Ostali sportovi

Jubilarni „X. proljetni jam“ ponovno okuplja ponajbolje traceure iz Hrvatske i inozemstva

Niko Rukavina • četvrtak, 16.04.2015.
Jubilarni „X. proljetni jam“ ponovno okuplja ponajbolje traceure iz Hrvatske i inozemstva

Udruga Parkour Hrvatska 18. i 19. travnja organizirat će „X. proljetni jam“, jubilarno 10. međunarodno okupljanje mladih sportaša i parkour entuzijasta. „Proljetni jam“ održat će se na nekoliko zagrebačkih lokacija kao što su Bundek, Folnegovićevo naselje i Ksaver. U petak, 17. travnja, u zagrebačkom Pučkom otvorenom učilištu s početkom u 20 sati održat će se izložba fotografija „Desetljeće kretanja“ kojom će se obilježiti više od deset godina rada Udruge.

Udruga Parkour Hrvatska svake godine organizira međunarodno okupljanje mladih sportaša i parkour entuzijasta iz cijele Europe. Na okupljanje su dobrodošli i svi oni koje se žele upoznati s ovom atraktivnom vještinom te se mogu družiti s nekim od najboljih traceura („trejsera“) iz Hrvatske i Europe.

U sklopu okupljanja, Udruga organizira dječju i žensku radionicu kojima će ovu zanimljivu vještinu pokušati približiti djeci i pripadnicama nježnijeg spola. Budući da se radi o jubilarnom 10. okupljanju, Udruga se potrudila da ovogodišnju radionicu za žene vode međunarodno poznati parkour treneri Shirley Darlington-Rowat i Chris „Blane“ Rowat koji dolaze iz Londona.

U petak, 17. travnja, u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu (Ulica grada Vukovara 68), za sve zainteresirane organizirana je izložba „Desetljeće kretanja – i malo više“ na kojoj će biti izložen presjek događaja, treniranja i svega ostalog vezanog za razvoj parkoura u Hrvatskoj od 2004. do danas.

“X. Parkour proljetni jam“ počinje u subotu, 18. travnja, na zagrebačkom Bundeku s početkom u 10 sati, a od 15 sati seli se na Folnegovićevo naselje i traje do 19 sati. Posljednjeg dana, u nedjelju, okupljanje će se održati na Ksaveru od 11 do 15 sati.

O Parkouru

Parkour je vrlo nekonvencionalan oblik fizičke aktivnosti. Radi se o jednoj prilično atraktivnoj disciplini koja se bazira na fizičkom treningu i kretanju kroz okolinu na najbrži, najefikasniji i „najekonomičniji“ način koristeći pritom isključivo vlastito tijelo. Iako parkour sadrži mnoge elemente sporta, kao što su trčanje, skakanje, elementi iz gimnastike, penjanje i slično, u svojoj filozofiji ne poznaje termin „natjecanje“, a ne postoje ni univerzalna pravila, stoga se ova vještina ne može smatrati sportom u „enciklopedijskom“ smislu riječi.

Osobe koje se bave parkourom zovu se traceuri („trejseri“), a vještina je osnovana u Francuskoj u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Njegovim začetnikom smatraju se mladići iz okolice Pariza, popularno znani kao Yamaksi. Jedan od osnivača, David Belle, 1998. godine je skovao termin „parkour“ od francuske riječi parcours koja znači rutu i kurs. Originalni naziv discipline je francuski termin L'art du deplacement , odnosno na hrvatskom, „umijeće kretanja“. Kako bi se ova vještina što brže proširila na englesko govorno područje, Guillaume Pelletier je 1993. skovao termin freerunning za način kretanja u kojeg su, za razliku od izvornog parkoura, inkorporirani elementi akrobatike, koji se danas koriste i u samoj vještinu parkoura. Začetnik takve vrste kretanja je Sebastien Foucan, jedan od originalne „postave“ osnivača parkoura.

Vještina parkour, odnosno umijeće kretanja kroz okolinu na najbrži i najefikasniji način, ne zahtijeva posebne pribore za vježbanje, već je tijelo jedino oruđe. Cilj parkour treninga je razviti temeljne atribute potrebne za takav način kretanja, kao što su snaga, ravnoteža, prostorna svijest, agilnost, koordinacija, preciznost, kontrola i kreativan način razmišljanja. Osim fizičkog napretka, parkour razvija i čovjekov um budući da ova vještina stalno potiče osobu na prevladavanje psihičkog i mentalnog limita. Stalno testira čovjekove granice kako bi osoba bila funkcionalna i efikasna u bilo kojem okruženju.

Cilj parkour discipline je biti jak. Fizički, mentalno i etički. Biti snažniji, okretniji i sigurniji u vlastito tijelo. Kroz parkour se manifestira želja za zdravim životom i napredovanjem.

Udruga Parkour Hrvatska

Parkour se u Hrvatskoj prakticira već više od 10 godina međutim i dalje se radi o prilično nepoznatoj aktivnosti za širu javnost. Od 2006. godine u Hrvatskoj funkcionira udruga Parkour Hrvatska, neprofitna udruga koja se bavi promicanjem i širenjem vještine parkoura na području RH. Udruga organizira mnogobrojne radionice, često dovodi međunarodne i iskusne traceure te se bavi informiranjem i educiranjem o samoj vještini parkoura. Naime, zbog krivih informacija o načinu i procesu treniranja lagano može doći do ozljeda, pogotovo kod mladih ljudi koji još nemaju do kraja razvijeni mišićno-koštani sustav.

Iskusni treneri, ujedno i članovi udruge Parkour Hrvatska, već dugi niz godina vode tjedne treninge u dvorani i na otvorenom te svoje iskustvo i znanje prenose na nove generacije parkour entuzijasta. Predstavnici Udruge surađuju s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu te vode predavanja o ovoj nekonvencionalnoj vještini u sklopu kolegija „Akrobatika“ kojeg vodi dr.sc. Željko Hraski.

Također, udruga surađuje s renomiranim europskim parkour školama poput „Formainartea“ iz Milana kojeg vodi jedan od suosnivača Parkoura Laurent Piemontesi te sportskom akademijom „Gerlev Idratshojskole“ iz danskog Slagelska. S iskusnim Piemontesijem Udruga svake godine vodi različite radionice u svrhu promoviranja vještine parkoura u Hrvatskoj, a treneri iz Hrvatske također su česti gosti radionica i treninga u tim prestižnim školama.

„Proljetni jamovi“ u Zagrebu tradicionalna su međunarodna okupljanja koje Udruga organizira od svojih početaka. Na jamove dolaze sudionici iz cijele Hrvatske te parkour organizacije iz okolnih zemalja poput Srbije, Slovenije, BiH, Makedonije, Austrije, Italije, ali i onih udaljenijih, poput Danske, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske i drugih.

Ovogodišnje jubilarno 10. okupljanje bit će posebno interesantno budući da će radionicu za žene voditi renomirani i međunarodno poznati parkour treneri Shirely Darlington-Rowat i njezin pomoćni trener i suprug Chris „Blane“ Rowat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!