Vodeni sportovi

Veliki preokret Juga: Dubrovčani petercima izborili majstoricu u Rijeci

Davor Kovačević • srijeda, 20.05.2015.
Veliki preokret Juga: Dubrovčani petercima izborili majstoricu u Rijeci
Foto: FaH

Jug je sredinom druge četvrtine gubio 0:5, a onda je veliki preokret dovršio preko kontroverznih peteraca i odluku o prvaku Hrvatske odgodio za petu i odlučujuću utakmicu.

Jug CO – Primorje EB 12:11 (0:2, 3:3, 3:1, 1:1; 5:4)

Četvrta utakmica finala Prvenstva Hrvatske
DUBROVNIK – Gruž, gledatelja: 2500
Suci: Štampalija (Šibenik) / Putniković (Beograd)

Jug CO: Bijač (15 obrana), Popadić Batina; Macan, Bošković 1, Janović 2, Younger 2, Fatović, Marković, Bušlje, Visković, Bautović, Bicari 1, Obradović 1, Ivanković
Trener: Vjekoslav Kobešćak

Primorje EB: Vićan (5 obrana), Lazović; Burić, Radu 1, Krapić, Peroš, Vrlić, Muslim 2, Petrović, Elez 2, Šetka 1, Garcia, Buljubašić, Sukno 1
Trener: Ivan Asić

Igrač više: Jug CO 5/18; Primorje EB 4/11
Peterci: Jug CO 0/0; Primorje EB 0/0

Sve što se dogodilo u četvrtoj utakmici finalne serije između Juga i Primorja vjerojatno će teško biti pretočiti na papir jer se to trebalo vidjeti. No sigurno je da odluke o prvaku Hrvatske još uvijek nema i ona će pričekati svoju petu utakmicu, onu najslađu, majstoricu koja će se u subotu igrati na Kantridi.

Jug nije dao, Dubrovnik nije dao da Primorje u punom Gružu, i najispunjenijem ove sezone, obrani naslov. Novi vodeni rat, jer drugačije više ne može, odvijao se na bazenu Gospara čija je mornarica još jednom bila bolja i jača od one riječke.

Nova drama bila je samo repriza one druge i prve gruške utakmice. Još je jednom pobjednik odlučen izvan regularnog vremena, preko peteraca i još je jednom Jug izveo veliki preokret, vratio se iz mrtvih, ovog puta još veći i značajniji.

Ako je Primorje u toj drugoj utamici praktički stavilo i drugu ruku na pokal pobjednika, onda je nakon jedne i pol četvrtine taj pokal gotovo stavilo u krilo, ali podiglo ga nije. Riječani su poveli s 5:0 poslije nepunih 12 minuta igre. Šetka je otvorio kontrom, nastavili Muslim, Elez s igračem više, Radu koji se sam izborio i Sukno pogodivši izvana za pet komada u mreži i pritom potpuno utihnuvši Gruž.

U sve tri utakmice ovih protivnika mogli smo naučiti da prijevremenu kapitulaciju neće potpisati baš nitko makar tih pet golova u vaterpolu praktički znači nemoguću misiju povratka. Tu je misiju Jugu dodatno otežavala njegova blijeda igra i riječki obrambeni bedem koji je bio nepremostiv sve do 13. minute kada je konačno Obradović upisao Jug na semafor. Probudili su se jugaši i već do poluvremena gotovo sustigli odbjegli riječki brod. Bošković s igračem više i Janović na lijepo dodavanje Viskovića za 3:5.

U svega osam minuta lov na Primorje je okončan. Younger je iskoristio lijepo prebrojavanje, a Janović bombom probio Vićana za poravnanje na 5:5 i novu utakmicu u utakmici. Riječko promatranje prekinuo je Muslim, a Jug je potom na australsko-kanadski pogon (Younger-Bicari) početkom posljednje četvrtine i prvi put poveo na utamici što je nešto ranije bilo u sferi znanstvene fantastike. Ranije je Garcia propustio nemoguće, bio je sam pred Bijačem, ali lopta mu je pobjegla, a kazna uslijedila.

O suđenju se pričalo nakon druge i treće utakmice, a imat će se na tu temu sigurno reći i nakon ove, pogotovo iz riječkog stožera. Isključenja su letjela na sve strane, posebno su Riječani više boravili u malom boksu za isključene nego u zoni. Šibenčanin Štampalija je u trećoj dionici Krapiću svirao dva metra, a odmah u kontri Beograđanin Putniković potpoljenu loptu mladom Fatoviću.

Sve se načas se zaboravilo jer Elez 4:38 prije kraja poravnao na 7:7, dok su gosti u nepune dvije minute zbog treće osobne ostali bez Radua i Petrovića. Burić je 80 sekundi prije kraja dobio odličnu loptu, ali mu je Bijač fantastično ušao u udarac. Jugaši su u posljednjoj minuti dobili novu, ukupno 18. situaciju s igračem više, no ništa dobro nisu napravili, kao ni Primorje u svojih deset sekundi.

Bijač je bio junak nakon peteraca u prvoj gruškoj utakmici, Vićan je skinuo dva, ali ni jedna njihova obrana ili promašaj nije trebao da se odluči pobjednik. Njega je odlučio sudac Štampalija koji je u drugoj seriji Muslimu svirao prijestup. Riječki igrač očito nije čuo znak za izvođenje i Primorju je propao pokušaj, pa je Slipćanin gađao loptom šibenskog suca koji ga je odmah isključio iz utakmice. Taj se pokazao i odlučujućim. Obradović je u posljednjem petercu zadržao mirnoću i preciznost i odveo Jug do nove velike pobjede o kojoj će se itekako još pričati iz svih uglova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Armada Sinj20.05.2015. u 21:42
    Lakrdija...velika sramota za Jug ovakvo suđenje....
    Armada Sinj