igrača, mogli bi financijski stradati i klubovi, savezi i druge organizacije, smatra, pozivajući se na primjere iz američkog nogometa.

"Svjetsko prvenstvo je kao nogometni vrhunac postao pozornica za pokazivanje kako se odnositi prema ozljedama glave. Očigledno je ovo Svjetsko prvenstvo pojačalo diskusije dotle da one više ne mogu biti ignorirane, a činjenice su nepobitne."

"Postoji ogromna medicinska dokumentacija, a pogled na druge sportove, kao što je NFL, ukazuje na teške lekcije koje su završavale na sudovima i odštetama u stotinama milijuna dolara umirovljenim igračima, a povezane su s udarcima u glavu koji su se stalno ponavljali. Bez obzira kakvo mišljenje imali o razlikama u ovim sportovima, to su kontaktni sportovi", kaže Orsatti.

"Vrlo je jasno da imamo situaciju u kojoj nitko više ne može ignorirati medicinske savjete. Vidjeli smo kako je Alvaro Pereira izgubio svijest i rekao, 'Svjetla su se ugasila'."

"Kad je Clint Dempsey slomio nos igrajući za SAD, tko kaže da to ujedno nije bio potres mozga? U finalu je Kramer dobio udarac u glavu, Mascherano u polufinalu. Potrebno je 10 do 15 minuta kako bi se izvršila procjena o potresu mozga. Činjenica da se igrače slavi kao moderne gladijatore kad nastave igrati usprkos bolovima je neznanje i manjak obrazovanja. Oni se moraju zaštititi. Ne možete ignorirati današnju stvarnost."

FIFPro poziva Fifu i Uefu prije svih da uvedu u sustav liječnike koji nisu zaposlenici klubova i saveza, kako bi igrači u slučaju ozljeda glave mogli imati neovisno mišljenje. "Takav stručnjak ne bi bio pod pritiskom trenera kojem momčad u tom trenutku ima deset igrača na terenu", zaključuje Orsatti.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • raz_bojnik15.07.2014. u 18:29
    Naši su bili najpametniji, nisu išli agresivno na visoke lopte i nitko nije nastradao. Pletikosa ispuca loptu, a sitni meksikanac je lagano skupi.
    raz_bojnik