Zimski sportovi

Fenninger pobjedom do vodstva u ukupnom poretku, Maze podbacila

Sportnet • petak, 13.03.2015.
Fenninger pobjedom do vodstva u ukupnom poretku, Maze podbacila
Foto: EPA

U današnjem veleslalomu Svjetskog kupa u Areu do pobjede je došla Anna Fenninger ispred Nadie Fanchini i Eve Marie Brem. Uz podbačaj Tine Maze, Fenninger je ovim rezultatom preuzela vodstvo u ukupnom poretku.

Nakon što je u prosincu švedski Are neplanirano uskočio u kalendar Svjetskog kupa kao zamjena za Val d'Isere, ovog vikenda došlo je vrijeme da se održe redovite ženske utrke u kalendaru Svjetskog kupa u Areu. Danas je na redu bio noćni veleslalom. Sve je bilo spremno za nastavak borbe za veliki i mali globus. Prva je sa starta u prvoj vožnji krenula trenutno druga u poretku veleslaloma Eva Maria Brem i stigla je dobrom vožnjom do cilja, no tek je trebalo vidjeti koliko to vrijedi. Nakon nje na startu se pojavila Mikaela Shiffrin koja je zaostajala kroz cijelu utrku i ušla je u cilj s 56 stotinki zaostatka za Brem. Nakon nje krenula je druga iz veleslaloma u prosincu, Sara Hector. Ona je skijala bolje od Shiffrin i došla u cilj s 21 stotinkom zaostatka za Evom Mariom Brem. Prilika za dvostruko austrijsko vodstvo bio je start sljedeće skijašice, Kathrin Zettel. Zettel je u cijeloj vožnji bila tu negdje s Brem, ali je na kraju u presudnom srednjem i donjem dijelu odskijala malo brže od nje i ušla u cilj sa šest stotinki prednosti. Još jedna domaća uzdanica Jessica Lindell Vikarby nije mogla puno napraviti te je ušla u cilj kao tada posljednja s 1.11 zaostatka za Zettel. Za kraj skupine sedam najboljih veleslalomašica svijeta ostale su i dvije pretendentice na veliki kristalni globus.

Prva od njih dvije krenula je Anna Fenninger. Nije krenula dobro u vožnju, uz par sitnih grešaka već na prvom prolazu kasnila je 30 stotinki za Zettel. U srednjem dijelu staze najviše je pustila skiju i shodno tome najmanje od sviju kasnila u vratima te prenijela dobru brzinu i na kraju sve nadoknadila te ušla u cilj kao prva s 50 stotinki prednosti ispred Zettel za trostruko austrijsko vodstvo. Nakon nje krenula je Tina Maze, ona nije bila na visini zadatka kao Fenninger i kroz cijelu stazu izuzev gornjeg dijela koji je Fenninger lošije odskijala je zaostajala za njom i ušla je u cilj na tada diobu petog mjesta sa Shffrin i 1.12 zaostatka. Sve do broja 14 skijašice su više-manje dolazile svaka sljedeća na zadnje ili predzadnje mjesto, a najbolji posao od njih napravila je Tina Weirather koja je nakon 14 skijašica bila na sedmom mjestu. S brojem 14 niz stazu se spustila Nadia Fanchini i sa solidnom vožnjom kroz cijelu stazu došla na peto mjesto s 1.04 zaostatka za Fenninger. Sve skijašice do broja 28 imale su osrednje nastupe uglavnom očekivane za njihove standarde. S brojem 28 niz stazu je krenula mlada Marta Bassino iz Italije i hrabrom vožnjom stigla do devetog mjesta uz 1.32 zaostatka. U drugu vožnju ušle su četiri skijašice s brojem višim od 30, Slovenka Katarina Lavtar, Austrijanka Carmen Thalmann, Francuskinja Coralie Frasse Sombet i Talijanka Elena Curtoni. Nakon prve vožnje u vodstvu je bio austrijski trojac Fenninger, Zettel, Brem ispred Šveđanke Hector i Talijanke Nadie Fanchini.

Drugu vožnju postavio je trener Tine Maze i očekivala se zanimljiva utrka. Prva je sa starta krenula Nina Loeseth. U njezinoj vožnji bilo je naočigled vidljivo da gubi liniju i nema jedinstven tempo, a primirila se tek u donjem dijelu staze i stigla do cilja. Sljedeća sa starta krenula je Carmen Thalmann i izuzetno agresivnom vožnjom napravila 60 stotinki prednosti ispred Loeseth na zadnjem prolazu prije cilja, ali onda je malim odsklizavanjima izgubila nešto vremena i ušla u cilj s 34 stotinke prednosti. Marion Bertrand nakon nje krenula je nešto lošije od Thalmann, ali se na prijelazu u donji dio staze i na samom donjem dijelu staze snašla puno bolje od Thalmann i ušla u cilj s 57 stotinki prednosti. Vrlo agresivnim i napadačkim stilom krenula je sa starta Katarina Lavtar, nakon što je stvorila veću prednost u gornjem dijelu, na naplatu joj je u srednjem dijelu došla ta agresivnost i jednom malo većom greškom izgubila veliku većinu prednosti, ali do cilja je uspjela sačuvati prednost i ušla u cilj kao prva s 5 stotinki prednosti. Mlada Francuskinja Frosse mirno se spustila stazom do prvih bodova u Svjetskom kupu na tada posljednje mjesto. Nastavak odlične forme u zadnje vrijeme potvrdila je Elene Curtoni i ušla je u cilj kao prva s 51 stotinkom prednosti. Baud i Gisin nisu ugrozile vodeći dvojac, a onda se na startu pojavila Lara Gut.

Ona je odvezla jednu od boljih veleslalomskih vožnji u svojoj toplo-hladnoj sezoni i došla do cilja kao prva s 54 stotinke prednosti. Laru Gut s vodeće pozicije nije uspio skinuti nitko od sljedećih nekoliko skijašica. Najbliže su došle na osam stotinki zaostatka Ana Drev iz Slovenije i domaća uzdanica Frida Hansdotter. Taina Barioz koja je bila 16. u prvoj vožnji, dobrom je vožnjom uspjela skinuti Gut s vodeće pozicije, ali sa svega tri stotinke prednosti. Najboljih 15 otvorila je odustajanjem Michaela Kirchgasser. Nakon nje odličnom vožnjom i tada drugim vremenom druge vožnje vodstvo je preuzela Federica Brignone. Do najboljih osam iz prve vožnje nitko nije uspio ugroziti Brignone, a najbliže joj je došla njena sunarodnjakinja mlada Marta Bassino na drugo mjesto dvije stotinke zaostatka. Tina Weirather nije dobro skijala i doskijala je u cilja kao osma sa 76 stotinki zaostatka.

Do vodstva je došla Mikaela Shiffrin uz probleme u gornjem dijelu staze, ali uz bolji gornji dio staze došla je kao prva s dvije stotinke prednosti. Tina Maze nije bila na visini zadatka i gubeći vrijeme kroz cijelu stazu došla je u cilj na tada tek 15. mjesto s 1.16 zaostatka. Nadia Fanchini novom odličnom vožnjom uz agresivno skijanje povećala je prednost ispred Shiffrin do sredine staze, a onda je prema cilju malo gubila, ali došla je u cilj prva s 38 stotinki prednosti. Sara Hector nije uspjela ponoviti predstavu iz prosinca i ušla je u cilj kao peta. Treća iz prve vožnje Eva Maria Brem nije imala dovoljno stabilnu skiju kroz cijelu stazu i zaostala je na kraju 36 stotinki za Fanchini i došla na drugo mjesto. Kathrin Zettel je u drugoj vožnji također razočarala i s vožnjom punom grešaka došla na tek 12. mjesto s 95 stotinki zaostatka. Anna Fenninger relativno mirnom vožnjom uz grešku u gornjem dijelu staze došla je do pobjede sa 71 stotinkom prednosti.

Nakon ove utrke Fenninger je preuzela vodstvo u ukupnom poretku uz sada 45 bodova prednosti ispred Maze koja je na kraju završila na 20. Mjestom. Fenninger je također skoro i osigurala mali globus u veleslalomu jer ima prednost od 86 bodova ispred Brem i samo je ostanak bez bodova i pobjeda Brem na završnici mogu udaljiti od globusa. Završnicu su u zadnji čas osigurale i Ana Drev i Marta Bassino s 24. i 25. mjestom u veleslalomskom poretku.

SK Are, veleslalom(ž), rezultati
1. A. Fenninger (Austrija) 2:24.20
2. N. Fanchini (Italija) +0.71
3. E. Maria Brem (Austrija)+1.07
4. M. Shiffrin (SAD) +1.09
5. F. Brignone (Italija) +1.11

Ivo Sabljo

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!